Türkiye’nin ilk kampüslerarası çevre yarışmasında Boğaziçi Üniversitesi’ne ödül

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan BountoGreen takımı Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘’Kampüslerarası Çevre Yarışması’’ StudentsGoGreen’de ödüle değer bulundu. BountoGreen’in projesi sayesinde Boğaziçi Üniversitesi’nde 3 ayda 1 ton 650 kg e-atık toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı.

Bilişim çağında, teknolojideki gelişmeler hız kesmeden devam ederken bizler de onlara yetişmeye çalışıyoruz. Peki, teknolojinin hızlı tüketiminin beraberinde getirdiği elektronik çöplerin yaşam alanlarımıza verdiği tahribatın ne kadar farkındayız?

E- atık sorununu en zararsız şekilde çözmenin yolunun atıkları geri dönüştürmekten geçtiğini düşünen Boğaziçi Üniversitesi BountoGreen ekibi, Yeşilist tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen kampüslerarası çevre yarışmasında birinciliği Özyeğin Üniversitesi ile paylaştı.

Change.org Doğu Avrupa ve Batı Asya Direktörü ve ayrıca Greenpeace Akdeniz eski başkanı Uygar Özesmi, Sarıyer Belediyesi’nden Kübra Küçükerden, Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yardımcı Doçent Barış Baykan, sinema ve tiyatro sanatçısı Ayşe Tolga, CNN Türk Yeşil Doğa program yapımcısı Güven İslamoğlu, Hürriyet gazetesi köşe yazarı Gila Benmayor, Taraf gazetesi köşe yazarı Pelin Cengiz, Boyner Holding Sosyal Sorumluluk Direktörü Aysun Sayın, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın ve Kültür Konsolosu Dr. Craig Dicker ve Yeşilist’in kurucusu Ergem Şenyuva’nın jüri olarak görev yaptığı yarışmada derece alan Boğaziçi Üniversitesi BountoGreen takımı 2015 yazında University of Chicago’da sürdürülebilirlik üzerine yaz programına katılma hakkı kazandı. BounToGreen takımına ödülü 16 Ocak’ta düzenlenen törende ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter tarafından takdim edildi.

Yarışma sürecinde, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’ün yeşil kampüs kriterlerine uyması için eksik kalan son uygulama olan elektronik atıkların geri kazanımına yoğunlaşan takım, iki sponsor şirketle işbirliği yaparak okulun tüm kampüslerine elektronik atık toplama kutuları yerleştirdi.

E-atık karşılığında sensörlü muslukla su tasarrufu sağlanacak

Sponsor şirketler, toplanan her ton atık için kampüsteki iki manuel musluğu, %60 su tasarrufu sağlayan sensörlü musluklarla değiştirmeyi kabul etti. BountoGreen ekibi, son üç ayda kampüste toplanan e-atıklar karşılığında alınan sensörlü musluklar sayesinde kampüste su tasarrufu sağlanması yolunda da önemli bir adımı hayata geçirmiş oldu.

BountoGreen ekibi, e-atık projesinin tanıtımını sosyal medya üzerinden yaparak çok sayıda kişi ve kuruma ulaşıyor. Sosyal medya üzerinden ekibe ulaşan bir şirket sayesinde üniversitenin iç mekanlarında kullanılabilecek 30 adet atık kutusunun kampüse yerleştirildiğini belirten ekip üyeleri, kapanan bir fabrikanın yine sosyal medyadan kendilerine uaşarak projeye 560 kg e-atık sağladığını ekliyor.

E-atık kutuları nerede ve neler atılabilir?

E-atık kutuların üzerindeki bilgilendirme yazılarından da anlaşılacağı üzere, telefondan buzdolabına kadar her türlü elektronik atık bu kutularda biriktirilebiliyor. Hatta elektronik atıklarınız baş edemeyeceğiniz ebattaysa (büyük bir buzdolabı gibi) atıkları toplayan şirkete telefon veya mail aracılığı ile ulaşıp yardım isteyebiliyorsunuz.

Hali hazırda Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te basket sahasının arkasında, Kuzey Kampüs’te Mekik kalkış noktasında, Hisar Kampüs’te ana binanın önünde ve Kilyos Sarıtepe Kampüsü’nde olmak üzere dört adet dış mekan ve 30 adet iç mekana yerleştirilmiş e-atık kutusu bulunuyor.

“E-atıklar çevre kadar insana da zararlı’’

BountoGreen ekibi eskiyen elektronik aletlerin genellikle hurdacılara verildiğini ancak bu durumun gerek insan gerekse çevre sağlığı açısından oldukça zararlı olduğuna dikkat çekerek şu uyarıyı yapıyor: ‘’Bu tür atıklar parçaladıklarında ortaya zararlı metaller çıkıyor. Zararlı metallerin zararı konusunda daha bilinçli olmalıyız. Teknoloji çağında herkes telefonlarının modellerini yükseltirken yeni bilgisayarlar alırken sürekli tüketim oluyor fakat geri dönüşümü ile ilgili bir şey yapılmıyor. Dünyada da bu konuyla ilgili çok adım atılmıyor. Daha çok geri dönüşü kolay olan kağıt gibi malzemelere ilgileniliyor. Projemizle, e-atıkların insan sağlığı ve çevre sağlığı açısından dikkate alınması konusuna dikkat çekmeyi amaçlıyoruz’’.

BountoGreen ekibini tanıyalım…

Mehmet Ali Hakan: Boğaziçi Üniversitesi 3. sınıf İnşaat Mühendisliği öğrencisi. Boğazici University Sustainable Development and Cleaner Production Center'da aktif olarak çalışıyor.

Gizem Tığlı: Sabancı Üniversitesi Toplumsal ve Siyasal Bilimler lisans mezunu, Bogaziçi Üniversitesi'nde Felsefe Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor.

Aslıhan Yolcu: Kocaeli Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği okudu. Boğaziçi Üniversite'sinde master yapmaya başladı ve hala eğitimine devam ediyor. Toplum Gönüllüleri çatısı altında çeşitli projelerde çalıştı.  BounTOG'da da "Sen çok yaşa" ve "Yaşayan Kütüphane" projelerinde görev alıyor.

Tuğçe Sakallıoğlu: Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü, Çevre Teknolojileri'nde master öğrencisi.

BountoGreen Facebook sayfası : https://www.facebook.com/sggreenboun?fref=ts

Haber: Elif Turhan /Kurumsal İletişim Ofisi