Alvaro Rodriguez : ‘’Herkes güvende olana kadar, hiçbirimiz güvende değiliz’’

Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, Birleşmiş Milletler’in 75. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde, “Kaygı Çağında COVID, Çok Taraflılık ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” (COVID, Multilateralism and Sustainable Development Goals) başlıklı bir seminer verdi. Rodriguez konuşmasında uluslararası sistemlerin de zayıf yönleri olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez'in 21 Ekim tarihinde Zoom’da gerçekleşen seminerinin moderatörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan yaptı.  Alvaro Rodriguez, yaşamımızın pek çok alanında kaygılar olduğunu, koronavirüsün de bu kaygıları etkilediğini dile getirdi ve bu nedenle seminerde "kaygı" başlığını seçtiğini belirtti.

Covid-19 öncesinde de kaygıların var olduğunu söyleyen Rodriguez özellikle iklim değişikliğinin küresel olarak tüm dünya için en büyük kaygı nedenlerinin başında geldiğini söyledi.  Rodriguez günümüzden 20-30 yıl öncesinde, bir diğer deyişle, Soğuk Savaş sonrasında liberal ekonomik düzene geçerken dünyanın daha fazla demokratikleşme çabasında olduğunu ancak bugüne gelindiğinde bu çabanın yerini ülkeler arası çatışmaların, sosyal, ekonomik eşitsizliklerin aldığını;yoksulluğun dünyanın pek çok bölgesinde daha da kötüye gittiğini ifade etti.  

Küresel sorunlar küresel çözümler gerektiriyor

"Sivil savaşlar devam ediyor, iç savaşlar yaşanıyor. Sosyal alanda kaygılar sürüyor. Dünyanın bir kısmında hala açlıkla yoksullukla mücadele var. Ekonomik alanda da bu süreçte kaygılar ortaya çıktı. Yani, Covid-19, ekonomik alanda, sosyal alanda, yönetim alanında birçok zayıflığı ortaya çıkardı’’ diyen Rodriguez, ‘’Uluslararası sistemlerin zayıf yönleri var.  Bu güçsüz alanlar pandemi sürecinde de ortaya çıktı. BM'ye karşı büyük bir eleştiri var. Bu eleştirilerin hepsi BM'ye yönelik değil, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütüne de (DSÖ) yönelik. Çok taraflılık sisteminde de zayıf yönleri var. Çünkü küresel sorunlar, küresel çözümlere ihtiyaç duyar. Henüz global anlamda bir çözüm göremiyoruz. Ülkelerin kendi bazında farklı uygulamalar yürüttüğünü görüyoruz’’ diye devam etti.

 Aşının bir an önce bulunmasını umduğunu dile getiren Rodriguez, "Koronavirüse karşı aşı bulunabilir. Peki aşı kaç insana ulaşabilecek? Belki 8 milyon insan... İşte bu gerçek bir meydan okuma olacak. Bütün ülkelerin aşıyı satın almaya gücü yetecek mi? Çünkü herkes güvende olana kadar, hiçbirimiz güvende değiliz." diye konuştu.

"Türkiye’nin Covid-19 krizinde önemli bir rol oynaması gerektiğini’’ belirten Rodriguez sözlerini şöyle tamamladı: "Covid-19'a bir çözüm bulunamazsa, Kovid-20 olacak. Virüsün seneye de devam edip etmeyeceğine yönelik bir endişe var. Vuhan'da olan bir olay tüm dünyayı etkiliyor. Belki de birçok kişi Vuhan'ın nerede olduğunu dahi bilmiyordur. Fakat 6 aydır hepimizi etkiledi. Küresel bir çözüm için de uğraşılmalı. Türkiye önemli bir rol oynamalı. Çünkü Türkiye, yükselen bir güç. Bu tür ülkeler BM'de çok önemli bir proaktif rol oynuyorlar. Ülkeler arası diyaloğun balansını ayarlıyor. Ayrıca NATO'nun da bir üyesi’’.