“Rumelihisarı farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir yerdi”

Boğaziçi Üniversitesi BuFikir topluluğunun organize ettiği söyleşide Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nafi Artemel kendi romanı olan Kaldırım Mühendisi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Artemel, romanın yazılış sürecini, romana konu olan Rumelihisarı mahallesini ve ülkemizde kaldırımdan kaynaklanan problemleri esprili söylemiyle anlattı. Söyleşinin sonunda Mehmet Nafi Artemel günün anısına katılımcıların kitaplarını da imzaladı.

Çocukluğu Boğaziçi Üniversitesi’nde geçen Mehmet Nafi Artemel, Artemel ailesinin bir mensubu olarak Boğaziçi Üniversitesi tarihinin en önemli tanıklarından birisidir. Uzun yıllar İngiltere’de yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen Artemel, 10 yıla yakın bir süredir Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenlik yapmaktadır. Renkli kişiliği ile tanınan Mehmet Nafi Artemel, geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu’nun (ÖTK) tarafından düzenlenen "BUAkşam" etkinliğinde öğrenciler tarafından En Sevilen Akademisyen seçildi.

2013 yılında yayınlanan Kaldırım Mühendisi romanında, İngiltere’den Türkiye’ye bir kaldırım planlaması işi için gelen William’ın başından geçen trajikomik olaylar anlatılıyor. Ancak kitap okuyucuya sadece güzel bir hikâye sunmuyor. Mehmet Nafi Artemel’in söyleşide de bahsettiği gibi, İstanbul’un kaldırım sorunlarının yanında, kitabın mekânı olan Rumelihisarı’nın tarihini de kitaptan öğrenebilmek mümkün. Eskiden Rumelihisarı’nda farklı kültürlerin bir arada yaşadığını ve Rumelihisarı’nın çok değerli bir mimariye sahip olduğunu da söyleyen Artemel, kitabın sonuna koyulan kaynakça bölümünün de meraklılarının araştırma yapabilmeleri için geniş bir imkân tanıdığını da ekledi.

Uzun yıllar İngiltere’de yaşadığını belirten Mehmet Nafi Artemel, Türkiye’ye geldikten sonra genel mimarinin dışında, yolların ve kaldırımların durumunun da çok kötü olduğunu gördüğünü ancak insanların bu durumu benimsedikleri için herhangi bir şekilde yadırgamadıklarını gözlemlediğini söyledi. Kendisi için çok önemli gördüğü bu konuya insanların çok kayıtsız kalması sonucunda, bununla ilgili bir kitap yazmaya karar verdiğini belirten Artemel, bu sayede insanların gündelik hayatlarında ciddi sorunlar çıkaran kaldırım meselesinin çözümüne katkı sunmak istediğini de söyledi. Kaldırım Mühendisliği’nin özellikle İngiltere’de çok ciddi bir iş olduğunu da söyleyen Artemel, Türkiye’de terimin boş, işsiz bir insan olarak algılandığını bildiğini ve bu tip kelime oyunlarının kitapta sık sık yapıldığını da belirtti. Bunun yanında kitabın Rumelihisarı ve İstanbul tarihiyle ilgili geniş bir perspektif sunduğunu da belirten Artemel, kitabı kaleme alırken çok uzun süre araştırmalar yaptığını da ifade etti.

Haber: Talat Karataş / Kurumsal İletişim Ofisi