Boğaziçili takımlar TEKNOFEST için kalkışa hazır  

Eylül boyunca büyük kısmı Gaziantep'te düzenlenecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin en önemli ayağını oluşturan Teknoloji Yarışmaları'nda bu yıl Boğaziçi Üniversitesi'nden ikisi elenen toplamda 6 takım mücadele ediyor. İnsansız hava araçları, sürücüsüz araç ve roket teknolojileri gibi birçok alanda yapılan yarışmalara katılacak takımların liderleri, salgına rağmen yoğun geçen bir araştırma-geliştirme döneminin ardından, mücadeleye hazır olduklarını söylüyor.  
Kenan Özcan

UAV-IN Ekibi (2019)
AIRBENDERS RW Ekibi
BURST Ekibi
Kenan Özcan

Havacılık, otomotiv, yapay zeka, simülasyon sistemleri ve otonom araçlar gibi alanlarda 21  kategoride düzenlenen "TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları"yla gençlerin yerli teknolojileri geliştirme konusunda ilgilerinin arttırılması hedefleniyor. Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik paydaşları arasında yer aldığı TEKNOFEST'te dereceye girmeye hak kazanan takımları 3 milyon TL'nin üzerinde ödüller bekliyor. Bu yıl Boğaziçi Üniversitesi'ni, "Robotaksi Binek Otonom Araç", "İHA-Döner Kanat" ile "İHA-Sabit Kanat" yarışmalarında, ikisi başka alanlarda finale çıkma şansını yitiren 6 takım temsil ediyor. Yarışmalara sayılı günler kala Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi'nin sorularını yanıtlayan ekip liderleri, son testlerin sürdüğünü ve en iyi dereceler için yarışacaklarını söylüyor. İşte Boğaziçi Üniversitesi'nden finale kalan dört takımının yarışmalara günler kala son durumları:

"TEK RAKİBİMİZ KENDİMİZ"

Boğaziçi Üniversitesi'nin BURST takımı 7 Eylül Pazartesi yapılacak ve 17 ekibin katılacağı TEKNOFEST "Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması"na hazır. Yaklaşık 30 kişiden oluşan ekibin lideri bilgisayar mühendisliği öğrencisi Kerem Zaman, son kontrollerini yaptıklarını belirterek şunları söylüyor:

"Salgın nedeniyle normal şartlarda 23-27 Eylül'de yapılacak TEKNOFEST yarışmaları ayın tümüne yayıldı. Biz de 7 Eylül'de yapılacak Robotaksi Binek Otonom Yarışması'nda birincilik için piste çıkacağız. Aracımız hazır, son kontrolleri yapıyoruz. Bir iki küçük spesifik sorun çıktı karşımıza son günlerde. Onlar da çözülemeyecek şeyler değil. Bu yıl diğer üniversitelerin takımları da iyi hazırlandılar. Ama biz tek rakibimizi kendimiz olarak görüyoruz. Gebze'de yapılacak yarışmada, geliştirilen normal binek otomobil boyutunda otonom araçlardan belli bir pisti tamamlamaları bekleniyor. Bu esnada trafik kurallarına ne kadar uyup uymadıkları ile park becerileri de değerlendiriliyor. Bu görevlerde en iyisini yapacağımıza eminim."

"EN İYİ DERECE İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

Elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisi Burak Yıldızöz de Boğaziçi Üniversitesi AIRBENDERS RW Takım kaptanı. Yıldızöz, TEKNOFEST kapsamında Gaziantep'de 15 Eylül'de düzenlenecek "İHA-Döner Kanat Yarışması"na yedi kişiden oluşan ekibinin iyi hazırlandığını söylüyor. Bu sene insansız hava aracı üzerinde daha iyi çalıştıklarını dile getiren Yıldızöz, yarışmaya sayılı günler kala çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor:

"Gaziantep yapılacak yarışmada, geliştirdiğiniz insansız hava aracının tamamıyla otonom olarak havalanması ve arazide belirlenen noktaya su bırakması gerekiyor. Aracımızı daha da geliştirdik. Su taşıyıp bırakan alt sistem üzerinde de çalışmayı sürdürüyoruz. 15 Eylül'de düzenlenecek yarışmada ben ve altı arkadaşım en iyi derece için mücadele edeceğiz."

"ARACIMIZINDAN EMİN, YARIŞMAYA HAZIRIZ"

İnsansız hava araçları yarışmasında 15 Eylül'de ter dökecek diğer bir Boğaziçi Üniversitesi ekibi de UAV-IN. Ekip lideri makine mühendisliği öğrencisi Erol Kayataş, 2019'da ellerinden kaçırdıkları birinciliği bu yıl almak için hazır olduklarını söylüyor. 10 kişiden oluşan ekibin "İHA-Döner Kanat Yarışması"ndan önce son testleri yaptığını belirten Erol Kayataş, hazırlıklarla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

"2019'daki TEKNOFEST'te en yüksek performansı göstermemize rağmen birinciliği kaydettik. Bu yılki aracımız çok hafif ve daha başarılı. 10 kişiden oluşan ekibimiz yazılım ve donanım konusunda çok iyi bir iş ortaya koydu. Elimizden gelenin en iyisini yaparak birincilikle İstanbul'a dönmek istiyoruz. Son testlerimizi bu haftaiçi Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü'nde yapmayı planlıyoruz. Otonom uçacak ve arazide belli bir noktaya su bırakacak aracımızın istediğimiz gibi çalışıp çalışmadığını bu tarz testlerle daha iyi görme fırsatı bulacağız. Ancak biz aracımızdan emin ve yarışmaya da hazırız."

"SON OTONOM UÇUŞ TESTLERİ YAPILACAK"

TEKNOFEST bünyesinde sabit kanatlı otonom araçlarla ilgili de bir yarışma düzenleniyor. Dokuz kişinden oluşan AIRBENDERS FW ekibinin lideri makine mühendisliği öğrencisi Cemil Can Çetin, otonom uçuş testlerini hızlandırdıkları bilgisini paylaşıyor. Ekibin zaman zaman ortaya çıkan küçük sorunları gidermek için çalıştığını söyleyen Çetin, 15 Eylül'de Gaziantep'te düzenlecek "İHA- Sabit Kanat Yarışması" öncesi şöyle konuşuyor:

"Dokuz kişiden oluşan ekibimizle, önümüzdeki hafta otonom uçuş testleri yapacağız. Pilotlu uçuşları yaptık, yazılım ve diğer konularda da yoğun olarak çalışıyoruz. Zaman zaman küçük sorunlar çıkabiliyor ama bunları gidererek aracımızı her geçen gün daha da geliştiriyoruz. 15 Eylül'de Gaziantep'te düzenlenecek sabit kanatlılar yarışmasında su yerine, hedeflenen bölgeye toplar bırakmamız bekleniyor. Bu yıl hedefimiz en iyisini yaparak, güzel dereceler almak."

İKİ TAKIM ELENDİ

Eylül başından beri düzenlenen yarışmalarda Roket Yarışması Orta İrtifa Kategorisi'nde yarışan BUMERANG ile Model Uydu RASAT takımları elendi. Ancak ekipler, küçük hatalar nedeniyle elendiklerini belirterek gelecek yılki yarışmalara şimdiden hazırlandıklarını belirtiyor.

*/
  • UAV-IN Ekibi (2019)
  • AIRBENDERS RW Ekibi
  • BURST Ekibi