KRDAE uluslararası tatbikatta Doğu Akdeniz’deki olası tsunamiyi takip etti

UNESCO-Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu’nun (IOC) koordinasyonunda düzenlenen NEAMWave23 Tsunami Tatbikatı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün (KRDAE) katılımı ile 7 Kasım’da düzenlendi. Yunanistan, Türkiye ile İtalya’nın ortak deprem senaryosu üzerinden gerçekleştirdiği tatbikatta Girit açıklarında meydana gelen 8.1 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre KRDAE beş tsunami mesajı yayınladı.
Osman Yalçın

UNESCO-Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu’nun (IOC) koordinasyonunda 3 yıllık aralıklarla düzenlenen NEAMWave Tsunami Tatbikatları'nın beşincisi "NEAMWave23",  7 Kasım’da KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nin (BDTİM) katılımıyla hayata geçti. Girit açıklarında meydana gelen bir senaryo deprem analiz edilerek tsunami erken uyarı mesajları yayınlandı. Tatbikata Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (SHOD) ve Boğaziçi Üniversitesi temsilcileri "gözlemci" olarak katıldı.

“13 ÜLKEDE 21 KURUMA UYARI MESAJI İLETİLDİ”

Bu çapta bir uluslararası tsunami tatbikatların bölgedeki ülkeler ve ülke içindeki kurumlar ile iletişim kanallarının test edilmesinde çok önemli olduğunu ifade eden KRDAE BDTİM Müdür Yardımcısı Dr. Musavver Didem Cambaz tatbikatı değerlendirdi:

“UNESCO-Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu’nun (IOC) koordinasyonunda uluslararası tsunami tatbikatı düzenleniyor. 6 Kasım’da Portekiz ve Fransa kendi gözlem alanlarında yer alan Kuzeydoğu Atlantik’te 8.5 büyüklüğünde bir deprem senaryosu uyguladı. 7 Kasım’da Yunanistan, İtalya ve Türkiye, Doğu Akdeniz’de Girit açıklarındaki ortak bir deprem senaryosu üzerinden tatbikatları gerçekleştirdi. KRDAE BDTİM, ‘Tsunami Hizmet Sağlayıcı’ ve ‘Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi’ olarak bu tatbikatta yer alıyor. Girit açıklarında 8.1 büyüklüğünde bir deprem olmuş gibi tatbik edilen senaryoda yaklaşık dört saatlik bir zaman diliminde ilk olarak tsunami uyarı, sonrasında mareograflarda gözlemlenen okumalar ve tatbikat sonunda 'tsunami tehlikesi geçmiştir' son mesajını ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarına ileterek, tüm iletişim kanallarının açık ve çalışır durumda olduğunu test etmiş oldu. NEAMWave23 tatbikatı ülkemizde ve bölgede tsunami farkındalık, hazırlık ve risk azaltımı çalışmalarına da ayrıca katkı sağlayacak. ”

ÇALIŞTAYLA ERKEN UYARI SİSTEMİ ELE ALINDI

Tatbikatın ardından IOC-UNESCO tarafından koordinasyonu sağlanan ve Türkiye’den KRDAE ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliğinde çalışılan "Kuzeydoğu Atlantik ve Akdeniz Bölgesindeki Kıyı Topluluklarının Tsunamilerin Etkisine ve Deniz Seviyesiyle İlgili Diğer Kıyı Tehlikelerine Karşı Direncinin Güçlendirilmesi (CoastWAVE)" projesi kapsamında Tsunami Erken Uyarı Sistemi-Standart İşleyiş Prosedürleri Çalıştayı da düzenlendi.

KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’in ev sahipliği yaptığı çalıştayda AFAD, ODTÜ, SHOD, Büyükçekmece Kaymakamlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi, TRAC temsilcileri ile mesaj iletim zinciri ve kurumsal standart işleyiş prosedürleri konularında çalışmalar gerçekleştirildi.

7/24 TSUNAMİ TAKİBİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) 2005’te UNESCO-Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC) Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler için Tsunami Erken Uyarı ve Zararları Hafifletme Sistemi, Hükümetlerarası Koordinasyon Grubu (ICG/NEAMTWS) çalışmalarına dahil oldu. 2016 yılı sonunda akreditasyon sürecini tamamlayarak Tsunami Hizmet Sağlayıcı ve Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi olarak hizmet veren KRDAE, operasyonel tsunami çalışmalarına başladığı 2012'den bugüne kadar 45 tsunami erken uyarı mesajı yayınladı.