IBPF 2022’de konuşan Rektör Prof. Dr. İnci: “Ülkemizin rekabetçi insan kaynağını oluşturabilmek için değişmek zorundayız"

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı'nın (BYV) bu yıl 10’uncusunu yaptığı Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu (IBPF 2022) “Dijital Çağda Yetenek Savaşları” temasıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlendi. Etkinlikte konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi’nin salgınla birlikte değişen yeteneklere kendini yeni projelerle hazır hale getirmek için çalıştığını vurgularken, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ise Türkiye’nin insansız hava araçları teknolojisinde önde gelen üç ülkeden biri olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Naci İnci
Mehmet Fatih Kacır

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da 16 Mayıs’ta düzenlenen IBPF 2022, “Dijital Çağda Yetenek Savaşları” teması altında insan kaynakları ve teknoloji alanında öncü isimleri ağırladı. Etkinliğe Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile birlikte Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ve Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da katıldı.

“ÜLKEMİZİN REKABETÇİ İNSAN KAYNAĞINI OLUŞTURMAK İÇİN DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ”

Forumun açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, salgınla birlikte değişen yeteneklere dikkat çekti. COVID-19 döneminde iletişim ve iş birliği gibi becerilerin daha da öne çıktığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. İnci şunları söyledi:

“COVID-19 bize kriz yönetiminin, psikolojik sermayenin, öz denetimin ve motivasyonun önemini, dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu, 10 yıllık değişimlerin iki aya sığabileceğini, bir yandan işsizlik artarken bir yandan yeni iş alanlarının doğabileceğini öğretti. COVID-19 döneminde özellikle sahip olunan ‘soft skill'lerin öne çıktığını; iletişim, iş birliği, çeviklik, öz denetim, öz motivasyon, hızlı öğrenme, takım çalışması, zaman ve iş planlama gibi özelliklerin güçlenmesi gerektiği anlaşıldı. Geleceğin aranan yetenekleri olarak; kritik ve analitik düşünme, duygusal zekâ, sistem analizi, teknoloji tasarımı ve programlama olarak görülüyor. Boğaziçi Üniversitesi olarak bizler de az önce ifade ettiğim değişim ve dönüşüm ortamında vizyon, anlama çabası, cesaret ve adapte olma hedefiyle yenilenmek, ülkemizin rekabetçi insan kaynağını oluşturabilmek amacıyla değişmek zorundayız.”

“ANADOLU HİSARI KAMPÜSÜMÜZ AÇILIYOR”

Rektör Prof. Dr. İnci bu yaklaşımla Boğaziçi Üniversitesi’nin de mevcut akademik programlarının güçlendirilmesi ve yenilenmesi için gereken altyapı ile insan kaynağı imkanlarının büyütülmesi için önemli adımlar attığını ifade etti. Rektör Prof. Dr. İnci son dönemde bu konuda hayata geçen bazı proje ile çalışmaları şöyle özetledi:

“Araştırma üniversitesi olarak koyduğumuz hedefleri gerçekleştirmek üzere yaşadığımız yenilenme çerçevesinde yeni fakültemiz Hukuk Fakültesi gerek program gerekse akademik kadro olarak liyakate dayalı bir titizlikle oluşturulmuş, 2022 sonbahar döneminde ilk öğrencilerine kapılarını açmak üzere hazırlanıyor. Bununla birlikte yeni oluşturduğumuz Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü ise üniversitemizin geleceğin teknolojilerinin üretimine odaklı yaklaşımını bir üst seviyeye taşıyacak. Yeni dönemde özellikle Kuzey kampüste uzun dönemdir gerekli ilgiyi görememiş alt yapı yenileme ve yurt çalışmalarını başlattığımız gibi yaklaşık 1 milyar TL’lik Üniversitemize yakışacak bir laboratuvar projesinin başlatıldığı mutluluğunu da sizlerle paylaşmak isterim. Üniversitemizin büyümesi yönünde bir diğer önemli gelişme Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle gerçekleşen Anadolu Hisarı Kampüsü’nün devralınması oldu. İngilizce Hazırlık Okulumuz hem yapısal hem de kültürel olarak öğrencilerimiz için çok sıkıntılı bir kampüs olan Kilyos Kampüsü'nden taşınarak, şehir içinde bulunan Anadolu Hisarı Kampüsü'ne yerleşecek.”

“GEMİLERDEKİ KISA PİSTLERDE KULLANILABİLECEK TB3 ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Etkinlikte insansız hava araçlarının Ar-Ge süreciyle ilgili sunum yapan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ise İHA teknolojilerinde dünyada önde gelen üç ülkeden biri olduklarına dikkat çekti. 2005 yılında Türkiye’nin bu teknolojide lider olması için çalışmalara başladıklarını belirten Bayraktar, zorlu bir mücadele dönemi yaşadıklarını ifade etti. Baykar mühendislerinin TB3 adı verilen kısa pistli gemilerde de kullanılabilecek yeni bir İHA üzerinde çalıştığı bilgisini de paylaşan Bayraktar şunları söyledi:

“Bayraktar Mini İHA'da bir tane bilgisayar vardı. TB2 40, AKINCI ise 100 farklı bilgisayardan oluşuyor. Şu anda da kendi sınıfında dünyada ilk olacak Bayraktar TB3 dediğimiz kısa pistli gemilerden kalkıp inme kabiliyetine sahip bir platform üzerinde çalışıyoruz. Yakınlarda Amerikalı bir firma açıklama yaptı, 'biz de yapıyoruz, ilk olacağız' diye. Bakalım, kim daha önce bitirecek? Bunun yanında Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olacak Bayraktar Kızılelma üzerinde de çalışmalarımız sürüyor.”

“MEDENİYETİMİZİN BİLİM VE TEKNİKLE OLAN BAĞINI TEKRAR TESİS ETMELİYİZ””

Bu devirde yüksek teknoloji geliştiremeyen ulusların, toplumların neredeyse okuma yazma kabiliyetine sahip olmayan toplumlar gibi olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bu toplumların bağımsız olmaları da çok zor. Bunu çevremizde de görüyoruz. Medeniyetimizin bilim ve teknikle olan bağını tekrar tesis etmeliyiz. Toplumsal bir dip dalga oluşturmak maksadıyla Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nı kurduk ve merkezinde teknoloji yarışmalarının olduğu bir organizasyon olan TEKNOFEST'i kurguladık. TEKNOFEST, bu yıl ilk defa yurt dışında Azerbaycan'da düzenlenecek” diye konuştu.

“SALGINLA ÖZYETERLİLİK VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÖNE ÇIKTI”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da küresel salgının dijital dönüşüm ve özyeterliliği öne çıkardığını ifade etti. Pandemiyle birlikte 10-15 yılda gerçekleşeceği düşünülen pek çok değişimin birkaç yıla sığdığı tespitini yapan Bakan Yardımcısı Kacır şunları söyledi:

“Salgınla birlikte dijital dönüşüm çok öne çıktı. Belki de 10-15 yılda gerçekleşeceği düşünülen pek çok değişim bir iki yıla sığmış oldu. Öz yeterlilik de aynı şekilde öne çıktı. Çünkü özellikle salgının ilk dönemlerinde gelişmiş kabul edilen bazı ülkeler dahi, ihtiyaç duydukları teknoloji ve ürünleri başka ülkelerden temin edemez hale geldi. Bu da öz yeterlilik unsurlarını daha fazla öne çıkarmamız gerektiğini bize gösterdi. Aslında son 20 yıldır Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatılan ve sürdürülen Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuyla hem dijital dönüşüm süreçlerinde hem de ülkemizin öz yeterliliğine katkı sunacak çok önemli adımlar attık.”

BYV Mütevelli Heyeti Başkanı Halim Sırçancı da pandemiyle birlikte dönüşen iş dünyasına ve insan kaynakları alanlarına dikkat çekti. IBPF 2022’nin teknolojide yeni gelişmeler ile insan kaynakları alanlarında ortaya çıkan yeni yaklaşım ve yeteneklerin konuşulması açısından önemli bir yerde durduğunu da vurguladı.

  • Prof. Dr. Mehmet Naci İnci
  • Mehmet Fatih Kacır