Boğaziçi öğrencileri Stanford Üniversitesi Silikon Vadisi Buluşması’na katılacak

Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi’nin (BRIGHT) düzenlediği Fire Up Değişim Öncüleri Programı’ndan mezun olan dört Boğaziçili, Stanford Üniversitesi Hasso Plattner Tasarım Enstitüsü (d.school) tarafından sürdürülen “The University Innovation Fellows Programı”na katılarak “İnovasyon Elçisi” oldu. Program kapsamında Boğaziçili öğrenciler 16 ülkeden 242 öğrenciyle birlikte mart ayında Silikon Vadisi Buluşması’na katılacak.

BRIGHT’ın tasarım odaklı düşünmeyi desteklemek amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) iş birliğiyle 2020'de hayata geçirdiği Fire Up Değişim Öncüleri Programı’nda başarılı olarak seçilen dört öğrenci, Stanford Üniversitesi’nde mart ayında düzenlenecek Silikon Vadisi Buluşması’na katılmaya hak kazandı.

Bu yıl Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü birinci sınıf öğrencisi Eren Anter, Endüstri Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi Erdoğan Kocabaş, Ekonomi Bölümü birinci sınıf öğrencisi Kumsal Belin ile Uluslararası Ticaret Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Furkan Varol programda yerini aldı. Boğaziçili öğrenciler Silikon Vadisi’ndeki buluşma öncesi proje ve deneyimlerini şu sözlerle anlatıyor:

“BU PROGRAMLAR SAYESİNDE DEĞİŞİMİ TASARLIYORUZ”
Erdoğan Kocabaş (Endüstri Mühendisliği Bölümü Birinci Sınıf Öğrencisi)

“Daha iyisini yaratma ve var olanı geliştirme arzum sayesinde farklı katmanlarda tecrübe etmeye çalıştığım inovasyon bilgisini program sayesinde geliştirmeye devam ediyorum. En sevdiğim tarafı öğrencileri karar alma mekanizmalarında yer almaya teşvik etmesi. Fire Up ve UIF’te edindiğimiz yetkinliklerle değişimi tasarlıyoruz. Bu bilgi ve deneyimle Boğaziçi ve Türkiye'deki girişimcilik ekosistemini güçlendirecek mimarlar yetiştirmeyi hedefleyen ve öğrencilerin içindeki inovasyon ruhunu kışkırtacak üç katmanlı bir eğitim programı tasarlıyorum.”

“KAZANIMLARIMI OLABİLDİĞİNCE FAZLA İNSANLA PAYLAŞMAK İSTİYORUM”
Eren Anter (Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Birinci Sınıf Öğrencisi)

“Öğrenme ve öğrenileni paylaşma arzusunun hayatımızdaki büyük itkilerden birisi olduğuna inanıyorum. Bu doğrultuda en büyük hedefimin Fire Up ve UIF’te edindiğim kazanımları olabildiğince fazla insanla paylaşmak olduğunu söyleyebilirim. Bizler kendimize bir meseleyi dert ediniyor ve mevcut durumu değiştiriyoruz. Projemle lise öğrencilerine özel, tasarım odaklı düşünme eğitimiyle birlikte tematik girişimcilik eğitimi sunan bir yaz okulu programı tasarlıyorum. Her sene değişecek temalarla program, liseli öğrencilerin girişimcilik ve inovasyon farkındalıklarını henüz onlar üniversiteye gelmeden arttırmayı amaçlıyor.”

“EŞSİZ DENEYİMLER EDİNDİM”
Furkan Varol (Uluslararası Ticaret Bölümü Üçüncü Sınıf Öğrencisi)

“Fire Up ve UIF süreci, tutkularımın peşinden gidip Türk ile Hispanic kültürlerini daha yakından tanımayı ve İspanyolca pratiği odağına alan La Comunidad Hispana'yı inşa etmem konusunda bana güç sağladı. Bu süreçte birçok arkadaş ve bana eşsiz şekilde katkısı olan deneyimler edindim. Şimdiyse, bu iki programda pratik ettiğim tasarım odaklı düşünme metodunu dil ve kültür eksenine taşıma misyonuyla yoluma devam ediyorum.”

“DÜNYADAKİ GELİŞMELERİN PARÇASI OLMAK İSTİYORUM”
Kumsal Belin (Ekonomi Bölümü Birinci Sınıf Öğrencisi) 

“Program sayesinde birbirinden değerli perspektifler edindim. İnovatif düşünmenin dünyamızda yarattığı olumlu değişimleri yakından gözlemleme fırsatı buldum. Kendi değişimimizin ve dünyadaki gelişmelerin bir parçası olmak en büyük isteğim. Programın en sevdiğim yanı hiçbir fikre körü körüne bağlanmadan her zaman değişime ve eleştiriye açık olmamız gerektiğinin üstünde durması. UIF sayesinde hayata geçirdiğim “Bumentor” projesi hazırlık ve birinci sınıfların, üç ile dördüncü sınıflardan destek alarak kariyer planlarını çizmelerini sağlıyor. Ayrıca gelecek planlarını akran desteği eşliğinde oluşturmalarını da hedefliyor.

The University Innovation Fellows Programı nedir?
BRIGHT’ın Fire Up Değişim Öncüleri Programı kapsamında ön elemeyle seçilen öğrenciler altı haftalık yoğun eğitim sürecinden geçiyor. Bu süreçte katılımcılardan kampüs hayatını kolaylaştıracak projeler üretmeleri bekleniyor. Programın sonunda yüzlerce mezun arasından performansıyla öne çıkan dört aday, Stanford Üniversitesi Hasso Plattner Tasarım Enstitüsü’nün düzenlediği University Innovation Fellowship (UIF) programına aday gösteriliyor."

UIF programı sürecinde altı haftalık tasarım odaklı düşünme eğitimine devam eden adayların her hafta çeşitli görevleri tamamlamaları bekleniyor. Başarılı bulunan adaylar Stanford Üniversitesi tarafından “University Innovation Fellow” ilan edilerek “İnovasyon Elçileri” projelerini hayata geçirmeye başlıyor. Adaylar program süresince “Fakülte Şampiyonu” ve “Faculty Innovation Fellow” unvanına sahip öğretim üyelerinden mentorluk alıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde bu görevi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi (BRIGHT) Merkezi Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aygören üstleniyor.

Fire Up ve UIF Programları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.