Açık Ders’in konuğu Prof. Dr. Haluk Özener: “Kahramanmaraş’ta başka büyük depremler için 500 yıl gerekiyor”

Boğaziçi Üniversitesi’nin Kayseri’de düzenlediği Açık Ders’in ilk konuğu olan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Kahramanmaraş depremleriyle ilgili olarak, "Önümüzdeki 500 yıl için en güvenli yer Kahramanmaraş. Bir daha o büyüklükte bir deprem olması için 500 sene geçmesi gerekiyor” diye konuştu

Melikgazi Belediyesi

Boğaziçi Üniversitesi 160’ncı yılında kurumda ürettiği bilgiyi toplumla paylaşmak amacıyla düzenlediği Açık Ders'lerin ilki Tekfen Holding’in katkıları ile Melikgazi Belediyesi'nin işbirliğinde Kayseri'de 12 Nisan’da gerçekleşti. Deprem ve afet temalı Açık Ders serisinin ilk konuğu Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener oldu. 

“KAYSERİ DEPREM KONUSUNDA ÇOK ÖNCELİKLİ DEĞİL”

KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Kahramanmaraş depremleri sonrası bölgede depremler konusunda yaşanan kaygıya yönelik değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Özener, “İnsanlarımızın psikolojisi takip ediyorum. Dükkanlara, AVM’lere giremiyorlar. 2.9 büyüklüğündeki bir deprem bile büyük bir depremle ilgili endişeleri hemen artırıyor. Lütfen bu düşünceden çıkın. Bu tabi yan gelip yatın demek değil, bu konuda gerekli tüm önlemler alınmalı. Kayseri deprem sıralamasında yukarda değil. Marmara ve Doğu Anadolu’da farklı yerler var. Ancak Deprem konusunda Kayseri çok öncelikli değil. Bir depreme 2045’de olmaz demek ne kadar yanlışsa, bu fay 7.7’lik deprem üretecek demek de o kadar yanlış. Basın mensubu arkadaşımız ‘Herkes şimdi Maraş’tan kaçıyor’ diye bir soru sordu. Aslında önümüzdeki 500 yıl için en güvenli yer Maraş. Bir daha o büyüklükte bir deprem olması için 500 yıl geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“BÜ KRDAE İLE ORTAK SEMİNER VE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise KRDAE ile ortak faaliyetlere verdikleri öneme işaret ederek, "Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesiyle ortak olarak hem seminerlerimiz hem de çalışmalarımız olacak. Deprem olması hepimizi derinden etkiledi. Dolayısıyla iş işten geçmeden üzerimize ne düşüyorsa daha fazlasını yapmak için çalışmalar başlattık. Bu çerçevede imar planı revizyonunda yapılaşmaya, zemin etütlerine, jeolojik tespitlere ve alınması gereken kurallara kadar birçok çalışmayı masaya yatırdık. İnşallah bunları kısa, orta ve uzun vadede konuşacağız” ifadelerini kullandı.

Melikgazi Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere Erciyes Üniversitesi Rektörü, Hacılar Belediye Başkanı ile AFAD Kayseri İl Müdürü de katıldı. Sosyal, beşeri ve fen bilimlerini kapsayan Açık Dersler iklim değişimi, deprem afeti ve eğitimi ile zeminden kaynaklanan deprem afetleri konularında ilerleyen günlerde de devam edecek. Bir sonraki Açık Ders 19 Nisan, Çarşamba saat 14:30’da Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat tarafından “Türkiye’de Deprem Afeti ve Eğitimi” konusunda yapılacak.