Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü yapılandırılmasında kritik aşamaya gelindi

Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü’nde yapılanma çalışmaları devam ediyor. 2021’de başlayan süreç için sanayi ve akademi tecrübesine sahip uzman bir ekip görevlendirilirken, enstitü ile ilgili geniş kapsamlı bir konferansın da düzenlenmesi planlanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci

Boğaziçi Üniversitesi’nde dünyada stratejik öneme sahip alanlara yönelik çalışmalar hız kazandı. Bu kapsamda 2021’de başlayan Veri Bilimi ve Yapay Zekâ Enstitüsü’ne yönelik çalışmalar devam ediyor. Veri bilimi ve yapay zekâ alanlarında gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerine çatı görevi görmesi planlanan enstitünün, Türkiye ve dünyada adından söz ettiren bir merkez haline gelmesi hedefleniyor.

“ENSTİTÜ STRATEJİK ALANLARDAKİ ARAŞTIRMALARA ŞEMSİYE OLACAK”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, geleceği şekillendirme potansiyeli yüksek olan veri bilimi ve yapay zekâ araştırmalarının mutlak surette Boğaziçi Üniversitesinin odak alanlarından biri olması gerektiğini ifade etti. Türkiye ve dünyada bu gibi alanların stratejik öneme sahip olduğunu da vurgulayan Rektör Prof. Dr. İnci, "Dünya’da teknolojik uygulamaları hızla yaygınlaşan ve ülkemizde eğitimli insan eksikliği giderek daha fazla hissedilen bu stratejik önemi yüksek alanda çalışmalara şemsiye olacak yapıları oluşturmamız gerekiyor. Bu alandaki ihtiyacın sadece lisansüstü programlar ile karşılanamayacak kadar kapsamlı çalışmalar gerektirdiği açık. Enstitü seviyesinde bir yapılanma ile bu konuları daha geniş perspektiften ele almak, disiplinler arası çalışmaları kolaylaştırmak ve sanayi ile proje bazlı iş birliğini artırmak mümkün olacak. Zaten dünyanın önde gelen üniversiteleri de bu ve benzeri çalışma alanlarını enstitü seviyesinde yapılandırıyor” diye konuştu.

“DENEYİM SAHİBİ UZMANLAR GÖREVLENDİRİLDİ”

Ocak 2022’den itibaren devam eden yapılandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. İnci, bu süreçte deneyim sahibi uzman bir ekibin yoğun şekilde çalıştığını da sözlerine ekleyerek şunları söyledi:

“Kurulumunu 2021 sonunda yaptığımız enstitünün en doğru şekilde yapılandırılması ve en kısa sürede işler hale getirilmesi için alanında uzman kişileri görevlendirdik. Hem akademide hem de sanayide tecrübesi olan bu çalışma ekibinin yapılandırmanın bu aşamasında sorumluluğu almasından son derece mutluyum. Bununla birlikte yapılandırmanın kritik aşaması olan stratejik odak alanlarının belirlenmesi için başta üniversitemizin akademisyenleri olmak üzere ülkemizin araştırmacıları ve sanayiden paydaşların da davet edileceği bir arama konferansının yakın zamanda düzenlenmesi de planlanıyor.”

 

  • Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci