Siber güvenlik Boğaziçi’nde tartışıldı

Dokuzuncu "Boğaziçi Siber Güvenlik ve Kariyer Zirvesi" Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER) tarafından 29 Mayıs’ta düzenlendi. Siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması konusunda öğrencilerin farkındalığını artırmayı hedefleyen çevrimiçi etkinlikte, alanda çalışan uzmanlar tüm gün boyunca katılımcıların sorularını yanıtladı.

Doç. Dr. Bilgin Metin
Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğku
Ali Kutluhan Aktaş

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER) tarafından bu yıl dokuzuncusu yapılan “Boğazici Siber Güvenlik ve Kariyer Zirvesi", alanda kariyer hedefi olan öğrencilerle, alanının önde gelen uzmanlarını bir araya getirdi. Sanal fuar ortamı sayesinde öğrenciler staj yapabilecekleri ve kısmi-tam zamanlı çalışacakları firmaları görüntülü görüşmelerle yakından tanıma fırsatı buldu.

“TÜRKİYE’DE YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNE KATKI SAĞLIYORUZ”

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Öğretim Üyesi ve BÜSİBER Kurucusu Doç. Dr. Bilgin Metin, siber güvenlikte yetişmiş insan gücüne katkıda bulunmak istediklerini belirtti. Bunun için zirvenin yanı sıra, siber güvenlik kampları gibi birçok etkinlik düzenledikleri bilgisini paylaşan Doç. Dr. Metin şunları söyledi:

“Alanda çalışan yetişmiş insan gücünün artırılması için zirvenin yanı sıra kamplar da düzenliyoruz. Yaklaşık 700 öğrenciye eğitim vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 'Siber Güvenlik Eylem Planı' kapsamında ülkemizde üniversitelere verilen rollere baktığımızda yetişmiş insan gücüne katkı sağlamanın önemi karşımıza çıkıyor. Bu planla birlikte üniversitelere bu konuda kamuoyu oluşturma görevi de verildi. Biz de faaliyetlerimizle görevimizi yerine getirmek için çalışıyoruz. Ayrıca siber güvenlikte yerli çözümlerin desteklenmesi hedefi de aynı şekilde ‘Siber Güvenlik Eylem Planı’nında yer alıyor. Biz de etkinliklerimizde yerli çözümleri ön plana alıyor, bunların tanıtılması için gayret gösteriyoruz."

“SİBER SALDIRILARDAN SAĞLIK SEKTÖRÜ BÜYÜK ZARAR GÖRÜYOR”

Zirve konuşmacıları arasında yer alan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Bilgi Güvenliği Yönetimi Direktörü Ali Kutluhan Aktaş ise KKB olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm etkinliklerini desteklediklerini söyledi. Finans gibi birçok sektörün siber saldırılarda büyük zararlara uğradığını vurgulayan Aktaş, “Bu konuda hazırlanan analizler, sağlık sektörünün siber saldırılara daha hazırlıksız olması dolayısıyla büyük zararlar görebildiğini ortaya koyuyor. Çalışmalar bu tip saldırılar sonrasında ortaya çıkan maliyetlerin yüksek olduğunu gösteriyor. Türkiye’de globale göre bu oran daha düşük olsa da yine de hatırı sayılır; 1.77 milyon dolarlık bir maliyet karşımıza çıkıyor. COVID-19 döneminde de 137 bin dolarlık bir artış söz konusu. Evden çalışmayla birlikte olay müdahale sürelerinin uzaması bunun bir sebebi. Tüm bunların önüne geçebilmek için vaka analizleri çok önemli. Sadece başarılar değil, başarısızlıklar da analiz edilmeli. Türkiye ve dünyada siber saldırıları yakından takip ederek analiz etmek bu alandaki gelişime çok önemli katkı sağlıyor” diye konuştu.

“VERİNİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğlu ise dünyada verinin öneminin her geçen gün daha da artığını ve bunun kişisel iş modellerinin ortaya çıkmasına büyük katkılar sağladığını söyledi. Avrupa Birliği'nin (AB) Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) yüzde 2.6’sının veriden oluştuğunu belirten Doç. Dr. Deniz Helvacıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yüzde 2.6'lık oran 325 milyar Euro’ya denk geliyor. Üstelik bunun 2025’te 550 milyar Euro, yani GSYH’nın yüzde 4’üne tekabül edeceği öngörülüyor. Bu sayılar çok büyük hızla gelişen bir veri pazarının olduğunu bizlere gösteriyor. Bununla birlikte gelişen veri pazarı ve veri ekonomisi kişisel iş modellerinin ortaya çıkmasına büyük katkı sağlıyor. Küresel olarak veri sahibini korumak ve hukuki konumunu güçlendirmek istiyoruz. Ama aynı zamanda kişisel veriye dayalı yeni iş modelleri ya da teknolojilerle gelişen sektörleri desteklemeyi de hedefliyoruz. Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe olduğu gibi kişisel verilere dayanan bir pazardan bahsediyoruz. İşte bu modelleri geliştirirken, veri sahibinin haklarının nasıl korunacağının dengesine de dikkat edilmeli.”

BÜSİBER (Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemi Siber Güvenlik Merkezi) İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle Bilgi Sistemleri Araştırma Merkezi bünyesinde, siber güvenliğin gerektirdiği uzmanlık ve odaklanmayı sağlamak amacıyla 2016 kuruldu. BÜSİBER, akademik bakış açısıyla siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması konusunda bir farkındalık oluşturmak ve bu alanda ihtiyaç duyulan yetişmiş insan kaynağı açığını kapatacak model olmayı hedefliyor.

 

 

 

 

 

  • Doç. Dr. Bilgin Metin
  • Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğku
  • Ali Kutluhan Aktaş