Siber güvenlikte temel ihtiyaç nitelikli insan kaynağı

Bilgi Sistemleri Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyetlerini yürüten BÜSİBER (Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi) ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi işbirliği ile düzenlenen "Boğaziçi Siber Güvenlik ve KVKK için Yerli Milli Çözümler Zirvesi" 9 Ekim tarihinde Albert Long Hall’de gerçekleştirildi.

Bilgin Metin

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve siber güvenlik için kurumlara öneriler ve Türkiye Siber Kümelenmesi konusundaki son gelişmelerin ele alındığı etkinliğe kamu kurumları, üniversiteler, yerli siber güvenlik sanayi ve bilişimdeki sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgin Metin, zirvenin açılışında yaptığı ‘’hoşgeldiniz’’ konuşmasında Türkiye’deki ilk Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulduğunu hatırlatarak bu bölüm çatısı altında kurulan Siber Güvenlik Merkezi’nin siber güvenlik kampları, adli bilişim eğitimleri, kamu kurumlarına yönelik siber güvenlik eğitimleri, bilgi güvenliği yönetimi eğitim çalışmaları gibi faaliyetler hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Siber Güvenlik Merkezi’nin sektöre nitelikli insan kaynağı kazandırma faaliyetlerine özel önem verdiğini belirten Bilgin Metin bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi’nde kendini bu alanda geliştirmek isteyen öğrencilere sadece laboratuvar ortamında ders vermekle kalmayıp, öğrencilerle aynı zamanda TSE desteğiyle uygulamalı şirket eğitimlerine de başladıklarını ifade etti. Bilgin Metin ayrıca Yerli İşletmeler Derneği (YİDER) ile birlikte YİDER Akademik Kurulu bünyesinde, farklı üniversitelerden bir araya gelmiş, alanlarında uzman akademisyenler tarafından geliştirilen, tüm ilgili parametreleri dikkate alan, yerli ve milliliği matematiksek olarak hesaplamaya yarayan Mildeks indeksi oluşturulması yönünde işbirliğine gittiklerini sözlerine ekledi.

Zirvenin konuşmacılarından, Sanayi Savunma Başkanlığı Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Koordinatörü Cenk Özen ise 20. yüzyıl itibariyle devletler arası savaşların yeni alanının uzay olduğunu; günümüzde ise siber savaşın ülkelerin inkar edemeyeceği bir gerçek haline dönüştüğünü söyledi. Özen bu çerçevede Sanayi Savunma Başkanlığı bünyesinde yerli savunma ve yerli siber sanayinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yönünde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Bülent Arsal ise siber tehditleri algılamak, önlem almak ve ortadan kaldırmak amacıyla yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Arsal konuşmasında siber güvenlik sistemleri sektöründe nitelikli insan gücüne önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Zirveye katılan konuk konuşmacılardan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey de siber güvenlik alanının özellikle nitelikli insan kaynağı açısından üniversite öğrencilerine sunduğu kariyer fırsatlarına dikkat çekti ve gerek yerli yazılım gerekse yerli donanım boyutuyla siber güvenlikte hızlı bir şekilde yerlileşmek gerektiğini ifade etti.

 

Haber ve fotoğraflar: Kurumsal İletişim Ofisi / Kenan Özcan

  • Bilgin Metin