Yangına karşı bilinçlendirme çalışmalarına devam…

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’teki Kız Yurdu’nda 15 Aralık akşamı bir yangın tatbikatı gerçekleştirildi.

Tatbikat kapsamında sürveyanlardan oluşan sekiz kişilik ekip dış ortamda oluşturulan yangına, itfaiye ekipleri nezaretinde, müdahale etti. Ardından binada bulunanların tahliyesi gerçekleştirildi. Tahliye edilen kişilerin ise sedyeyle ambulansa taşınması sağlandı.

Yaklaşık 1 saat süren tatbikat hakkında Boğaziçi Üniversitesi Afet ve Acil Durum Yönetimi ve Uygulama Merkezi (AFAD) Müdürü Haluk Ayaş ve AFAD Koordinatörü Gökhan Börekçi’den bilgi aldık.

Tatbikatların, Tahliye Tatbikatı, Yangın Söndürme ve bunları da içeren AFAD Tatbikatı olarak üçe ayrıldığını belirten Ayaş, her tatbikat öncesi binada bulunan acil durum ekiplerine ilk yardım, yangın ve arama-kurtarma eğitimleri verdiklerini söyledi.

Yangın tatbikatlarında standart bir senaryo uygulandığını belirten yetkililer, her tatbikatın uygulamanın yapıldığı binaya, dış koşullara ve binaları kullanan insanlardaki bilinç seviyesine göre farklılık gösterebildiğine dikkat çektiler.

Yangına müdahalenin başlı başına yapısal unsurlarla ilişkili olduğunu belirten Haluk Ayaş, ‘’Eğer siz bir binanın yapım aşamasından itibaren gerekli mühendislik önlemlerini alabildiyseniz yangını önlemiş oluyorsunuz. Ancak Boğaziçi Üniversitesi’nde olduğu gibi, 150 yıllık tarihi yapılarda hem bu binaların özelliklerini dikkate almak; hem de bunu yaparken şu anda sahip olduğumuz teknolojiyi 150 yıllık tarihi binalara uygulamak gerekiyor’’ dedi.

Ayaş son olarak şunları ekledi: ‘’Bu tatbikatlarda yapısal faktörler kadar insan unsuru da çok önemli. Tahliye tatbikatlarını yaparken binada tahliye edecek öğrenci bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu da, bu konuda bir bilinç eksikliğine işaret ediyor. Biz bu konuda bilinçlendirme çabalarına devam ediyoruz. Ayrıca yangına zamanında müdahale edilmesi çok büyük önem taşıyor. Dolayısıyla itfaiye aracının kampüse zamanında ulaşması son derece önemli. Kampüs içinde özel araçların düzensiz biçimde park etmeleri bu tür durumlarda ciddi bir soruna dönüşebiliyor’’.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Ali Özlüer