Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır: “Boğaziçi Üniversitesi başarı hikâyeleri yazmaya devam edecek”

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen “Türkiye’nin İlk Sosyal Etki Tahvili: İstanbul Kodluyor Projesi”nin tanıtım toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Milletimiz ve insanlık yararına değer üretmek için en ileri düzey bilimsel araştırmalar yapılması, en nitelikli eğitim imkânlarının oluşması için Boğaziçi’ndeki yöneticilerimizin gösterdikleri gayrete elbette destek olacağız. Bu üniversite yetiştirdiği değerlerle Türkiye’nin tarihine adını yazdırmış bir üniversite. İnşallah Türkiye Yüzyılı Milli Teknoloji Hamlesi ve yine Boğaziçi’nin altına imzasını attığı başarı hikâyeleri olmaya devam edecek” diye konuştu.
Osman Yalçın

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) iş birliğiyle hayata geçen “Türkiye’nin İlk Sosyal Etki Tahvili: İstanbul Kodluyor Projesi” ile 18-35 yaş aralığında 550 gencin kapsamlı eğitimin ardından bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesi hedefleniyor. 1 milyon 250 bin dolarlık bütçeye sahip projenin açılış toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde 14 Ağustos’ta Albert Long Hall Binası’nda düzenlendi. Toplantıya Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Selçuk Kumbaroğlu ile Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez ile İstanbul Valisi Davut Gül de katıldı.

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NİN ÜLKEMİZİN HER ALANDA YAPTIĞI ATILIMLARDA KATKISI VE İMZASI OLACAK”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Endüstri Mühendisliği Bölümü 2008 yılı mezunu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi’nin başarı hikâyeleri yazmaya devam edeceğini belirterek şöyle konuştu:

“Misafirperverliği için kıymetli rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Naci İnci başta olmak üzere tüm Boğaziçi Üniversitesi camiasına ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Sizlerin de yakından bildiği üzere ev sahibimiz Boğaziçi Üniversitesi bu yıl 160’ıncı yaşını kutluyor. İnanıyorum ki Türkiye’nin öncü ve köklü bilim ve eğitim müesseselerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin bundan böyle de ülkemizin her alanda yaptığı atılımlarda katkısı ve imzası olacak. Bu vizyonumuzu paylaşan birçok kıymetli bilim insanının özellikle son dönemde, tersine beyin göçü ile Boğaziçi Üniversitesi’ne gelerek araştırmalarına burada devam edecek olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Üniversitemiz araştırmacı kimliğine sahip olduğu kadar aynı zamanda tam bir girişimci fabrikası. Hocalarımızın da özel sektörde yakın iş birlikleri mevcut. Öğrencileri ve araştırmacılarıyla Türkiye’nin parlak ve iyilerine ev sahipliği yapan Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulacak olan yeni teknokentlerin -buradan aslında yeni bir müjdeyi de vermiş olduk- Türk sanayisi ile bilim ve teknoloji dünyası arasında yeni köprüler kuracağına inanıyoruz. Milletimiz ve insanlık yararına değer üretmek için en ileri düzey bilimsel araştırmalar yapılması, en nitelikli eğitim imkânlarının oluşması için Boğaziçi’ndeki yöneticilerimizin gösterdikleri gayrete elbette destek olacağız. Bu üniversite yetiştirdiği değerlerle Türkiye’nin tarihine adını yazdırmış bir üniversite. İnşallah Türkiye Yüzyılı Milli Teknoloji Hamlesi ve yine Boğaziçi’nin altına imzasını attığı, başarı hikâyeleri olmaya devam edecek.”

“GENÇLERİMİZİN İSTİHDAMI ODAK ALANIMIZ”

Konuşmasında “Türkiye’nin İlk Sosyal Etki Tahvili: İstanbul Kodluyor Projesi”nin detaylarını da paylaşan Bakan Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de genç istihdamının bakanlık olarak öncelik verdikleri alanlardan biri olduğunu da ifade etti. Bakan Kacır, "2022 ve 2023 yıllarında bölgesel kalkınmanın öncüsü olan kalkınma ajanslarımızın odak alanı olarak 'Genç İstihdamı' temasını belirledik. Ajanslarımız tarafından 'Genç İstihdamı' teması kapsamında yaklaşık 2.5 milyar TL tutarında destek sağladık. Yürütülen uluslararası projelerin toplam değeri ise 23 milyon Euro’ya ulaştı. Gerçekleştirdiğimiz projelerle birlikte, toplam 9 bin 234 gencimizin istihdamına doğrudan katkı sunduk. Projelerimiz tamamlandığında ise 71 bin 209 gencimizi istihdama kazandırmış olacağız. Türkiye'de bir ilk olarak lansmanını yaptığımız 'Genç İstihdamı Sosyal Etki Tahvili Uygulaması' İstanbul Kodluyor Projesi’, gençlerimizin istihdamını sağlama yolunda yenilikçi ve özgün bir uygulama olacak. Proje kapsamındaki hedef grup, son bir yılda işsiz olan 18-35 yaş grubundaki gençlerimiz. 1 milyon 250 bin dolar bütçeli bu proje ile 550 gencimizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe istihdam edilmesini hedefliyoruz. İstanbul'da pilot uygulama olarak başladığımız ilk sosyal etki tahvili uygulaması gelecek dönemde yürüteceğimiz çalışmalara örnek olacak" diye konuştu.