Boğaziçililer Türk-Yunan Genç Liderler Güvenlik Sempozyumu’na katıldı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri Ahmet Can Karapınar ve Eslem Nur Çetinay, 20-23 Haziran tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen Türk-Yunan Genç Liderler Güvenlik Sempozyumu’na katıldı. Bu yıl “NATO Birleştirir” teması ile dokuzuncusu düzenlenen sempozyum, katılımcıların güvenlik konusunda bilgisini arttırmayı amaçlıyor.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, NATO Kamu Diplomasisi Birimi, Friedrich Naumann Vakfı Türkiye, Atina Panteion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Emmanuel Koleji Doğu Akdeniz Çalışmaları Enstitüsü, Global Akademi ve Uluslararası İlişkiler Konseyi ortaklığı ile bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Türk-Yunan Genç Liderler Güvenlik Sempozyumu’na katılan on beş Türk katılımcının arasında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Ahmet Can Karapınar ve Eslem Nur Çetinay da yer aldı.

Türk-Yunan ikili ilişkilerini bütüncül bir çerçevede ele alan ve bu alanda önde gelen akademisyenlerin katıldığı oturumlar, “NATO Bağlamında Yunanistan-Türkiye İlişkilerinin Durumu”, “Dezenformasyonla Yüzleşmek ve Toplumsal Dayanıklılığı Artırmak”, “Özgürlük, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü Değerlerini Teşvik Etmek”, “İklim Değişikliğinin Güvenlik Etkisi (göç, gıda ve su güvensizliği, kaynak kıtlığı)”, “Daha Geniş Güvenlik Bağlamını Anlamak (Rusya, Çin, Orta Doğu)”, “Hibrit ve Siber Alemlerde Terör ve Tehditlere Karşı Savunma” gibi başlıklarla gerçekleşti.

“DİPLOMASİNİN OLMAZSA OLMAZLARINI İLK ELDEN DENEYİMLEDİK”

Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen atölye çalışmalarına her iki ülkeden katılım gösteren genç liderler, oturumlarda ele alınan güvenlik, NATO ve stratejik konsept, dezenformasyon ve demokratik değerler gibi çeşitli konuları ele aldılar. Tarih-Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler çift anadal dördüncü sınıf öğrencisi Ahmet Can Karapınar atölye çalışmalarını şöyle değerlendirdi:

“Aramızda oturumlarda ele alınan konuları tartışıp analiz ederek, Türkiye ve Yunanistan arasındaki iş birliğini geliştirmeye yönelik somut politika önerilerinde bulunduk. Bu anlamda, diplomasinin olmazsa olmaz bir parçası olan müzakere süreçlerini ilk elden deneyimleme şansı yakalayarak, profesyonel ve kişisel anlamda değerli kazanımlar elde ettik.”

Sosyoloji-Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler çift anadal üçüncü sınıf öğrencisi Eslem Nur Çetinay ise sempozyum deneyimini “Bu sempozyumda, değerli akademisyenlerin de katkılarıyla Türk-Yunan ilişkilerine dair önemli bilgiler edinme şansını yakaladık ve Yunanistan’dan gelen katılımcılarla birlikte oldukça verimli ve keyifli tartışmalar gerçekleştirdik. NATO bağlamında iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin yanı sıra; özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğü temalarının da ikili ilişkilerin geliştirilmesinde oynayabileceği rolleri değerlendirdik. Özellikle Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimin yüksek olduğu bu dönemde, iki ülke arasındaki iletişimi geliştirmek ve güçlendirmek adına yapılan bu gibi çalışmaların oldukça değerli olduğuna inanıyorum" sözleriyle anlattı.