Türkiye-Tacikistan ilişkileri online etkinlikte ele alındı

Tacikistan ile Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkiler, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle 8 Aralık’ta düzenlenen webinerde değerlendirildi. Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Tacikistan ile ilişkilerin daha da gelişmesi için yapılacak işbirliklerini desteklemek için heyecan duyduklarını vurgularken; Tacikistan Ankara Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon da Türkiye'yi kendileri için çok önemli bir müttefik olarak gördüklerini belirtti.

Prof.Dr. Mehmed Özkan
Mahmadali Rajabiyon

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) iş birliğinde, Türkiye-Tacikistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin mevcut durumu ‘'Türkiye-Tacikistan Ticari, Ekonomik ve Kültürel İlişkiler'' webinerinde ele alındı. 8 Aralık’ta düzenlenen etkinlikte iki ülke arasındaki ticari, kültürel ve ekonomik ilişkiler ve bu konuda atılabilecek yeni adımlar değerlendirildi.

 “İŞBİRLİKLERİNİ DESTEKLEMEK İÇİN BÜYÜK HEYECAN DUYUYORUZ”

Etkinliğin açılış konuşmacıları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, iki ülke arasında her alandaki işbirliklerinin daha da gelişmesine katkı sağlamak için büyük heyecan duyduklarını söyledi. Bu konuda destek vermek için BÜYEM gibi birçok merkezin faaliyetler yürüttüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Özkan şöyle konuştu:

"Tacikistan ile kültürel, tarihsel ve toplumsal manada, iki ülke içinde çok önem arz eden ilişkilerimiz devam ediyor. Bölgesinin önemli su kaynaklarına sahip olan Tacikistan, Orta Asya’nın yaz mevsiminde su ihtiyaçlarının yüzde 70’ini karşılayan 1.300 gölü ve 947 nehriyle ön plana çıkıyor. Tacikistan’ın önemi su kaynaklarının zenginliğiyle sınırlı değil. Türkiye 16 Aralık 1991’de Tacikistan’ın bağımsızlığını tanıdı. İki ülke arasın da ilk diplomatik ilişkiler ise 29 Ocak 1992’deyse tesis edildi. Tacikistan eski Sovyet ülkeleri dışında ilk büyükelçiliğini 16 Ekim 1995’te Ankara’da açarak ülkemize vermiş olduğu önemi gösterdi. Ortak değerimiz olan Mevlana Celaleddin-i Rumi ise her iki ülke ve halklarını bir arada tutan önemli bir mirasımız olarak, bizlere ışık tutuyor. Son 10 yılda 200 milyon ABD Doları üzerinde Türk yatırımı yapılan Tacikistan’da, Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmaları son 20 yılda 600 milyon doları aştılar. Halihazırda 80 Türk firması aktif olarak Tacikistan’da faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye 2018’de ikinci, 2019’da ise en büyük dördüncü yatırımcı konumunda Tacikistan’da. Türk özel sektörünün bütün aktörlerini buluşturan, önemli bir platformu olan DEİK’in, Tacikistan’daki faaliyetlerini memnuniyetle takip ediyoruz. DEİK faaliyetleriyle büyüyen Tacikistan ilişkilerinin gelişmesi, her iki ülke için yeni ufuklar açacaktır. Boğaziçi Üniversitesi, DEİK işbirliğiyle, gereken 'know-how' desteğini vermek ve iki ülke arasında işbirliği potansiyelinin artırılmasına katkıda bulunmak için büyük heyecan duyuyor.”

"TÜRKİYE TACİKİSTAN'IN ÖNEMLİ MÜTTEFİKİ"

Etkinliğin açılışında Türkçe olarak konuşan Tacikistan Ankara Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon da yaklaşık 30 yıla dayanan Türkiye- Tacikistan arasındaki ilişkilerin gün geçtikçe daha da geliştiğini söyledi.

Türkiye’nin uluslararası alanda Tacikistan’ın önemli müttefiki olduğunu dile getiren büyükelçi, “Türkiye, uluslararası arenada Tacikistan’ın önemli bir müteffikidir. Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi Tacikistan’ın öncelikli dış politikanlarından biri. Türkiye, Tacikistan’ın bağımsızlığını resmen tanıyan ilk ülkelerden biri olarak, iki ülke arasında diplomatik ilişkileri tesis etti. Bugüne kadar ilişkilerimizde uygun güven ortamı ve gerekli siyasi ve hukuki altyapıyla karşılıklı işbirliğinin temini için vesileler hazır hale getirildi. Böylece iki ülke arasındaki verimli işbirliği, siyasi, ekonomik, ticari, sanayi, yatırım, eğitim, sağlık, kültür ve diğer alanlarda devam ediyor. Son yıllarda ilişkilerimiz daha da gelişiyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Tacikistan’a gerçekleştirdiği ziyaret ve devlet başkanlarının görüşmeleri iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi için uygun bir zemin oluşturuyor. Ne yazık ki COVID-19 salgını iki ülke arasında bazı buluşmaların yapılmasını engelledi. Buna rağmen bugüne kadar beş video konferans çerçevesinde Türkiye-Tacikistan İş Konseyi işbirliği içinde, iki ülkenin sektör temsilcileri ve iş insanları salgın sırası ve sonrasında işbirlği konularını değerlendirdi” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında düzenlenen paneldeyse BÜYEM Müdürü Dr. Tamer Atabarut, Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Oğuzhan Aygören ve DEİK Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu da Türkiye-Tacikistan arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirdi. Salgın döneminde bu alanda atılabilecek adımların tartışıldığı panelde, iki ülke arasında büyük bir ticaret potansiyeli olduğu vurgulandı.

Etkinlikte ayrıca Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Türk tarafından "Güneşin Ayaklarındaki Ülke Tacikistan" ile Coca-Cola Kurumsal İlişkiler Müdürü Demokan Konyalıgil tarafından "Firma Başarı Hikayesi" sunumları da yapıldı.

  • Prof.Dr. Mehmed Özkan
  • Mahmadali Rajabiyon