‘’Türkiye’de Dış Politika Kamuoyu Algılamalarının Temelleri’’ anketine 16 kentten 1596 kişi katıldı

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde görev yapmakta olan Yrd. Doç. Dr. Osman Sabri Kıratlı’nın yürüttüğü ‘’Türkiye’de Dış Politika Kamuoyu Algılamalarının Temelleri’’ başlıklı anket çalışması kamuoyuyla paylaşıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklenen proje, Türkiye’nin 16 kentinde 1.596 kişinin katılımıyla yürütüldü. Türkiye’de dış politika kamuoyu algılamalarının nasıl oluştuğu sorusunu temel alan çalışma dış politika alanında kamuoyunun tutumlarını ölçmeyi ve betimlemeyi değil, bu tutum ve algıların hangi faktörler sonucu olarak oluştuğunu açıklamayı amaçlıyor. Bu noktadan hareketle katılımcılara güncel ve spesifik konular yerine ağırlıklı olarak genel dış politika tutumlarını belirlemek üzere bir dizi soru yöneltildi.

Türkiye örnekleminde gerçekleştirilen bir anket deneyi ile üç hipotez test edildi. Bunlardan ilki, bireyler, dış politika tercihlerini oluştururken aynı medeniyet grubuna ait olduğuna inandıkları ülkelere karşı daha pozitif bir bakış sergilerler. İkincisi, bireyler, dış politika tercihlerini oluştururken benzer bir politik rejime sahip olduklarını düşündükleri ülkelere karşı daha pozitif bir bakış sergilerler. Üçüncü ise, dış politika tasarıları ahlaki bir çerçeveye oturtularak kamuoyuna sunulduğunda, bireyler dış politika tercihlerini kendilerine sunulan ahlaki prensipler doğrultusunda oluştururlar.

Osman Sabri Kıratlı, bu çalışmanın literatüre iki yönde katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi: ‘’Metodolojik olarak, Türkiye’de gerçekleştirilen az sayıda dış politika kamuoyu anketleri, betimleyici istatistiksel veri sağlamaktan öteye gidememekte, bu da kamuoyunu oluşturan neden-sonuç ilişkileri üzerine kapsamlı bir araştırma yapılmasına engel olmaktadır. Özel olarak, kamuoyundaki dış politika algılarının neler olduğunu değil de, hangi faktörlerin sonucu olarak oluştuğunu açıklamayı amaçlayan bu araştırma, özgün bir anket deneyi çalışmasıyla uluslararası ilişkilerde kamuoyu araştırmaları alanına katkı sağlayacaktır. Teorik açıdan ise, mevcut dış politika kamuoyu algılarının nasıl şekillendiğini konu edinen araştırmaların çok büyük bir çoğunluğu Batı ülkeleri, özellikle de ABD’de yapılmakta olup, kimlik ve moral değerlerin test edileceği bu araştırmanın Türkiye gibi Batı’dan tarihsel ve kültürel olarak farklı bir geçmişe sahip bir ülkede gerçekleştirilecek olması, konstrüktivist argümanlar için bir dış geçerlilik testi olacak, bu argümanların başka coğrafyalarda ne ölçüde genelleştirilebilecekleri yönünde bize fikir verecektir’’.

Dış Politika ve Uluslararası Politik Ekonomi ana başlıkları altında katılımcılara ‘’Güven’’, ‘’Siyasete Duyulan İlgi’’, ‘’Mevcut Ekonomik Durumdan Duyulan Tatmin’’ gibi spesifik alt başlıklarda soruların yöneltildiği araştırmadan çıkan öne çıkan sonuçlar özetle şöyle;

Güven

Görüşmecilerin 4/5’inden daha fazlası insanlara karşı hiçbir zaman dikkatin elden bırakılmaması gerektiğini düşünüyor.

Siyasete Duyulan İlgi

Görüşmecilerin çoğunluğu siyasete «biraz» (%35) ya da «pek az» (%39) ilgili.

Şu Anki Ekonomik Durumdan Duyulan Tatmin

Genel eğilim ekonomik durumu «Ne tatmin edici ne tatmin edici değil» olarak değerlendirmek yönünde (%39)

Türkiye’nin dünyadaki etkisinden ne kadar memnunsunuz?

%35.9 oranıyla ‘’Ne memnunum ne memnun değilim’’ yanıtını verenlerin çoğunlukta olduğu gözleniyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini nasıl değerlendirirsiniz?

‘’İyi olur’’ diyenlerin oranı %35.5,

‘’Ne iyi ne kötü olur’’, % 35.6

Sizce bu ülkede neden yoksulluk içinde insanlar var?

‘’Toplumumuzdaki adaletsizliklerden ötürü’’ diyenler %57.8 ile çoğunluğunu oluşturuyor.