Türkiye’de yatırımcı piyasalara ne kadar güveniyor?

CFA İstanbul / Boğaziçi CCG tarafından gerçekleştirilen ‘’Türkiye Finans Sektörü Güven Araştırması 2015’’ sonuçları Boğaziçi Üniversitesi’den Yrd. Doç. Dr. Ali Coşkun tarafından paylaşıldı.
Yrd. Doç. Ali Coşkun

Boğaziçi Üniversitesi CCG ve CARF işbirliği ile, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği ve Finansgündem sponsorluğunda 29 Mayıs tarihinde Önce Yatırımcı! Konferansı düzenlendi.

Türkiye’deki yatırımcılara online anket sistemiyle ulaşılan araştırmaya 20 yaş üzeri, %80’i erkeklerden oluşan, ağırlıklı lisans ve üzeri eğitime sahip yatırımcılardan oluşan bir grup katıldı. Ali Coşkun, anket sonuçlarını değerlendirdiği sunumunda söz konusu pilot araştırmada,  yatırımcıların %41’nin sermaye piyasalarına güvendiğini;  %51’nin ise bugün kendilerine verilecek 100 bin TL’yi, bir sene sonra yıllık faiz oranı % 10 iken verilecek 120 bin TL’ye tercih ettiklerini ifade ettiklerini belirtti.

Yatırımcıların sadece %28’inin adil ve eşit bir yatırım ortamı olduğuna inandığına dikkat çeken Coşkun, Türkiye’de yatırımcının güven konusunda en büyük endişesinin ‘’Paramı geri alabilir miyim’’ ifadesinde somutlaştığını belirtti.

Konferans, ‘’Türkiye’de Finansal Sektöre Güven Sorunu ve Yatırımcının Korunması’’ başlıklı, Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın moderatörlüğündeki panelle devam etti. Panele İlhami Koç (Başkan, TSPB, GMY, İş Bankası), Attila Köksal ( CFA, CFA Institute YK Üyesi), Özgür Güneri (TKYD, YK Üyesi, CEO, Finansinvest) konuşmacı olarak katıldı.

Önce Yatırımcı! Konferansı, CFA, CFA Institute YK Üyesi Attila Köksal moderatörlüğündeki ‘’Yatırımcı’nın Korunması - Yatırım Danışmanlığı’’ başlıklı panelin ardından sona erdi. Panelin konuşmacıları arasında Yrd. Doç. Dr. Emrah Şener (Boğaziçi Ünv. Center for Applied Research Dan. Kur. Üyesi), Giorgio Medda (Turkey Country Manager, Azimuth Asset Mn), Mehmet Gerz (CEO, Ata Portföy Yönetimi, CFA Istanbul YK) yer aldı.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi