SineBU'da bu ay!

Ağustos ile birlikte tatil sezonuna giren şehirde SineBU tüm İstanbullulara serin bir seyir alternatifi sunuyor. 8 filmi perdeye taşıyan programda neler mi var?

MUG / YÜZ ayın en iddialı yapımı. 2015’te izlediğimiz BODY / CIALO filmine imza atan Malgorzata Szumowska’nın yeni işi Berlin FF’nden gümüş ayı ile döndü. Film anlattığı hikâye ile izleyenleri sürüklemeyi başarmasının yanı sıra görsel tasarımı ile de güçlü bir realist dil yakalamayı hedefliyor. Ressam Cezanne etkisi, yani insan gözüne en yakın deneyimi elde etmek için alan derinliğinden oldukça faydalanan yönetmen; filmi izlerken gözünüz üzerinde tahakkümünü esirgemiyor. Filmde söylem olarak Zyvagintsev etkisi ve ayrıca doğrudan yönetmene gönderme olduğunu da ekleyelim.

DOVLATOV 1971 Sovyet Leningrad’ından muhalif yazar Sergei Dovlatov’un 6 gününü anlatıyor. Brejev yönetimindeki ülkede yaşayan sanat çevresinin kuşatılmışlığını kasvetli bir atmosfer ile ekrana taşıyan film grafiğindeki ritim ve yapım tasarımı ile övgü toplamakta. Yönetmenin yer yer keskin dilli bir anlatım tercih ettiği film Berlin FF’nde altın ayı için yarıştı.

 

DOGTOOTH arthouse sinema takipçileri için tanıdık bir kült film. Yorgos Lanthimos’un 2009 yılında adını dünyaya duyurduğu film Cannes FF’nden belirli bir bakış ödülünü almış, aynı zamanda yabancı dilde en iyi film OSCAR’ı adayı olmuştu. Eril aile tahakkümünü en uç boyutları ile masaya yatıran; alegorik yapısına rağmen kurmacasından ödün vermeden ilerleyen film Türkiye’de ilk kez vizyon alacak. Bu deneyimi kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

 

DÖRT KÖŞELİ ÜÇGEN müzisyen ve ressam kimliği ile tanınan Mehmet Güreli’nin ikinci uzun metraj filmi. Film ve şarkıları zamanını geçirmeden üretmek gerektiğini belirten Güreli; bu görüşünün aksine, Salâh Birsel imzalı romandan uyarlama olan filmi için ön çalışmayı çok uzun tutmuş. Kendi deyimi ile özgürlüğün sınırlarını tartışan ve kim haklı paradoksuna odaklanan film yönetmenin tercihi üzerine siyah beyaz formatta perdeye taşınmış

 

EVA 1945 yılında yayımlanan roman EVE’den uyarlanan ikinci uzun metraj film. Başroldeki Isabelle Huppert için bile izlenmeye değer olan film görüntü yönetimi ve kostüm dizaynı ile övgüler almakta. Psikolojik gerilim türündeki film Berlin FF’nde altın ayı için yarıştı.

 

YAŞAR KEMAL EFSANESİ yazarın 95 yıllık hayatını doğumdan ölüme perdeye taşıyor. Yazarın kendi ve dostlarının anlatımı üzerinden ilerleyen film yönetmenin edebiyat dünyasından çok politik kimliğine odaklanmakta. Yazarın takipçileri yoğun arşiv taraması yapmış olan bu belgeseli kaçırmamalı.

KISMET SEVGİLİM: İLK ŞARKI ve MARY SHELLEY ise kaçıranlar için son seansları ile SineBU’da vizyonlarına devam edecek.