Türkiye’nin ilk ‘’Yeşil’’ Üniversite Binası uluslararası platformda

Türkiye'nin ilk LEED Gold Yeşil Bina Sertifikası’nı alan tarihi bina olma özelliğine sahip, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde yer alan 1. Erkek Yurdu (Hamlin Hall), International Sustainable Campus Network tarafından bu yıl 9.su Hong Kong'da gerçekleştirilen ISCN:"Expanding the Dialogue Sustainability in a Connected World" başlıklı konferansta dünyaya tanıtıldı. Konferansta, Yeşil Bina Uygulamaları kategorisinde sunum yapan Türkiye’den tek üniversite Boğaziçi Üniversitesi oldu

Boğaziçi Üniversitesi'nde Çevre Bilimleri Enstitüsü doktora yapmakta olan ve aynı zamanda sertifikasyon projesinin ekibinde yer alan Merve Tunalı ve Gülsüme Külçe, Hong Kong’da gerçekleştirilen konferansta, Hamlin Hall’un 2012 yılında aldığı sertifikasyon öncesi, geçirdiği dönüşüm sürecinde yürütülen çalışmaları konu alan bir sunum yaptılar.

 22 ülkeden 64 kurumun katıldığı konferansta Hamlin Hall, restorasyon sürecinden dolayı özel bir çalışma olması nedeniyle 'case study' olarak sunuldu.

Aralarında A.B.D, Uzak Doğu ve Avrupa'dan yeşil üniversitelerin katılımcıların bulunduğu konferansta, 1. Erkek Yurdu'nun yeşil bina sertifikasyonu sürecinde yapılan restorasyon çalışmaları arasında karbon ve su ayak izi çalışmaları, yenilenebilir enerji uygulamaları, su geri kazanım/tekrar kullanım uygulamaları, entegre katı atık yönetimi gibi başlıklar teknik ve sosyal boyutta ele alındı. Tarihi bir binanın Yeşil Bina’ya dönüşüm sürecini konu alması nedeniyle katılımcılar sunuma yoğun ilgi gösterdi.

International Sustainable Campus Network tarafından geçen yıl 8. si Harvard Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta Boğaziçi Üniversitesi'ni Merve Tunalı ve Gülsüme Külçe temsil etmişti.

1. Erkek Yurdu Yeşil Bina Çalışmaları hakkında detaylı bilgiye şu linkten ulaşılabilir: http://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/turkiyenin-ilk-yesil-universite-binasi-bogazici-universitesinde