Venezuela ve Türkiye’nin tarihi dostluğu

Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Tatiana Lucia Zapata Bracho, Boğaziçi Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü davetiyle 12 Nisan tarihinde kampüste öğrencilerle bir araya geldi. Başkonsolos Bracho, buluşmanın ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Zeynep Atay'ı ziyaret etti.
Kenan Özcan

Başkonsolos Tatiana Lucia Zapata Bracho’nun öğrencilerle buluşması öncesinde Kolombiyalı gazeteci ve belgeselci Hernando Calvo Ospina tarafından çekilen ve günümüz Venezuelası'ndan siyasi ve toplumsal kesitler sunan ''Venezuela: Karanlık Oda'' adlı belgeselin gösterimi SineBU'da gerçekleştirildi.

Belgeselin ardından soruları yanıtlayan Başkonsolos, Türkiye ve Venezuela arasındaki ilişkilerin 18. yüzyıla uzandığını belirterek Venezuelalı General Francisco de Miranda'nın 1786 yılında İstanbul'a geldiğini ve bu ziyaretin Misssipi Nehri'nden Ümit Burnu'na kadar uzanan toprakları İspanyol hegemonyasından kurtarmak ve böylece tek ve özgür bir Amerika oluşturmak gibi büyük bir fikire dayandığını belirtti. Branco,  General Miranda'nın dönemin en güçlü devletlerinden olan Osmanlı Devleti'nin işleyişini tanımak ve bunu Latin Amerika'da uygulayabilmek hayaliyle bu geziye çıktığını aktardı.

Günümüzde ise Venezuela'da faaliyet gösteren pek çok Türk şirketi olduğunu ifade eden Bracho, özellikle inşaat, sağlık gibi alanlarda Türk şirketlerin yatırımları olduğunu söyledi. İki ülke arasında son yıllarda güçlü ticari ilişkilerin kurulduğunu belirten Bracho, Türkiye’nin Venezuela’ya ihraç ettiği ürünler arasında un gibi temel gıda maddelerinin yer aldığını belirtti. Türkiye’nin kaliteli ilaç sanayi ile ön plana çıktığını ifade eden Bracho, Türkiye'den ilaç ithalatı konusunda da anlaşmaların yapıldığını sözlerine ekledi. Türkiye endüstrisinin Venezuela’da yer alması için çalışmaların olduğunu ifade eden Bracho, maden işletmelerinin Venezuela’da çıkardıkları altının yaptırımlar nedeniyle artık Avrupa’da değil Türkiye’de işlendiğini belirtti ve maden işletmesi konusunda Venezuela’nın yönünü Çin, Rusya ve Türkiye gibi ülkelere çevirdiğini ekledi.

Venezuela'daki son siyasi gelişmelerin dünyaya taraflı bir şekilde yansıtıldığını belirten Bracho, Venezuela hakkındaki haberlerin Türkiye’ye ve dünyaya genellikle Amerika aracılığıyla ulaştığını; bu durum nedeniyle gelişmelerin doğru yansıtılmadığını belirtti.

Galeri 1 Fotoğraf