Hazırlık öğrencilerinden oluşan TRIE, algoritma yarışmasında tüm rakiplerini geride bıraktı

33 üniversiteden 65 takım ile toplam 247 katılımcının yer aldığı IEEE TR Student Branches Algoritma yarışmasında tümü hazırlık sınıfı öğrencisi olan; Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mesut Melih Akpınar, Halil Utku Çelik, İsmail Tarık Erkan, Atakan Yaşar ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Tarık Can Özden’in kurdukları TRIE (atleastwetried) ekibi birincilik derecesi elde etti.

TRIE ekibinin lideri Mesut Melih Akpınar, yarışmadaki tek hazırlık sınıfı öğrencileri olmalarına rağmen; her bir ekip üyesinin daha önce TÜBİTAK'ın düzenlediği bilim olimpiyatlarında madalyalar kazandığının altını çizdi ve birincilik ödülünün tesadüf olmadığını vurguladı.  

Yarışma konseptinden ve size birincilik ödülü getiren projenizden biraz bahseder misiniz?

Mesut Melih Akpınar- IEEE Türkiye Student Branches'ın online dönemde düzenlediği yarışma, iki turunda toplam sekiz soru bulunan sekiz saatlik takımlı bir programlama yarışmasıydı. Belirli bir sürede soru çözdüğümüz faaliyetlere competitive programming (rekabetçi programlama) deniyor.

Yarışmaya 33 üniversiteden 65 takım katıldı. Yarışmacılara problemleştirilmiş sekiz soru verildi ve bu problemleri çözen algoritmaları bulup herhangi bir programlama dilinde yazmamız istendi. Tüm soruları doğru cevaplayan ilk takım olarak maksimum skorla birinci olduk.

Ekibinizi tanıyabilir miyiz?

Takımımız beş kişiden oluşuyor. Ben (Mesut Melih Akpınar), Tarık Erkan, Atakan Yaşar ve Halil Utku Çelik Bilgisayar Mühendisliği öğrencileriyiz. Tarık Can Özden ise Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde. Hepimiz henüz hazırlık sınıfındayız, ayrıca yarışmadaki tek hazırlık sınıfı öğrencileri bizlerdik.

Takımımızdaki herkesin ortak özelliği geçmişte TÜBİTAK'ın düzenlediği bilim olimpiyatlarında başarılı olmamız. Dördümüzün bilgisayar dalında, birimizin de matematik dalında ulusal madalyası var. Ayrıca Atakan'ın en prestijli yarışmalardan biri olan International Olympiad in Informatics'te uluslararası madalyası var. Birbirimizi o zamandan beri tanısak da üniversiteyi kazandıktan sonra tam anlamıyla tanıştığımızı ve takım oluşturduğumuzu söyleyebilirim.

Takımımızın ismi ise at least we TRIEd. "En azından denedik" anlamındaki cümleden ve "Trie" adındaki veri yapısından geliyor. Takımın ismini koyarken birinci olabileceğimizi düşünmemiştik.

Algoritma ve programlama ile ne kadar süredir ilgileniyorsunuz; bu alanlarda farklılık yaratacak neler yapmayı planlıyorsunuz? 

Programlamayla birkaçımız liseden beri, birkaçımız daha da önceden beri ilgileniyoruz. Competitive programming faaliyetlerine katılan öğrencilerin karşılarına çıkan problemlere çözüm üretme yetenekleri gelişiyor. Bu sayede de algoritma çalışmak, diğer alanlarda çalışmak isteyenler için de çok iyi bir temel oluşturuyor. Biz artık algoritma yarışmalarının yanında diğer alanlardaki "Hackathon" denilen yarışmalara da hazırlanmayı planlıyoruz.

Bir ekiple beraber çalışmak, konfor noktamızdan çıkmayı kolaylaştırdığı için periyodik olarak ilerlemelerimizi paylaştığımız toplantılar düzenleyip birbirimize yardımcı olacağız.