Bilimsel literatürde olmayan kuş genetik dizileri bulundu

Aras Nehri Vadisi’nde yürütülen çalışmaya Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü de destek verdi.

Aras Nehri Vadisi'ndeki Kuş Cenneti'nde Türkiye'nin ilk kuş genetik (DNA) barkodlama çalışması yapıldı. Kuşlara zarar vermeden yapılan Türkiye'nin ilk kuş genetik barkodlama çalışmasında, bilimsel literatürde olmayan yeni kuş genetik barkodları keşfedildi.

Aras Nehri Kuş Cenneti'nin sadece yüzlerce kuş türüyle değil, bu kuş türlerinin genetik çeşitliliği açısından da dünya çapında önemli bir sulak alan olduğunu gösteren bu çalışmada Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nden Doç.Dr. Raşit Bilgin de yer aldı. Bilgin’in yanı sıra çalışmanın bilmsel ekibinde Kafkas Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Doç.Dr. Mehmet Ali Kırpık, Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu yer alıyor.

Doç. Dr. Raşit Bilgin’den Türkiye'nin ilk kuş genetik (DNA) barkodlama araştırması hakkında bilgi aldık.

Bu çalışmanın hareket noktası ve nasıl yürütüldüğüne dair bilgi alabilir miyiz?

Raşit Bilgin- Çalışma, kuş biyoçeşitliliği açısından oldukça zengin olan Aras Nehri’nin bu çeşitliliğinin genetik olarak kataloglanması amacıyla yapıldı. Bu tür genetik kataloglamaya literatürde DNA barkodlama ismi veriliyor. Çalışma Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü, Kafkas Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Iğdır Orman Şu İşleri İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleşti. Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmanın genetik ayağı gerçekleştirilirken, diğer kurumlar arazi çalışmalarını koordine etti.

Neden Aras Nehri seçildi, bu bölgenin öneminden bahsedebilir misiniz?

Aras Nehri, Avrupa ile Afrika arasında göç eden pek çok kuş türüne ek olarak, orada devamlı olarak barınan yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor, bu açıdan oldukça önemli.

Bu çalışmada bilimsel literatürde olmayan yeni kuş genetik barkodlarının ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu sonucun bilim dünyası için önemini biraz açar mısınız? Kaç farklı yeni kuş türü ortaya çıkmış oldu?

Burada daha önceden bilinmeyen yeni bir kuş keşfedilmedi, ama bilinen türlerde daha önceden tespit edilmemiş yeni DNA dizileri (veya DNA barkodları) görüldü. Biz sadece 33 türün analizini yaptığımızda 26 yeni barkod gördük, Aras Nehri’nde bulunan yüzlerce türün incelenmesi durumunda bu sayı daha da artacaktır.

Boğaziçi Üniversitesi bu çalışmaya hangi noktada dahil oldu ve nasıl bir katkı sundu?

Aras Nehri’nde kuşlara zarar vermeden toplanan numunelerin genetik laboratuvar ve veri analizleri Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde, Boğaziçi Üniversitesi BAP Mali Koordinatörlüğü’nün desteği ile yapıldı; çalışma aynı zamanda enstitümüzün eski yüksek lisans öğrencilerinden Nadin Eveoğlu’nun da tez çalışmasını da oluşturdu.


Haber: Kurumsal İletişim Ofisi