Boğaziçi Üniversitesi yenilikçi projeleri ve bilimsel etkinlikleriyle Teknofest Ankara’da

Boğaziçi Üniversitesi, 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne lityum pil araştırmaları, fizik deneyleri, Yaşam Bilimleri alanındaki bilimsel araştırma projeleri ve bilimi sevdirmeyi amaçlayan deneyleri ile katılıyor. İlki 2018 yılında gerçekleşen ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen Teknofest’in ilk gününden bu yana paydaşı olan Boğaziçi Üniversitesi Etimesgut Havalimanı’nda yapılacak etkinlikte katılımcıları standına bekliyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Teknofest alanında sunacağı proje ve deneyler şöyle:

Gelecek Nesil Bataryalar

Elektrikli araçların menzil kaygısını giderecek ve şarj süresini 15 dakikaya indirecek yeni nesil batarya teknolojilerinin tanıtılacağı çalışmada, yüksek enerjili lityum ve lityum iyon bataryalara alternatif sodyum iyon bataryalara dair gelişmeler ve araştırmalar hakkında bilgiler paylaşılacak.

Fizik Bölümü Açık Laboratuvarı

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü, Teknofest’e katılacak bilim meraklısı gençlere yönelik sunacağı eğlenceli deneylerle temel fizik kanunları hakkında bilgi verecek. Bu çerçevede Ooblek deneyi ile sıvının içsel sürtünmesi ve sıvının akmaya direnci; basınçlı hava obje uçurma deneyi ile hava basıncı ve momentum kavramları; varil bükme deneyi ile atmosfer basıncının gücü hakkında katılımcılara bilgi verilecek.

Yaşam Bilimleri teknolojileri

Boğaziçi Üniversitesi’nde birbirinden farklı bölüm ve programların çatısı altında yürütülen ve 13 yıldır da Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi çerçevesinde 50’den fazla akademisyenin sürdürdüğü araştırma ve laboratuvar imkanlarının bir bölümü Teknofest Ankara’da Boğaziçi Üniversitesi standında sergilenecek.

Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 5 adet Temiz Oda’da test edilerek, üretilen ürünlerin tanıtılacağı festivalde, ulusal ve uluslararası sertifikalarla standartları belirlenen temiz odaların işlevleri paylaşılacak. Temiz Odalar, sağlık alanında artan oranda kullanılan insan vücuduna giren ve/veya yerleştirilen mikro sistem bazlı tıbbi cihazların, klinik kalitede prototiplerin üretilmesi konusunda çalışmaların yapılabilmesini sağlamakta. Boğaziçi Üniversitesi standında damar içinde kullanılan akıllı metaller, kateterler, örgü stentler, lazer kesim ile yapılan stentler, mikroelektro-mekanik sistemler gibi burada çalışılan ürünleri incelemek ve bilgi almak mümkün olacak.

Deprem çalışmaları

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü de Teknofest’e günümüzün en önemli konularından biri olan depremle ilgili çalışmalarıyla katılıyor.

Enstitü Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı ile afete hazırlık eğitimini Teknofest’te katılımcılarla paylaşacak.