‘’Blok Zinciri’’ Zirvesi’nde sanal paranın geleceği tartışıldı

Boğaziçi Üniversitesi son dönemlere damgasını vurmuş Bitcoin teknolojisini incelemek için Blockchain dünyasının önde gelen isimlerini sektörün seçkin profesyonelleriyle kampüs ortamında bir araya getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen dönemin merakla beklenen zirvesi Blockchain Summit’17, 5 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Karşımıza çıkaracağı radikal değişimler, ilerlemeler ya da yasaklarla çokça ilgi görmeye devam edecek blok zinciri sistemi, Türkiye’de ilk defa geniş kapsamlı bir biçimde ele alındı.

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker zirvenin açılış konuşmasında yeni yükselen değer olan blok zinciri uygulamasının hala öğrenilen ve keşfedilen bir sistem olduğunu belirtti ve Blockchain Summit’te bu bilgi boşluğunun doldurulacağı sözünü vererek zirveyi başlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr Ali Coşkun ise açılış konuşmasında blok zinciri ile finans piyasalarında büyük değişimlerin olacağını ve dönüşümünü erken tamamlayan kurumların rekabette ön plana çıkacağını söyledi.

Blockhain 2020 yılında Internet kadar yaygın olacak

Zirvenin ilk sunumunu yapan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, Teknoloji Müdürü olarak görev yaptığı dönemden tecrübelerinden ve mobil ödemelerin öncüsü olduğu 2000’li yılların başından günümüze gelen süreçten bahsetti. “Dijital Gelecekte Blok Zinciri” adlı sunumunda Aran, internet dünyasında yapılan kayıtların bir otorite tarafından tutulduğunu ve hala bu merkeziyete güvenildiğini söyledi.  

Blok zincirinin en büyük avantajının bütün gücün ve bilginin merkezi otoriteye bağlı olmamasından aldığını belirten Aran herkesle paylaşıldığı için daha güvenli bir sistem olduğunu ekledi. Dijital varlığımızı ispatlamak için kullandığımız kimliklerimizin bu sistem sayesinde güven problemi yüzünden aracı kurumlara teslim edilmeden kullanılacağını ifade eden Aran, sistemin önemli bir kısmının hali hazırda kripto para üzerinden döndüğünü, 2020 yılı itibariyle şimdiki internet kullanımı kadar yaygınlaşacağını öngörülerine ekledi. Hakan Aran sunumunda ayrıca, Türkiye İş Bankası olarak dijital dönüşümde bankacılığın durumunun en önemli araştırma konuları olduğunu söyledi ve sürdürülen yeni çalışmalardan bahsetti.

HT Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran ise moderatörlüğünü yaptığı panelde, son zamanlarda en zorlandığı konunun blok zinciri ve etkilerinin anlaşılması ve anlatılması olduğunu söyledi. Lidyalılarla başlayan para serüveninin şimdi dijital dönüşüme uyum sağlayıp sağlamayacağını tartışılacağını belirten Başaran, Goldman Sachs ve JP Morgan gibi dev şirketlerin kripto para konusunda tamamen zıt görüşlere sahip olduklarına dikkat çekti.

Kripto para uygulamasının neden bu kadar hızlı bir ilerleme gösterdiği sorusunu gündeme getiren Cointürk Genel Yayın Yönetmeni Levent Kurt ise Bitcoin ile hayatımıza giren sistemin bu kadar yaygınlaşmasının nedenlerini peer to peer olması, aracı olmaması ve güvenli olması olarak sıralarken bu durumun bankaların varlığı ve gerekliliğini sorgulatacağını belirtti.

Paribu Kurucu Ortağı Yasin Oral, Bitcoin’in transfer değil, alım satım buluşmasına aracılık eden bir sistem olduğunu, borsalar olmadan da bitcoin gönderip alınabileceğini, zaten sistemin de felsefesinin bu özgürlükten ibaret olduğunu belirten bir sunum yaparken;  BTCTrader CFO’ su Alphan Göğüş, sistemin geleceğini belirleyecek unsurun ülkelerin bu sisteme yaklaşımları olacağını.

Sanal yatırım fonu ICO

Zirve kapsamında ayrıca Prof. Dr. Ayşegül Toker’in moderatörlüğünde Hackquarters kurucu ve CEO’su Kaan Akın ve Akbank Direkt Bankacılık Başkan Yardımcısı Tolga Ulutaş’ın katıldıkları bir panel düzenlendi. “Fonlamanın Bugünü ve Yarını: ICO” konulu panelde Blockchain ve kripto para teknolojilerini içeren projelerde girişimcilerin başlangıç yatırımını sağladıkları bir çeşit kitle fonlaması olan ICO kavramı tartışıldı. Kaan Akın, ICO oluşturmanın en güzel tarafının yatırımın istenildiği zaman çekilebilecek bir sistem olup gerçekten hisse senedi satın almak gibi kullanılması olduğunu söyledi. Ayşegül Toker ise, girişimcilik ekosistemine bakıldığında en fazla sivrilen projelerin kredi alabildiği, yatırımların ise hala zor edinildiğini söyledi ve bu ortamda ICO’ların bankacılıkta neleri değiştirebileceğini sorguladı.

Tolga Ulutaş ise, blok zincirinin en hızlı ve kolay etki edeceği sistemin finans endüstrisi olduğunu ve aradaki güven sistemini oluşturan bankacılığı kökten bir değişim beklediğini söyledi.

Zirvenin katılımcılarından Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, blok zincirini bir ödeme sistemi değil, bütün yapılan işlemlerin elde tutulduğu dağınık bir mimariye sahip bir defter sistemine benzetti.  Sistemin içinde tuttuğu dataların herkese açık olduğunu ve bu yüzden güvenli olduğunu belirten Yantaç, Blockchain’in eğitimden bankacılığa hayatımızda çok radikal değişiklikler yaratacağını belirtti.

Webrazzi kurucusu ve CEO’su Arda Kutsal ise kripto para madenciliğinin büyük bir fırsat olduğunu söyleyerek bu alana yatırım yapılmasını tavsiye etti.

Zirvede Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Blok Zinciri Hangi Sektörleri Etkileyecek?” adlı panele ise BKM Ödeme Sistemleri ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Celal Cündoğlu, Zingat İnovasyon Direktörü Mete Varas, Blokzincir.io kurucu ortağı Gökhan Seçkin, FinTech İstanbul kurucu ortağı Prof. Dr. Selim Yazıcı ve KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Direktörü Servet Gözel konuşmacı olarak katıldılar. Panelde ödeme sistemleri, sigortacılık, gayrimenkul gibi farklı sektörlerde Bitcoin ve Blockchain kullanımı tartışıldı.

2008 bankacılık krizi güven sarstı

Blockchain 101 kitabının yazarlarından Ahmet Usta ise “Blockchain Felsefesi: İnsanlık Tarihinin Ortak Problemine Dijital Çözüm” adlı sunumunda insanlık tarihiyle başlayan teknoloji tarihinden çarpıcı örnekler verdi. 2008 bankacılık krizine de değinen Usta, bireylerin bu dönemde bankalara olan güveninin sarsıldığını ve bu durumun aracıyı ortadan kaldıran kripto para kavramının ortaya çıkmasında önemli bir unsur oluşturduğunu belirtti.   

Günün bir başka önemli sunumunda Ödeal CEO’su Fevzi Güngör Blockchain sisteminin ihtiyaç duyulduğu gerçek hayat hikayelerinden örnekler vererek sistemin gerekliliğine dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğlu ve Avukat Yasin Beceni’nin katıldıkları “Yasal Sınırlar ve Ötesi: Blok Zinciri Devrimi” adlı panelde ise sistemin nasıl regüle edileceği tartışıldı.

Bir başka sunumda ise BlockChain Evangelisti Özgür Artak, ‘Güven’ konusunun üzerinde durdu. Artak, Fin-tech’ in üzerinde çok durulduğu ancak soc-tech olarak da kısaltılabilecek bir kavram adı altında, yeni dünya düzeninde sosyal hayatın yeniden düzenleneceği, kimlik düzenlenmesi ve saklanmasının önem kazanacağı ve radikal değişiklikler yaşanacağı konusunda görüşünü belirtti.

Trend Micro Kanal Geliştirme Müdürü Mehmet Dağdevirentürk, “Özgür Dünyada Güvenliği Sağlamak” adlı sunumunda dijital dünyada yaşanan krizlerin iş dünyasında ve günlük hayatta çok büyük zararlara sebep olduğunu yaşanan gerçek krizlerden yola çıkarak anlattı. Dijital ortamda anonim olmanın neredeyse imkansız olduğunu vurguladı. Dağdevirentürk kriptopara sistemlerinde olası güvenlik saldırıları yöntemlerinden ve korunma yollarından bahsetti. Dağdevirentürk, sanal ortamda güvenlik sorunun her zaman var olacağını ancak kullanıcıların şifrelerini bilgisayarlarının tarayıcılarına kaydetmemek veya şüpheli mail mesajlarının açmamak gibi basit önlemler alabileceklerini sözlerine ekledi.

Tarladan Sofraya Blok Zinciri

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan ise “Tarladan Sofraya, Her Adımda Blok Zinciri” adlı sunumunda, yaptığı araştırmalar ışığında blok zinciri sisteminin, tarım ve gıda alanında kullanılabileceği alternatif durumlar ve getirebileceği kazançlardan bahsetti. Tüketicinin, tarımsal ürünlerin takibi açısından blok zinciri sisteminden yararlanabileceğini belirtti.

Günün son sunumunu Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Can Özturan geçekleştirdi. Blockchain programlamasının üniversite düzeyindeki işleyişinden bahseden Özturan, özellikle laboratuar ve case study’lerin önemine değindi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arda Yurdakul ise ‘’Nesnelerin İnterneti için Blok Zinciri Teknolojileri’’ni anlattı.

Yoğun ilgi gören Blockchain Summit’te Boğaziçi Üniversitesi mezunlarından Mustafa Kutay Yabaş,  Eray Ölmez ve Alper Alimoğlu’nun akademik kariyerlerinde ilerledikleri alanda kullandıkları Blockchain ve kritopara sistemlerini anlattıkları sunumlarıyla noktalandı.