Boğaziçi Üniversitesi TEKNOFEST Ankara’da her yaştan binlerce bilimseverle buluştu

Boğaziçi Üniversitesi 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde her yaş düzeyinden ziyaretçilerini ilgi çekici bilim deneyimleriyle ağırladı.
Osman Yalçın

Osman Yalçın

TEKNOFEST 2023, İstanbul’un ardından bu yıl 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Ankara Etimesgut Havaalanı’nda düzenlendi. Diğer şehirlerde olduğu gibi TEKNOFEST’in Ankara buluşmasında da fizik, biyoteknoloji, yaşam bilimleri, kimya ve moleküler biyoloji gibi birçok alanda deneylerin uzmanlar eşliğinde yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi standı her yaş düzeyindeki katılımcı tarafından ilgi gördü.

“TEKNOFEST RUHUNU TÜRKİYE’YE YAYMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Standı ziyaret ederek katılımcılarla bir araya gelen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, üniversite bünyesinde yürütülen bazı dikkat çekici projelerin herkesin anlayabileceği bir yaklaşımla tanıtıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Boğaziçi Üniversitesi olarak yarından sonrası için çalışıyoruz ve TEKNOFEST bizim için çok özel bir yerde duruyor. Bu sayede üniversitemiz bünyesinde devam eden dikkat çekici bazı projelerimizi, her yaştan katılımcımızla buluşturabiliyoruz. İlgi çekici deneylerimizle çocuklarımız ve gençlerimiz bilimi uzman arkadaşlarımız eşliğinde tecrübe edebiliyor. TEKNOFEST sadece katılımcılarla değil, diğer yükseköğretim kurumları, firmalar ve Ar-Ge merkezleriyle bu bilim atmosferini paylaşma imkânı da veriyor. ODTÜ, Hacettepe ve Ankara gibi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden rektörlerimiz ve akademisyenlerimizle bu bilim atmosferinde bir araya gelme şansı doğuyor. Bu açılardan Boğaziçi Üniversitesi olarak TEKNOFEST’te olmaya ve bu atmosferi, ruhu tüm Türkiye’ye yaymak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Boğaziçi Üniversitesi’nin TEKNOFEST 2023’te katılımcılarla buluşturduğu öne çıkan deney ve projeler ise şöyle:

Gelecek nesil bataryalar

Elektrikli araçların menzil kaygısını giderecek ve şarj süresini 15 dakikaya indirecek yeni nesil batarya teknolojilerinin tanıtıldığı çalışmada, yüksek enerjili lityum ve lityum iyon bataryalara alternatif sodyum iyon bataryalara dair gelişmeler ve araştırmalar hakkında bilgiler paylaşıldı.

Fizik Bölümü Açık Laboratuvarı

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü de TEKNOFEST’te bilim meraklısı çocuk ve gençlere yönelik sunduğu eğlenceli deneylerle temel fizik kanunları hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda Ooblek deneyi ile sıvının içsel sürtünmesi ve akmaya direnci; basınçlı hava obje uçurma deneyi ile hava basıncı ve momentum kavramları ve varil bükme deneyi ile de atmosfer basıncının gücü hakkında deneyler yapıldı.

Yaşam bilimleri teknolojileri

Boğaziçi Üniversitesi’nde birbirinden farklı bölüm ve programların çatısı altında yürütülen ve 13 yıldır da Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi çerçevesinde 50’den fazla akademisyenin sürdürdüğü araştırma ve laboratuvar imkanlarının bir bölümü TEKNOFEST Ankara’da Boğaziçi Üniversitesi standında sergilendi.

Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 5 adet Temiz Oda’da test edilerek üretilen ürünlerin tanıtıldığı festivalde, ulusal ve uluslararası sertifikalarla standartları belirlenen temiz odaların işlevleri paylaşıldı. 

Temiz Odalar sağlık alanında artan oranda kullanılan insan vücuduna giren veya yerleştirilen mikro sistem bazlı tıbbi cihazların klinik kalitede prototiplerin üretilmesi konusunda çalışmaların yapılabilmesini sağlıyor. Boğaziçi Üniversitesi standında damar içinde kullanılan akıllı metaller, kateterler, örgü stentler, lazer kesimle yapılan stentler ile mikroelektro-mekanik sistemler uzmanlar tarafından tanıtıldı.

KRDAE’nin deprem çalışmaları

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) de depremle ilgili çalışmalarıyla TEKNOFEST’te yer aldı. Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı ile katılımcılara afete hazırlık eğitimi verildi, depremlerle ilgili soruları yanıtlandı.