Yeni nesil sosyal politika ağı Referandom

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, TBMM ile İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisleri’nde oylanan önerge ve kanunlara dair okur-yazarlığı geliştirmeyi amaçlayan Referandom.com platformunu hayata geçirdi. Önerge ve kanun tekliflerinin tek paragraflık kısa özetler halinde platform üyelerinin oylarına sunulduğu bu proje ile kamuoyunun siyaset gündemini daha kolay takip edip görüşlerini siyasilere duyurabilmesi amaçlanıyor.

‘’Yeni nesil sosyal politika ağı’’ olarak dikkat çeken Referandom ekibinde Boğaziçili öğrenciler Kadir Yağız Çetin (Boğaziçi Uluslararası Ticaret), İlteber Uçar (Boğaziçi Sosyoloji) ve Arda Sirkeci’nin (Boğaziçi Politika) yanı sıra Yusuf Şerali (Ankara Hukuk) de yer alıyor. Amaçlarının ‘’Türkiye’de demokrasiyi daha şeffaf ve erişilebilir kılmak adına siyaset terminolojisini sadeleştirip anlaşılır kılarak siyasi gündemin takip edilmesini kolaylaştırmak’’ olduğunu belirten Kadir Yağız Çetin, platformun çalışma sistemini şöyle anlattı:

‘’Meclis genel kurulu oturumlarını canlı takip ettiğimiz için mecliste teklifler oylandıktan sonra editörlerimiz tarafından sisteme terminolojiden arındırıp tek paragraflık kısa özetler halinde anlık olarak giriliyor. Kullanıcılarımız, teklifleri oylamadan önce önerilerin kim ya da hangi parti tarafından verildiği bilgisine erişemiyor. Oy verdikten sonra katılma/katılmama nedenlerini ve alternatif çözüm yollarını belirtebiliyorlar. Her bir öneri özelinde her kullanıcının bir adet gerekçe belirtme hakkı var, ayrıca kullanıcılar birbirlerinin gerekçelerine yanıt veremiyorlar. Çünkü amacımız kaotik bir ortam yaratmaktan ziyade halkın öneriler özelinde görüşlerinin kolayca takip edilebildiği bir pano olmak’’ .

Şubat ayından beri yayında olan sitede incelenen 300'den fazla önerge-kanun teklifine 15.000'den fazla oy kullanıldığını belirten Kadir Yağız Çetin, sistemin kullanıcı açısından avantajını şöyle açıkladı:

‘’Örneğin Meclis’teki yasa teklifi kadınların doğum borçlanması yapabilmesi için doğumdan önce de sigortalı çalışıyor olma şartını arayan sistemin değiştirilmesini öneriyor. Bu kanun teklifinden haberdar olmak için ya genel kurul oturumlarını izlemeniz ya da tutanakları okumanız gerek. En iyi ihtimalle birinin oltasına takılıp haber olacak ki o şekilde haberdar olabileceksiniz. Ancak bunun gibi gündeme gelmeyen, gözlerden kaçan birçok teklif var. Biz bu teklifleri ve önergeleri inceliyoruz, daha anlaşılır olacak şekilde kısaltıyoruz. Tekliflerin detaylarını ve gerekçelerini öğrenmek isteyen kullanıcılarımız için her zaman kaynak olarak orijinal metni ekliyoruz’’.

Daha fazla bilgi için: Referandom.com