Boğaziçi Üniversitesi’nde afete hazırlık bilinci için çalışmalar devam ediyor

Boğaziçi Üniversitesi’nde afet ve deprem bilinci oluşturmak yönündeki etkinlikler 2019-2020 akademik yılı başından itibaren hız kesmeden sürüyor.
Kenan Özcan

Afet yönetimi alanında gelişmiş çözüm tekniklerinin aranması, bulunması ve uygulamaya konulması amacıyla araştırmalar yapan Boğaziçi Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, afet yönetimi alanında disiplinlerarası araştırma faaliyetlerini teşvik ve koordine ederek bilgi üretmek, bu bilgi birikimini çeşitli iletişim kaynakları kullanarak yaymak için çalışmalarını devam ettiriyor.

Öte yandan, Boğaziçi Üniversitesi’nde afet ve deprem bilinci oluşturmak yönündeki etkinlikler 2019-2020 akademik yılı başından itibaren hız kesmeden sürüyor.  Açık Ders etkinliklerinde deprem ve afet bilinci ele alınırken Kilyos ve Güney Kampüs ziyaretleri yapan Gezici Deprem Tırı’nda öğrencilere ve üniversite çalışanlarına depreme nasıl hazırlanılması gerektiği konusunda uygulamalı bilgiler verildi.

Kandilli Rasathanesi’nin 1999 Marmara Depremi sonrasında düzenlediği Afete Eğitim ve Hazırlık Projesi’nde görev alan ve İstanbul çapında çeşitli kuruluşlara afet ve acil durum eğitimleri vermekte olan Gökhan Börekçi, Boğaziçi Üniversitesi kampüslerinde kalan öğrencilere yönelik çalışmaların hız kazandığını aktardı.

Yurtta kalan öğrenciler için kat sorumlusu öğrencilere (sürveyan) eğitim verdiklerini belirten Gökhan Börekçi; sürveyan öğrencilerin afet ve ilkyardım konularında temel beceri ve bilgiyle donandıklarını, böylece acil durumların başlangıcında ilk müdahaleyi yapacak kişiler olarak örgütlenmelerini sağladıklarını açıkladı. Eğitimlerin Arama Kurtarma, Yangın, İlkyardım ve Koruma Güvenlik olarak dört başlık altında verildiğini söyleyen Gökhan Börekçi, geçtiğimiz hafta tüm kampüslerdeki sürveyan öğrenci eğitimlerinin tamamlandığını dile getirdi. Özellikle son yaşanan 5,7 büyüklüğündeki İstanbul depremi sonrası kampüslerdeki yurtlarda kalan öğrencilere bilgilendirme toplantıları yaptığını da belirten Gökhan Börekçi, sürveyan öğrenciler ve bilgilendirme toplantılarına katılan öğrencilerle beraber 250’den fazla kişinin afete hazırlık ve alınacak önlemler konularında bilgilendiklerini kaydetti.

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinde 750 personel, afete hazırlık konusunda bilgilendirildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin web sitesinde yer alan acil durumda yapılacaklara yönelik bilgi içerikleri de hazırladıklarını açıklayan Gökhan Börekçi, yine geçtiğimiz günlerde tamamlanan ve geniş çapta düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri kapsamında depreme hazırlık ve deprem anında yapılması gerekenlere yönelik yapılan sunumda yaklaşık 750 personelin bilgilendirildiğine değindi.

Kampüs yurtlarında eşya sabitleme çalışmaları başlatıldı

Gökhan Börekçi ayrıca iki ay önce acil durum planlarının yenilenmesine yönelik başlayan çalışmaları, bu planlara iş güvenliği kapsamında bilgiler eklenerek ve toplanma bölgelerinin belirlenip kaydedilmesini sağlayarak sürdürdüklerini bildirdi. Gökhan Börekçi, afet bilinci ve farkındalığı kazandırılması konusunda daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla yeni uygulamalar üzerinde çalıştıklarını da belirterek kampüs içerisindeki yurtlarda eşya sabitleme çalışmalarının başladığı müjdesini verdi.

Gökhan Börekçi deprem hakkında son olarak şu önerilerde bulundu: “Depremden önceki hazırlıklar için yapısal olmayan tehlikelerin azaltılmasında öncelikle eşyaların sabitlenmesine ağırlık verilmeli. Unutmamız gerekir ki deprem anında her bina çökmüyor ve bu durumda istatistiki olarak yaralanma ve ölümlerin en çok sabitlenmeyen eşyalar yüzünden olduğunu biliyoruz. Bunun haricinde deprem çantasının hazırlanması ve yaşadığımız mekanlarda ne gibi tehlikelerin olabileceğine yönelik bir tehlike ağı planının belirlenmesi de depreme hazırlık için kritik önem taşıyor.”

Boğaziçi Üniversitesi kampüslerinde deprem bilinci için bir dizi etkinlik gerçekleştirildi

Boğaziçi Üniversitesi’nde afet ve deprem bilinci oluşturmak yönündeki etkinlikler Ekim ve Kasım aylarında hız kesmeden devam etti. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 21 Ekim tarihinde Kilyos Kampüsü’nde ''Deprem: Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz''  başlıklı bir Açık Ders verdi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise 6 Kasım'da Kilyos'ta yer alan Açık Ders'te ''Türkiye'de Deprem Afeti ve Eğitimi''ni anlattı. Söz konusu etkinlikler kapsamında ayrıca Gezici Deprem Tırı ile Kilyos Kampüs ve Güney Kampüs’te 6 ve 7 Kasım tarihlerinde deprem simulasyonları yapıldı ve tır içinde 6m x 2.40m alana yerleştirilen oturma odası ve mutfaktan oluşan simülasyon odasında, katılanlara 7.4 büyüklüğündeki Gölcük depremi yapay olarak yaşatıldı.

Afete Hazırlık Eğitim Birimi (AHEB) Eğitim Koordinatörü, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nden jeofizik mühendisi Yavuz Güneş ile AHEB Eğitim Sorumlusu Rüya Seyhan’ın verdiği bu eğitimlerde öğrenciler ve çalışanlar deprem anında alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verildi.