Uzman Psikolog Sultan Kaleli: "Bağımlılık iradesizlik değil, hastalık"

“BU 101 Üniversiteyi Tanıma Dersleri”nin ikinci gününde yeni Boğaziçililerle bir araya gelen Uzman Psikolog Sultan Kaleli, bağımlılığın iradesizlik değil, bir tür beyin hastalığı olduğunu belirterek, "Bağımlılığın tedavisi zor olabilir, bu nedenle bağımlı olmamaya çalışmalıyız” diye konuştu.

BU101 Program

19 Ekim’ de başlayan “BU 101 Üniversiteyi Tanıma Dersleri” 22 Ekim’de sona erecek. Boğaziçi Üniversitesi akademisyen, mezun ve profesyonel personelinin öğrencilerle Zoom platformu üzerinden buluştuğu etkinliklerle, yeni Boğaziçililerin bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Etkinliğin ikinci gününde “Ayrılık Ölümden Beter: Bağımlılık” başlıklı dersiyle yeni Boğaziçilerle buluşan Uzman Psikolog Sultan Kaleli, gençler için büyük tehlike taşıyan bağımlılıkla ilgili sunumunda şunları söyledi:

"ZAMANLA DAHA FAZLASINA İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

Bağımlılık kronik bir beyin hastalığı. Alışkanlıklarla farkını iyi anlamalıyız. Alışkanlıklar değişebilir ancak bağımlılık iyileşmesi gereken bir durum. Bağımlılık beynimizin işleyişini değiştiriyor. Bağımlılığa neden olabilecek bir şeyi tekrar tekrar yaptığımızda limbik gibi birçok beyin bölgemiz etkileniyor. Ayrıca bağımlılık yapan maddeyi tekrar aldığımızda kanımızdaki dopamin miktarı hücrelerin alışık olmadığı düzeye çıkıyor, bu da vücudumuza zarar veriyor. İlk zamanlarda az miktarlarla bile bu dopamin seviyesine ulaşırken, zamanla daha fazlasına ihtiyaç duymaya başlıyoruz. Böylelikle bağımlılık gittikçe güçleniyor. Bu sigara, kimyasal maddeler, alkol, spor veya seks bağımlılığı olabilir.

“EN İYİSİ BAĞIMLI OLMAMAK”

Tedavi gerektiren kronik bir beyin hastalığı olarak tanımlanabilecek bağımlılıkta genetik faktörler gibi birçok faktör rol oynuyor. Ancak bağımlılığın her şeyden önce iradesizlik olmadığının farkında olmalıyız. Bu konuda kendimize şefkat göstermeli ve bu yaklaşımla tedavi için harekete geçmeliyiz. Bağımlılığın tedavisi her bağımlıya göre değişiyor. Çünkü herkeste boyutları çok farklı ve kişiye özel tedavilere ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle her şeyden önce bağımlı olmamak en iyisi. Bağımlılık yapabilecek şeylerden uzak durmak gerekiyor. Bazen tek kullanım bile bireyi bağımlı hale getirebiliyor. Özellikle kimyasal maddelerin beyni nasıl etkileyeceğini bilmek mümkün değil.

“BAĞIMLILIĞIN AZI ÇOĞU YOK”

Zaman zaman bağımlı kişiler, bağımlılıklarının az düzeyde olduğunu ve kendilerine zarar vermediğini iddia edebiliyor. Ancak bu durumu anlatmak için Titanik metaforunu kullanıyoruz. Yani batan bir gemide hangi bölümde olduğunuzun bir önemi yok. Çünkü bir süre sonra geminin tümü sular altında kalacak. Bu yüzden bağımlılığın azı çoğu yok. Kullanımınız size bağımlılık gibi gelmese ya da az görünse de bu bağımlı olduğunuz gerçeğini değiştirmez. Üstelik kullanım miktarı zaman içinde artabilir. Ayrıca gemide koltuk değiştirerek başka şeylere bağımlı hale gelmeniz mümkün. Bu nedenle bağımlı olduğunu anlamak, bunu inkar etmemek ve küçümsememek çok önemli.

• BU101 Program