Açık Ders’in ikinci konuğu BDTİM Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat: “Her şeyden önce depreme karşı bilinçli bir toplum olmalıyız”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, “Açık Ders” serisi kapsamında Kayseri'de seminer verdi. Doç. Dr. Kalafat, Anadolu'nun birçok yerinde aktif fay hatları bulunduğunu ve buna yönelik önlem alınması gerektiğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi 160’ncı yılında kurumda ürettiği bilgiyi toplumla paylaşmak amacıyla düzenlediği Açık Ders serisinin ikincisi Tekfen Holding’in katkıları ile Melikgazi Belediyesi'nin iş birliğinde Kayseri'de 19 Nisan’da gerçekleşti. Deprem ve afet temalı Açık Ders serisinin Prof. Dr. Haluk Özener’den sonra ikinci konuğu Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat oldu. 

“KAYSERİ ÖNLEM ALINMASI GEREKEN İLLERİN BAŞINDA”

Geniş katılımlı sunumunda Kayseri'nin bölgede önlem alması gereken illerin başında yer aldığının altını çizen Doç. Dr. Kalafat şu değerlendirmeleri yaptı:

“Kayseri'de herhangi bir sıkıntının olmadığını söylemek isterdim ancak durum öyle değil. Bunu söylemek mümkün değil. Büyük depremlerin tekrarlanma süresi 500 yıl ancak bazı hatlarda daha sık deprem olabiliyor. Kayseri'de hem kuzeyde hem de güneyde irili ufaklı fay hatları var. Bunların her biri çalışabilir. Bu fay hatları orta büyüklükte depremler başta olmak üzere zaman zaman da yine 7'ye yakın büyüklükte depremler de üretebilir. Dolayısıyla biz bu coğrafyada yaşamak istiyorsak muhakkak depreme dayanıklı binalarda oturmamız ve depreme karşı bilinçli bir toplum haline gelebilmemiz gerekiyor."

Doç. Dr. Kalafat ayrıca dünyanın her bölgesinde yıkıcı depremlerin ardından göçlerin yaşandığını da sözlerine ekledi. Türkiye'de de her büyük deprem sonrasında olduğu gibi Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden sonra da göç yaşandığına dikkati çeken Doç. Dr. Kalafat, "Bu durum, 1992 Erzincan depreminde de oldu. Göçlerle bu işi önleyemiyorsunuz. Gittiğiniz yerde de depreme yakalanabiliyorsunuz" ifadesini kullandı.

Melikgazi Belediyesi Başkanı Mustafa Palancıoğlu da belediye olarak depreme hazırlık konusunda farklı çalışmalar yaptıklarını da belirtti.