Sinema salonunda engeller kalktı

Boğaziçi Üniversitesi bir ilke imza attı ve sinemada engelleri kaldırdı. Boğaziçi Üniversitesi'nde Türkiye’de ilk defa bir filmin sesli betimlemeli izlenebilmesi için bir sinema salonu altyapısı hizmete sunuldu.

GETEM Direktörü ve Engelsiz Erişim Derneği Genel Sekreteri Engin Yılmaz, SineBU'da 12 Kasım'da gerçekleştirilen Sesli Betimleme açılış etkinliğinde yaptığı konuşmada SineBU’da 2006 yılından bu yana görme engellilere yönelik sesli betimleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu gün gelinen noktada bir ilkin gerçekleştirildiğinin altını çizdi ve Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin ‘’Engelsiz Üniversite’’ konusundaki vizyon ve kararlılığına dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise konuşmasında farklılıkların kendini sınırsız bir özgürlük ortamı içinde ifade edebildiğini, Boğaziçi kimliğinin tüm farklılıklarının buluşma noktası olarak ortaya çıktığını belirtti.

‘’Engelli ve engelli olmayan bireylerin Boğaziçi Üniversitesi’nde eşit koşullarda yaşaması için mücadelemizi sürdüreceğiz’’ diyen Barbarosoğlu’nun ardından konuşan Boğaziçi Üniversitesi Engelli Öğrenci Danışmanı, YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hande Sart da Boğaziçi Üniversitesi’nin bu alandaki uzun soluklu çalışmalarla Türkiye’deki üniversiteler içinde ‘’Amiral Gemisi’’ olarak konumlandığına dikkat çekti.

Sesli Betimleme Derneği Başkanı ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Kenan Önalan ise Boğaziçi Üniversitesi’nin 2006 yılından bu yana sürdürdüğü sesli betimleme çalışmalarını hatırlatarak, Boğaziçi’nin açtığı yolda, çabalarının Sesli Betimleme Derneği’ne dönüştüğünü ve dernek olarak Türkiye’de televizyonlarda sesli betimlemeli filmlerin yer alması yönünde bir kanun çalışması başlatacaklarını sözlerine ekledi.

‘’Akvaryum ‘’ filminin yönetmeni Ayşegül Doğan’ın da katıldığı açılış töreninin ardından Türkiye’de bir sinema salonunda ilk defa görme engelli bireyler ve engelsiz bireyler birlikte film izleme deneyimini yaşadılar.

SineBU’da Kasım'dan itibaren her ay bir film sesli betimleme ile izleyiciyle buluşacak. 

Biletler SineBU’dan temin edilebilecek.

SineBU Tel: 212 359 48 90

http://sinebu.boun.edu.tr/