Zeytin Dayanışması Zeytin Yasa Tasarısı'nı tartışıyor

28 Şubat tarihinde düzenlenecek panel Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek

Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup öğrenci ve akademisyenin oluşturduğu Soma Dayanışması ve Delice Zeytin Dayanışması, Meclis’te oylamaya sunulması beklenen ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı tüm yönleriyle ele alan bir panel düzenliyor.

Manisa’nın Yırca Mahallesi’nde yaşanan zeytin ağaçlarının kıyımının ardından Türkiye’nin farklı bölgelerinde zeytinlik alanlarında ve çevrelerinde yapılması planlanan enerji ve maden yatırımlarını da tartışmaya açacak olan panel 28 Şubat günü Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek.

Panelde zeytinciliğin güncel durumu, kanun tasarısında sıralanan yatırım alanlarına bağlı olarak yakın gelecekte ortaya konabilecek uygulamaların zeytinlikler ve zeytin üreticileri üzerinde yaratacağı olası sonuçlar ve yasa tasarısının mecliste onaylanmaması üzerine atılacak adımlar tartışılacak.

Panel programı ise şöyle:

1.Oturum (13:00-14:30) Enerjinin Büyüsü, Büyümenin Enerjisi: Türkiye'de "Enerji Sorunu"nun Ekonomi Politiği

Moderasyon: Bengi Akbulut (Delice Zeytin Dayanışması)

Olgun Sakarya (EMO Enerji Birim Koordinatörü)

Sinan Erensü (Minnesota Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü)

Deniz Bayram (Greenpeace Akdeniz Avukatı)

Belgesel Gösterimi (14:45-15:45): Ölmez Ağaç: Yırca Direnişi - Kazım Kızıl

2. Oturum ve Forum (16.00-18:00) Zeytinlik Yasa Tasarısı: Mülksüzleştirme Pratiklerinin Son Halkası Zeytinlikler

Moderasyon: Ayfer Bartu Candan (Boğaziçi Üniversitesi)

Zafer Yenal (Boğaziçi Üniversitesi)

Mustafa Tan (Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Kurulu Başkanı)

Hasan Cengiz Yazar (Çiftçi-Sen)