Yerli aşı için hedef 2021

Koronavirüs ile mücadelede aşı geliştirme çalışmaları yürüten Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören, 2021’de Türkiye’den bir veya iki aşının geliştirilmesinin beklendiğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, Bilim Akademisi’nin Covid-19 Webinarları başlığı altında 18 Haziran’da Zoom ve Youtube’da gerçekleştirdiği “Covid-19 Pandemisinde İlaç ve Aşı Çalışmaları” yayınına konuk oldu.

Webinar’a Prof. Dr. Nesrin Özören’in yanı sıra, Bilim Akademisi üyeleri Prof. Dr. İhsan Gürsel ( Bilkent Üniversitesi) ile Prof. Dr. Hakan Orer ( Koç Üniversitesi), Bilim Akademisi yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Reyhan Küçükkaya’nın moderasyonu ile katılarak Covid-19 pandemisinde aşı ve ilaç çalışmalarını değerlendirdiler.

Webinar’da konuşan Nesrin Özören 2009 yılından bu yana çalıştıkları ASC Zerrecik Teknolojisi’ni SARS-Cov-2 için kullanmaya başladıklarını ve Covid-19 aşı çalışmalarını Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın da dahil olduğu konsorsiyum çerçevesinde yürüttüklerini belirterek şu bilgileri verdi: ‘’Türkiye’de şu anda 8’i TÜBİTAK destekli, 5’i ise TÜSEB destekli olmak üzere konsorsiyumumuz bünyesinde 13 farklı grup aşı geliştiriyor. Konsorsiyumda çok güzel bir ortaklık oluştu; farklı gruplar birbirlerine bilimsel destek veriyor. Ben bu şartlar altında gelecek yıl Türkiye’den 1 veya 2 değişik aşının çıkabileceğini düşünüyorum’’.

Moleküler biyoloji teknolojisinin 1980 ve 1990’larda geliştiğini ve son 40 yılda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Özören, ‘’Moleküler biyoloji alanında şu an en güçlü zamanımızdayız Sadece virüsün yapısı değil ; virüsün mutasyona nasıl uğradığı, mutasyonun etkileşimi nasıl bozduğu gibi konularda bilgisayar destekli modellemeler geliştiriliyor. Hali hazırda biz temel bilimciler ve bilgisayar bilimcileri birlikte çalışarak yeni stratejiler peşindeyiz. Yenilikçi yaklaşımların önünün açılması gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.

Normalleşme sürecine de değinen Nesrin Özören, yeni normal adı verilen bu dönemde istisnasız herkesin maske takmasının çok da mümkün olamayacağına dikkat çekerek bu dönemde insanların artık dışarı çıkmaya bile korkar hale geldiğinden bahsetti ve şöyle devam etti: ‘’İnsanlar artık dışarı çıkmaktan çekiniyor;  güneşe bile çıkmıyorlar. Eğer kalabalık bir yerde değilsek dışarı çıkmaktan korkmaya gerek yok. D vitamini almamız gerekiyor çünkü D vitamini bağışıklık sistemimiz için çok önemli’’.

Özören, webinar’daki konuşmasını şöyle tamamladı: ‘’Halk Sağlığı Kurulu, pandeminin çıktığı ilk 1-2 ay uzmanlara virüs dizilimi örneği vermedi ve moleküler biyologlar olarak biz bu dizilimler üzerine yeterince çalışamadık. Oysa veriler paylaşılmış olsaydı 20-30 bin virüs dizilimi yapabilirdik. Testler konusunda da benzer bir yaklaşım sergilendi, bu konuda da eleştirilerimi ifade etmek istiyorum’’.

 

Webinar’ı izlemek isteyenler için link: https://www.youtube.com/watch?v=d4T83G1Qerc