Prof. Dr. Rana Sanyal’a Avrupa Yenilik Konseyi’nden ödül

Boğaziçi Üniversitesi’nin altyapısından güç alarak yeni ilaç geliştiren RS Research Kurucusu Prof. Dr. Rana Sanyal, Avrupa Birliği Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) tarafından verilen "Avrupa Kadın Yenilikçiler Ödülü"nü aldı.
Medya ve İletişim Koordinatörlüğü

Araştırmalarıyla fark yaratan ve yenilikçiliğin gücünü toplumsal etkiye dönüştüren kadın liderlerin ödüllendirildiği “Avrupa Kadın Yenilikçiler Ödülü” 2023-2024 döneminde Avrupa Birliği (AB) Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) ile AB Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) tarafından düzenlendi. Programın en prestijli kategorisi olan “Women Innovators”da (Kadın Yenilikçiler) büyük ödüle Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve RS Research Kurucu Ortağı Prof. Dr. Rana Sanyal layık görüldü. 

Ödüller 18 Mart’ta Araştırma ve İnovasyon Haftası (R&I Week) kapsamında EIC 2024 Zirvesi’nde yapılan ödül töreninde açıklandı. 

“ÖDÜLLER GENÇ BİLİM İNSANLARINI CESARETLENDİRİYOR”

Bu ödüle layık görülmenin gurur verici olduğunu belirten Prof. Dr. Rana Sanyal, genç bilim insanlarının motivasyonunu arttırmak için bu tarz ödüllerin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Ülkemizde yaptığımız araştırmalarımızın başarısıyla Avrupa Birliği (AB) çapında bir ödül almak benim için gurur verici. Bu ödüller bugünün genç bilim insanlarını cesaretlendirecek başarı hikâyelerinin yayılmasını sağlıyor. Rol modellerimizi ne kadar destekleyip güçlendirirsek, yenilikçilik ve derin teknoloji ile dünyada fark yaratma motivasyonu da gençler için o kadar artacak. İnsanların yaşamlarına değer katan yeniliklerin arkasında kadının izinin görülüp ödüllendirilmesi bu yüzden çok önemli. Kendi adıma ve bu başarının arkasında emeği olan tüm ekibim adına çok mutluyum.”

Prof. Dr. Rana Sanyal laboratuvarda yürütülen araştırmaları klinik safhaya taşıyarak insana ulaştırabilmek amacıyla ortağı Sena Nomak ile birlikte biyoteknoloji girişimi RS Research’ü kurdu. Şirket onkoloji alanında hedefli kemoterapiyi mümkün kılan akıllı ilaçlar geliştiriyor. 

RS Research, geliştirdiği ilaç taşıma teknolojisi ile kemoterapinin etkisini artırırken yan etkilerini azaltabilen ilaç adayları keşfediyor. Şirket portföyünde bulunan ilaç adaylarının erken aşama çalışmaları için Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi ile kurduğu iş birliğinden güç alıyor. 

Boğaziçi Teknopark’ın ofis altyapısından faydalanan ve üretim altyapısını Teknopark İstanbul’da bulunan tesisinde tamamlayan RS Research, Türkiye’nin laboratuvardan kliniğe giden yolculuğunda geliştirme adımları Türkiye’de atılan ve Faz 1 klinik araştırması başlayan ilk yeni ilaç adayını geliştirdi. Patentli hedefli taşıyıcı teknolojisini temel alan ilaç adaylarından ilkinin Faz 1 klinik araştırmalarıysa İstanbul ve Ankara’da devam ediyor.