The Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı

THE 2015- 2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması 30 Eylül tarihinde açıklandı. Sıralamaya göre bu yıl Boğaziçi Üniversitesi, 501-600 bandında yer aldı.

30 Eylül tarihinde açıklanan sıralamaya göre Türkiye’den Koç Üniversitesi; 251 – 300 bandında, Bilkent ve Sabancı Üniversiteleri 351 – 400 bandında, Boğaziçi’nin yanı sıra, ODTÜ ve İstanbul Teknik Üniversiteleri 501 – 600 bandında, Ankara, Erciyes, Hacettepe, İstanbul ve Yıldız Teknik üniversiteleri ise 601 - 800 bandında sıralandı.

2014 – 2015 yılında ise ODTÜ 85. , Boğaziçi Üniversitesi 139. , İTÜ 165., Sabancı 182. , Bilkent 201 – 225, Koç Üniversitesi 301 – 350 bandında yer almıştı.

THE 2015-2016 sıralamasında, sadece Türkiye değil dünya üniversiteleri genelinde de dikkat çekici değişiklikler yer aldı.

Üniversite sıralamaları konusunda bağımsız bir gözlemevi olarak çalışan uluslararası bir kuruluş olan IREG Observatory, THE 2015- 2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması sonuçları hakkında yayınladığı görüşte, söz konusu değişikliklerin temel olarak veri tabanından kaynaklandığını vurgulayarak geçen yıl 2. sırada olan Harvard Üniversitesi’nin bu sene dört basamak birden düşerek 6. sıraya inmesini dikkat çekici buldu. ETH Zürich, Warwick, Southampton, Nottingham, Heidelberg, Technical University of Munich ve Berlin Humboldt üniversiteleri gibi Avrupa üniversitelerinin bu yılki başarısının vurgulandığı açıklamada Fransız üniversitelerinin sıralamalarda geriden geldiği belirtildi.  Ayrıca, Asya üniversitelerinin bu yılki sıralamalarda dikkat çekici biçimde düşüşüne değinildi.

Söz konusu değişikliklere yol açan faktörlerin başında 2015-2016 sıralamasında yayın ve atıf ile ilgili performans göstergelerinin hesaplanmasında THE tarafından geçen yıllarda kullanılmakta olan Thomson Reuters’ın Web of Science veritabanı yerine Elsevier’in Scopus veritabanının kullanılmış olması geliyor.

Yayın ve atıflarla ilgili bir diğer çok önemli değişikliğin ise daha çok fizik alanında bulunan çok yazarlı makalelerin atıf hesaplamalarına dahil edilmemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Sıralamalardaki değişimin bir diğer önemli nedeni ise THE sıralamasında tek başına en fazla ağırlığı olan performans göstergesi olan “araştırmanın etkisi” skorunun atıflardan hesaplanmasında farklı bir metodolojiye gidilmesi. THE, bu yılki sıralamalarda etki skorunu hesaplarken bölgesel farklılıkların dikkate alınmasını sağlayan ayarlamayı zaman içinde kaldırmayı planladığı için, geçen senelere göre farklı bir biçimde uygulamış bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, sıralama kuruluşlarının dünya üniversitelerini bütün boyutları ile sıralayabilecek bir yöntem bulamadığının bilincinde olarak bu kuruluşların yaptıkları sıralamaları şeffaf bir biçimde ve doğru bilgi ile yapmalarının önemli olduğunu vurguluyor.  

IREG Observatory değerlendirmesi hakkında daha fazla bilgi için: http://ireg-observatory.org/en/index.php/336-the-new-methodology-leads-to-reshuffling-in-ranking

The Times Higher Education (THE), 2015- 2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması hakkında daha fazla bilgi için:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/