Boğaziçili öğrenciden dünyanın yapay zekâ ile yazılmış ilk Türkçe çocuk kitabı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini sürdüren Sait Furkan Teke, yapay zekaya verdiği komutlarla altı saat içinde resimli bir çocuk kitabı yazmayı başardı. Stanford Üniversitesi’nde yazılım mühendisi olarak çalışan Teke’nin, “Küçük Elly’nin Arayışı” kitabı yapay zekâ teknolojisi kullanılarak hazırlanan ilk Türkçe çocuk kitabı oldu.

Kitaptan bir görsel

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Sait Furkan Teke yazılım mühendisi kadrosuyla dünyanın lider yükseköğretim kurumları arasında gösterilen Stanford Üniversitesi’nde yazılım mühendisi olarak çalışıyor. Son dönemde her geçen gün daha gelişen yapay zekâ teknolojilerine odaklandığını belirten Teke, yapay zekâ ile yazılmış ilk Türkçe çocuk kitabı projesini şöyle anlatıyor:

“ÇOCUK KİTABI YAZMA FİKRİMİ YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİYLE GERÇEKLEŞTİRDİM”

Yapay zekâ araçları her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Ben de yazılım mühendisi olarak çalıştığım için teknik anlamda kendimi güncel tutmak amacıyla yapay zekâ araçlarını kullanmaya bir yerden başlamalıyım diye düşündüm. Uzun yıllardır da aklımda bir çocuk kitabı çıkarma fikri vardı. Ancak bugüne kadar fırsat bulup buna odaklanamamıştım. Yapay zekâ araçlarını denerken bu kitap fikrimi gerçekleştirebileceğimi fark ettim ve ilk kitabım olan “The Quest of Little Elly”i çıkardım. Daha sonra da kitabın Türkçe çevirisi olan “Küçük Elly'nin Arayışı”nı da hazırladım.

“YAPAY ZEKA İLE İLK TÜRKÇE ÇOCUK KİTABI”

Dünyada şu anda bu teknolojiyle üretilen birçok farklı içerik, görsel ve kitap bulunuyor. Bu anlamda bu proje dünyada bir ilk değil. Küçük Elly'nin Arayışı dünyada yapay zekâ kullanarak oluşturulan ilk Türkçe çocuk kitabı olarak görülebilir. Araştırdığım ve gördüğüm kadarıyla yapay zekâ araçları kullanılarak daha önceden oluşturulmuş bir Türkçe çocuk kitabı bulunmuyor.

“KİTAP İÇİN İKİ ARAÇTAN FAYDALANDIM”

Kitaptaki metinleri hazırlamak için “ChatGPT”yi kullandım. Görselleri oluşturmak için de “Midjourney” den faydalandım. Dünyada sıklıkla tercih edilen bu her iki yapay zekâ aracı da verdiğiniz komutlara göre çıktılar veriyor. Dünyada benzer projeler için de sıklıkla bunlar tercih ediliyor. Kitabın yayımlanmasının üzerinden bir haftadan biraz daha fazla zaman geçti, yani kitap daha çok yeni diyebiliriz. Ayrıca kitabın Türkçe versiyonu henüz herhangi bir yerde de yayımlanmadı. Bu nedenle kitap hakkında çocuklardan dönüş almaya henüz fırsatım olmadı. Çocukları olan arkadaşlarıma kitabı çocuklarına okumaları için ilettim. Arkadaşlarım ve çocuklarının kitabı çok beğendiğini söyleyebilirim.

“TÜRKÇE DEVAM KİTABI DA PLANLARIM ARASINDA"

Çok yakın zamanda ilk kitaptaki karakterimizin yer aldığı başka bir kitap olan “Elly's Extraordinary School Adventure”da yayımlandı. Bu kitabın Türkçe versiyonunu en kısa zamanda çıkarmayı planlıyorum. Hem bu kitap hem de ilk kitabım olan The Quest of Little Elly yurtdışında satışı sürüyor. Küçük Elly'nin Arayışı şu an için herhangi bir yerde yayımlanmadı. Bunu en kısa zamanda gerçekleştirmek planlarım arasında yer alıyor.

Sait Furkan Teke kimdir?

1994 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 2012 yılında Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (2016) ve İstanbul Üniversitesi İşletme (2016) bölümlerinden lisans derecelerine sahip olan Teke, yüksek lisans eğitimine Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde devam ediyor. Teke, Ekim 2022'den beri ABD'de yer alan Stanford Üniversitesi'nde yazılım mühendisi olarak da görev yapıyor.

  • Kitaptan bir görsel