Yapay zeka projesiyle maliyet tahmini 60 saniyeye düşecek

Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü bilim insanları “Teknik Resimden Yapay Zekâ Destekli Maliyet Tahmini Yazılımı Geliştirme Projesi” için çalışmalara başladı. Geliştirilecek yazılımla işletmeler üretecekleri ürünlerin maliyetlerini yapay zekâ algoritmaları ile teknik resimden yola çıkarak 60 saniyede belirleyebilecek.
Osman Yalçın

Osman Yalçın

Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü öğretim üyeleri Doç. Dr. Şener Özönder ve Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Oktay Altun’un yürütücü, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berk Ayvaz’ın da danışman olarak yer aldığı “Teknik Resimden Yapay Zekâ Destekli Maliyet Tahmini Yazılımı Geliştirme Projesi” ile işletmelerin üretmeyi planladıkları ürünler için maliyet tahmini ve uygun fiyatlandırma politikası belirleme süreçlerinin makine öğrenmesi ile hızlandırılması hedefleniyor.

“MALİ ZARAR RİSKİ AZALACAK”

TÜBİTAK’ın rekabetçi programları arasında yer alan TÜBİTAK 1711 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı tarafından desteklenecek projenin 18 ay süreceği bilgisini paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Oktay Altun proje fikrinin ortaya çıkış sürecini şöyle anlatıyor.

“Şirketler ürettikleri ve üretecekleri ürünlerin fiyatlarını belirlerken bu süreç uzun zaman alabiliyor. Bu da zaman kaybı ile birlikte mali kayıpları da beraberinde getirebiliyor. Bununla birlikte hatalı maliyet analizleriyle ortaya çıkan fiyat teklifleri de şirketleri mali açıdan olumsuz etkileyebiliyor. İşte geliştirdiğimiz yazılım bu işi makine öğrenmesine bırakıyor. Bu sayede mali zarar ve zaman kaybı riskinin azaltılması da mümkün hale geliyor.”


(Proje kapsamında örnek maliyet analizi)

Proje kapsamında geliştirilen yazılımın fiyat belirlemesi için şirketin ilgili tüm verilerinin yapay zeka algoritmaları ile çözümleneceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Altun, “Yazılım şirketin yeni veya hâlihazırda pazarda yer alan ürünü için yapmak istediği maliyet tahminini, firmada bulunan ürünlerin teknik resimlerini inceleyerek otomatikleştirecek. Makine öğrenmesi sayesinde her geçen gün çok daha doğru iş süreçlerinin gelişmesi sağlanacak. Ortaya çıkan çıktı şirketlere yol gösterici bir nitelikte olurken karar alma süreçleri de çok hızlanacak” diye konuşuyor.

“TÜRKİYE’DE YAPAY ZEKÂ EKOSİSTEMİNİ GÜÇLENDİRECEK”

Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Özönder de, TÜBİTAK 1711 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı’nın Türkiye’de hem derin teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimlerin ürün geliştirmesi hem de kamuda ve özel sektörde yapay zeka temelli etkin çözümlere olan ihtiyacın giderilmesi açısından çok kritik bir rolü üstlendiğini ifade ediyor.


(Fotoğraf soldan sağa: Doç. Dr. Şener Özönder, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Teknorot Otomotiv Genel Müdürü Cevat Aslan)

Geliştirilecek makine öğrenmesi destekli yazılım için kurulan iş birliği hakkında Doç. Dr. Özönder şunları söylüyor:

“Bu girişim, paydaşları benim de öğretim üyesi olduğum Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü, girişimim ArtificaX Bilişim ve geliştirdiğimiz yazılımın müşterisi olacak araç yönlendirme ve süspansiyon parçaları üreten Teknorot olan bir üniversite-sanayi işbirliği projesi. Bu projede üretim aşamasında ve maliyet tahmininde kullanılan parçalara ait teknik resimlerden geometri, metin ve parça görsellerini aynı anda işleyecek çok kipli (multimodal) bir makine öğrenmesi algoritması geliştireceğiz. Bu algoritmanın gömülü olduğu yazılım işletmenin ERP sisteminden üretilecek ürünün teknik resmini çekecek. Yapay zeka algoritması ile maliyet tahmini, enerji kullanımı, üretim süresi ve karbon salınımı gibi nicelikleri tahmin edecek ve sonuçları yine ERP sistemine geri iletecek. Böylece normalde manüel olarak yapıldığında 10 güne kadar süren maliyet tahmini analizleri 60 saniyeye indirilecek. Buradaki amaç hem işletmenin bu süreçlerdeki maliyetini düşürmek, hem de hızlı maliyet tahmini ve müşteri teklifi oluşturma ile işletmenin global rekabetçiliğini arttırmak. Geliştirdiğimiz yazılım otomotivden havacılığa kadar üretimde teknik resmin kullanıldığı her endüstri için fayda üretecek.”