IFLA’da görev yapan Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi uzmanının komitesine anlamlı ödül

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Referans Bölümü Sorumlusu Filiz Ekingen Flores Mamondi’nin görev yaptığı Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu’nun (IFLA) Doküman Sağlama ve Kaynak Paylaşımı Komitesi, IFLA’nın çalışma gruplarına verdiği “Dinamik Birim ve Etki Ödülü”ne layık görüldü. Federasyondaki ilk ve tek Boğaziçili olan Filiz Ekingen Flores Mamondi’nin içinde bulunduğu komite, pandemi döneminde geliştirdikleri proje sayesinde ödülü almaya hak kazandı.
Kenan Özcan

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan ve aynı alanda yüksek lisans derecesine sahip olan Filiz Ekingen, 1992 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’nde çalışıyor. Ekingen, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) dışında Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu’nda (ANKOS) görev yapıyor ve Türk Kütüphaneciler Derneği’nin üyeleri arasında yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Referans Bölümü Sorumlusu olan Filiz Ekingen Flores Mamondi’nin de içinde yer aldığı “Doküman Sağlama ve Kaynak Paylaşımı Komitesi,” IFLA tarafından “Dinamik Birim ve Etki Ödülü”ne layık görüldü.

“Boğaziçi’nin de adı geçiyor”

IFLA’nın 150’den fazla ülkeden 1500’den fazla kütüphanecinin üye olduğu bir uluslararası dernek olduğunu ifade eden Filiz Ekingen Flores Mamondi, ticari amaç gütmeyerek dünyadaki kütüphanecilerin çalışmalarına destek olan, standartlar geliştiren ve projeler üreten IFLA’daki görevine dair şu bilgileri aktardı:

“Uluslararası olarak birçok faaliyet yürüten IFLA’nın altında çeşitli komiteler yer alıyor. Bunlardan biri benim de görev aldığım ‘Document Delivery and Resource Sharing’ komitesi. Bu komitenin amacı kütüphaneler arası ödünç alıp verme alanında projeler üretmek, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın gelişimine katkı sunmak amacıyla toplantılar düzenlemektir. 2019’da dahil olduğum bu komitede 2023’e kadar görev yapacağım. Boğaziçi’nden komiteye dahil olan ilk kişi ben oldum. Dünyadan birçok kütüphanecinin yer aldığı oldukça aktif çalışan böyle bir dernekte Boğaziçi’nin adının geçmesi çok kıymetli.”

IFLA Kaynak Paylaşımı Daimi Komitesi tarafından iki yılda bir düzenlenen Interlending & Document Supply (ILDS) Konferansı’nın 2015 yılında İstanbul’da gerçekleştiğini ve bu konferansta bilimsel bir sunum yaptığını da ekleyen Filiz Ekingen Flores Mamondi, IFLA’da çalıştığı alt komitenin ödül almasına vesile olan süreci şu şekilde anlattı:

“Kütüphaneler arası ödünç verme işlemi aslında çok önemli. Koleksiyonları ne kadar zengin olursa olsun bütün kurumlar gerektiğinde birbirlerinden makale, kitap alışverişleri yapar. Pandemi döneminde birçok kütüphane kısıtlı hizmet vermeye başladı veya kapandı.  Bu pandemi dönemince araştırmacıların bilgi ihtiyacının karşılanması amacıyla IFLA Doküman Sağlama ve Kaynak Paylaşımı (DDRS) Daimi Komitesi olarak bir proje geliştirmeye karar verdik. ‘Covid-19 döneminde kaynak paylaşımı - Resource sharing in the times of Covid-19’ başlıklı bu proje, gönüllü kütüphanecilerin verdiği destekle oluşturulan bu sistemle kurumların birbirleriyle daha hızlı kaynak alışverişi yapmalarını hedefledi. Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi olarak bu projeye ayrıca destek verdik. Proje kapsamında kurulan çevrimiçi sistemle, pandemi döneminde dünyadaki tüm kaynak talepleri yüzde 60’lara kadar karşılandı. Ayrıca salgın boyunca yurt dışından gelen pek çok yayın isteğine kullandığımız OCLC Worldshare ile destek olmaktayız. 

IFLA’daki 45 komitenin her birinin farklı aktiviteleri var. Her yıl en aktif çalışan derneğe katma değer sağlayan komitelere ödül veriyorlar. Pandemi döneminde kütüphaneler arası alışverişin önem kazanmasıyla komitemizin yaptığı bu proje epey ilgi çekti ve “Dinamik Birim ve Etki Ödülü’ne” (Dynamic Unit and Impact Award) layık görüldük. Projemiz ayrıca Avrupa Birliği tarafından verilen fonla destekleniyor.”

“Dünyadaki gelişmiş ülke kütüphanelerinden bir farkımız yok”

Filiz Ekingen Flores Mamondi, bölüm sorumlusu olarak görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Referans Bölümü’nün çalışmalarını ise şu cümlelerle açıkladı: “Bir okuyucu, kütüphane kapısından içeri girdiğinde öncelikle Referans birimimize danışır. Kurumlar arası kaynak alışverişine ek olarak bizler, kütüphanemizdeki kaynakların nasıl kullanılacağını, 80’e yakın veri tabanımıza nasıl erişilebileceğine dair rehberlik yapıyoruz. Ayrıca üniversiteden çıkan yüksek lisans ve doktora tezlerini sistemimize kaydedip katalogluyoruz ve her birine konu başlıkları belirliyoruz.

Üniversitenin Tanıtım Günleri’nde kütüphaneye dair sunumlar yapıyoruz. Eğitim dönemi boyunca akademisyenlerin talebiyle sınıflara Zoom üzerinden kaynaklarımıza uzaktan erişim konusunda oryantasyonlar düzenliyoruz. Pandemi nedeniyle tüm eğitim ve destek faaliyetlerimize çevrimiçi şekilde devam ediyoruz."

Boğaziçi Üniversitesi’nin nitelikli bir kütüphane koleksiyonuna sahip olduğunun altını çizen Filiz Ekingen Flores Mamondi, özellikle Yakın Doğu Koleksiyonu’nun yurtdışındaki kurumlardan yoğun talep gördüğünü ekledi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye’deki kurumlara en fazla ve en kısa zamanda kitap yollayan üniversite olduğunu da vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Hizmet bakımından Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’nin bugün dünyadaki gelişmiş ülke kütüphanelerinden bir farkı yok. Örneğin, dünyanın neresinde olursa olsun yayımlanmış bir makaleyi 24 saat içerisinde öğretim üyelerimize çevrimiçi şekilde ulaştırabiliyoruz. Bu hızlı ödünç alma-verme hizmetini hem yurtdışındaki hem de Türkiye’deki kurumlara veriyoruz.”

Son olarak Filiz Ekingen Flores Mamondi, Boğaziçi’nde çalışmakla ilgili düşüncelerini şu cümlelerle paylaştı: “Yıllar önce üniversite tercihleri döneminde bir arkadaşımın tavsiyesiyle Kütüphanecilik Bölümü’nü yazmıştım. Ama şu an diyorum ki iyi ki bu bölümü seçmişim. Hele Boğaziçi gibi bir yerde çalıştığım için çok şanslı hissediyorum. Burada olmanın mesleki anlamda bana kattıkları çok özel. Hocalarla, öğrencilerle bir arada olmak çok kıymetli. Sürekli yeni şeyler öğreniyoruz, kendimizi geliştirme fırsatımız oluyor.”