Prof. Dr. Levent Kurnaz “Buzullar Erimeden” belgeselinde iklim değişikliğini anlattı

İklim değişikliği ve etkilerine odaklanan “Buzullar Erimeden” belgeselinde Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Direktörü Prof. Dr. Levent Kurnaz değerlendirmeleriyle yer aldı. TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanlığı ile Asya Pasifik Yayın Birliği (ABU) ortak yapımcılığında hazırlanan belgesel TRT Avaz’da yayınlandı.
Kenan Özcan

TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanlığı ile Asya Pasifik Yayın Birliği (ABU) ortak yapımcılığında dünyadaki küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla hazırlanan “Buzullar Erimeden” belgeselinde Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Merkezi Direktörü Prof. Dr. Levent Kurnaz da konuştu. Prof. Dr. Kurnaz belgeselde buzulların erimesinin dünya iklim ve ekosistemine etkilerini detaylı değerlendirdi.

“DENİZDEKİ YÜKSELME HER GEÇEN GÜN HIZLANIYOR”

Boğaziçili iklim bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, çekimlerinin önemli bölümü Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te gerçekleşen belgeselde buzulların erimesinin temel nedenlerini şöyle anlattı:

“Dünyamız 10-12 bin senedir yaklaşık olarak aynı sıcaklıktaydı. Biz yaklaşık olarak 200-250 senedir kömürü keşfettik ve milyonlarca yılda oluşmuş olan bu kömürü çok kısa bir sürede yakmaya başladık. Son senelerde bu kömüre aynı zamanda petrol ve doğalgaz da eklendi. Bunların üçü karbondioksit salınımına neden olarak atmosferi ısıtıyor. Bütün endüstrimiz, bütün elektrik üretimimiz için daha fazla petrol, kömür ve doğalgaz kullanıyoruz. Bundan dolayı da atmosfer daha hızlı ısınıyor. Buna bağlı olarak dünyada birçok değişiklik oluyor, bunlardan bir tanesi buzulların erimesi. Kara üzerindeki buzulların erimesinden bahsediyoruz. Bununla birlikte deniz seviyesi yükselmeye başlıyor. Her sene yaklaşık 1 santimetreye yakın deniz seviyesinde yükselme oluyor ve bu her geçen gün hızlanıyor.”

Prof. Dr. Kurnaz, bununla birlikte belgeselde dünyada iklim krizinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini vurgulayarak bu konuda vakit kaybetmeden yapılması gerekenleri de paylaştı. 

"Buzullar Erimeden" belgeselini izlemek için tıklayınız.