Rektör Prof. Dr. İnci’den yeni iş birlikleri için Özbekistan ziyareti

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Taşkent’te düzenlenen Özbekistan ve Türkiye Arasında Yükseköğretim Alanında İş Birliği Beklentileri toplantısına katıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile farklı üniversite rektörlerinin de yer aldığı toplantıda iki ülkenin iş birliğiyle Türk-Özbek Üniversitesi kurulması planı ele alındı. Ayrıca yükseköğretim kurumları arasında yeni ortak çalışmalar da değerlendirildi.

Uluğ Bey Rasathanesi Ziyareti
Semerkant Tıp Üniversitesi Zİyareti

Boğaziçi Üniversitesi’nin Azerbaycan’ın ardından Türk dünyasına yönelik yükseköğretim açılımı devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin de yer aldığı heyet, Özbekistan Taşkent’te yükseköğretimde yeni iş birlikleri kurmak için temaslarda bulundu. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın liderliğinde, Özbekistan Yüksek ve Orta İhtisas Bakanı Abdülkadir Taşkulov ile Özbekistan Başbakan Yardımcısı-Yatırım ve Dış Ticaret Bakanı Sardor Umurzakov ile yeni iş birliklerinin ele alındığı toplantılar düzenlendi.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Türk iş insanları ve bir grup akademisyenle bir araya gelen heyet, Taşkent Devlet Ekonomi Üniversitesi’nde Özbekistan Yüksek ve Orta İhtisas Eğitimi Bakanı Abdukodir Tashkulov ve Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar ile birlikte “Özbekistan ve Türkiye Arasında Yüksek Öğretim Alanındaki İş Birliği Beklentileri” başlıklı toplantıya katıldı.

Özbekistan Uluslararası İslam Akademisi’ni ziyaret eden heyet daha sonra Hazreti İmam (Hasti İmam) Külliyesini ve Emir Timur Müzesini ziyaret etti. Taşkent’teki temaslarının ardından Semerkand’a geçerek, Semerkand Devlet Üniversitesi’nde, Mimar-İnşaat Enstitüsü, Tıp Enstitüsü, Yabancı Diller Üniversitesi, İpek Yolu Uluslararası Turizm Üniversitesi, Semerkand Veteriner Tıbbı Enstitüsü rektörleriyle bir araya gelen Türk heyeti, burada üniversiteler arası iş birliklerinin geliştirilmesi için görüşmelerde bulundu. Semerkand’ta Uluğ Bey Medresesi, Uluğ Bey Rasathanesi Müzesi ve Ebu Mansur El-Matüridî’nin Türbesi gibi tarihi mekanları ziyaret eden Rektörler, Buhara’ya geçerek “Özbekistan ve Türkiye Arasında Yüksek Öğretim Alanındaki İş Birliği Beklentileri” toplantısını Buhara Devlet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

“REKTÖRLER DE KARŞILIKLI İŞ BİRLİKLERİ KURACAK”

Türkiye ve Özbekistan’ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından üst düzey temsilcilerin katıldığı toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, iki ülkenin iş birliğiyle Türk-Özbek Üniversitesi’nin kurulmasının planlandığını belirtti. Türkiye’deki üniversitelerde yaklaşık 2 bin 500 Özbek öğrencinin eğitim aldığı bilgisini paylaşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar şunları söyledi:

Bu vesile ile YÖK olarak Türk yükseköğretiminin deneyimini, tecrübesini dost ve kardeş Özbekistan halkıyla paylaşmak üzere Özbekistan Yüksek ve Orta İhtisas Eğitimi Bakanlığı ile burada Özbek-Türk Üniversitesi kurmayı planlıyoruz. Kurulacak iş birliği ile Türkiye ve Özbekistan yüksek öğretim sistemlerinin güçlü yönleri karşılıklı geliştirilecek ve fırsatlardan birlikte faydalanabilecek. Özbekistan'a yapılan ziyaret kapsamında Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretim alanında bir ilki gerçekleştirmekteyiz. İki ülke devlet başkanlarının iradesi ile burada Özbek-Türk Üniversitesi kurmayı planlıyoruz. Bu iş birliğiniz sadece üniversite kurmaktan ibaret olmayacak. Bu toplantı sayesinde iki ülkedeki üniversitelerin rektörlerin karşılıklı olarak kendi aralarında yükseköğretime dair önemli iş birliklerini hayata geçirecek. Bu ziyaret, mutlaka önemli sonuçlar doğuracaktır.”

“ÖZBEKİSTAN İLE EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci iki ülke arasında yoğunlaşan iş birliği ortamında yükseköğretim adına pay sahibi olmak için bu etkinliği düzenlediğini dile getirerek, iki ülke uzmanlarının Özbek-Türk Üniversitesi kurulması konusunda çalışmalara başladığını belirtti. İnci, “İki ülkenin birlikte oluşturmayı hedeflediği çatı üniversitede Boğaziçi Üniversitesi’de ilgili bölümleriyle üzerine düşen çalışmalarla katkıda bulunmayı amaçlıyor. Üniversitemiz batı üniversiteleriyle kurduğu ilişkileri sürdürürken, globalleşen dünyada yeni alanlara da açılmanın öncülüğünü yapacaktır. Özbekistan’da Birleşik Krallık, Fransa, İtalya gibi ülkeler tarafından kurulan ortak üniversiteler olmasına rağmen Türkiye olarak bugüne kadar bu tür bir kurum oluşturulmamış. Şimdi bu konuda önemli bir adım atılıyor. Çatı üniversite girişiminin yanı sıra üniversiteler arasında ikili ilişkilerin de geliştirilmesi hedefleniyor. Boğaziçi Üniversitesi olarak Ali Şir Nevai Üniversitesi ile karşılıklı bir İyi Niyet Anlaşması (MOU) imzaladık. Ayrıca Buhara Üniversitesi ve Buhara Teknik Üniversitesi ile görüşmelere başladık. Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin eğitim alanında da geliştirilmesi için çalışacağız” şeklinde konuştu.

• Uluğ Bey Rasathanesi Ziyareti
  • Semerkant Tıp Üniversitesi Zİyareti