Boğaziçililere ABD'den iki önemli ödül

Boğaziçi Üniversitesi’nden Feyyaz Şentürk ve Sema Çömez, bilgisayar destekli analiz ve tasarım alanında çalışmalar yürüten ABD merkezli System Dynamic Vakfı'ndan sağlık simülasyonu çalışmalarıyla iki önemli ödüle layık görüldü.

Sema Çömez
Feyyaz Şentürk

ABD merkezli System Dynamics Vakfı, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Feyyaz Şentürk'e “Dana Meadows” ve aynı programdan geçen yıl mezun olan Sema Çömez'e ise “Lupina Genç Araştırmacılar" ödüllerini verdi. Sağlık simülasyonları konusunda hazırlanarak ödül jürisinin dikkatini çeken tezler, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Barlas ve aynı bölümden Doç. Dr. Aybek Korugan ile Doç. Dr. Hakan Yaşarcan danışmanlığında tamamlandı.

"İLACIN KAN DEĞERLERİ ETKİSİNE BAKTIM"

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Feyyaz Şentürk teknik açıdan en iyi öğrenci tezlerine verilen “Dana Meadows Ödülü”ne layık görüldü. Atletler tarafından sıklıkla kullanılan bir kan dopingi ilacının kan değerleri üzerindeki etkisinin simülasyonu üzerine araştırmalar yaparak tezi hazırladığını belirten Şentürk, çalışmasını şu sözlerle anlatıyor: “Tezimde, atletlerin çok kullandığı bir kan dopingi ilacının dinamiklerinin modellenmesini yaptım. Bunun vücuttaki kırmızı kan hücresi üretimine etkisi incelendi. Böylelikle ilacın kullanımı konusunda bir prosedürün olup olamayacağı konusunda birçok farklı bilim dalından faydalanarak çalıştım. Araştırmam, en iyi öğrenci tezlerine verilen “Dana Meadows Ödülü”ne layık görüldü. Sema’nın teziyle birlikte çalışmalarımızın jüri tarafından çok konuşulduğunu öğrendik.”

"BU ALANDA KARİYERİME DEVAM EDECEĞİM"

Ödülün verileceği konferansın Koronavirüs salgını nedeniyle telekonferans yöntemiyle yapıldığı bilgisini paylaşan Şentürk, Boğaziçi’ndeki yüksek lisans eğitiminin ardından, doktora çalışmalarında da sağlık simülasyonları alanında sürdüreceğini belirtiyor. Başarılı öğrenci, akademide ilerlemek istediğini söyleyerek, “Endüstri mühendisliği alanında akademik kariyer hedefliyorum. Özellikle bilgisayar bilimleri ve matematik gibi birçok farklı bilim alanının da kullanıldığı sağlık simülasyonları çok ilgimi çekiyor. Bu nedenle doktora çalışmalarımı da bu alanda sürdürmek istiyorum” diye konuşuyor.

"KALP YETMEZLİĞİ'NDE VAR OLAN KISIR DÖNGÜLERİ MODELLEDİM"

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programından geçen yıl mezun olan Sema Çömez ise “Lupina Genç Araştırmacılar Ödülü”nü aldı. Kalp yetmezliğinde bulunan kısır döngüleri Sistem Dinamiği metodolojisi ile modelleyerek tezini hazırlayan Çömez, bu yaygın hastalığın hastanedeki tedavi süreci konusunda çalıştığını dile getiriyor. Doktora çalışmalarına Koç Üniversitesi’nde devam eden Çömez çalışmasını şöyle anlatıyor: “Kalp yetmezliğinin matematiksel modelini oluşturup, alternatif tedavilerin oluşturduğu dinamikleri inceledim. Yaklaşık iki yılda tamamladığım tezde sistem dinamiği metodolojisini kullandık. Bununla birlikte kalp yetmezliğinin farklı metodolojiler ile modellendiğini ancak alternatif tedavilerin uygulanma kısımlarına odaklanılmadığını gözlemledim. Bu yaklaşımımız da vakıf jürisinin ilgisini çekti ve araştırmam bu sayede sağlık alanında en iyi çalışma olarak değerlendirildi. “

"ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ İÇİN SAĞLIK ALANINDA ÇALIŞILABİLECEK ÇOK FAZLA KONU VAR"

Endüstri mühendisliği öğrencilerinin sağlık modellemeleri konusunda çalışabileceklerini ve bu alanda yapılacak birçok araştırma-geliştirme olduğunu belirten Çömez, “Endüstri mühendisliği birçok farklı alanda çalışma fırsatı sunuyor ve bunlardan bir tanesi de sağlık alanı. Ancak ülkemizde endüstri mühendisliği alanında yapılan çalışmalara baktığımızda, sağlık ile ilgili problemlerin matematiksel modellerinin oluşturulması üzerine çalışmalar çok az. Genç arkadaşlarımız bu konuda daha çok teşvik edilmeli. Özellikle sağlık sektöründen kişiler ile birlikte çalışılabilecek çok fazla konu var ve yapılan akademik çalışmaların faydalı çıktılar sağlayacağını düşünüyorum ” diyor.

  • Sema Çömez
  • Feyyaz Şentürk