Azerbaycan’da Boğaziçi Üniversitesi paydaşlığında Enerji ve Sürdürülebilirlik Konferansı düzenlendi

Boğaziçi Üniversitesi, organize ettiği ve paydaşı olarak yer aldığı ulusal ve uluslararası organizasyonlarla bilim dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor. Son olarak bu kapsamda, 24-26 Kasım tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Boğaziçi Üniversitesi ve Azerbaycan Teknik Üniversitesi (AZTU) paydaşlığında 10 ülkeden yaklaşık 500 katılımcının yer aldığı 3. Avrasya Enerji ve Sürdürülebilirlik Konferansı düzenlendi.

“Avrasya'daki Dinamik Enerji Manzarası: Enerji Güvenliğine Yönelik Küresel Çözümler, Bölgesel Zorluklar ve Fırsatlar” başlığıyla düzenlenen konferansta, değişken küresel enerji fiyatlarından muzdarip olan Hazar Havzası ve Orta Asya Bölgesi’ndeki petrol ve gaz üreten ülkeler, Avrupa'nın enerji güvenliğinde önemli rol oynayan bu ülkeler tarafından enerji sektöründeki yatırım ve yenilikçi fırsatların verimli kullanılması, enerji kaynaklarının rasyonel kullanımı ve etkin yönetimi ile ilgili sorunlar ve  bölgesel bir enerji piyasasının oluşturulması” gibi konular ele alındı.

Konferans eş-başkanlığını Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vilayat Valiyev ile birlikte yaptığı konferansın komitelerinde iki üniversitenin Rektör yardımcıları ve öğretim üyeleri yer aldı.

“ENERJİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ OLARAK ÖNCELİKLİ ALANLARIMIZDAN BİRİDİR”

Konferans açılışında çevrim içi sunum gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, bölgedeki meslektaşlarla bilgi ve uzmanlık paylaşımından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Konferansın Boğaziçi Üniversitesinin odak alanlarına çok iyi uyduğunun altını çizen İnci, “Enerji ve sürdürülebilirlik Boğaziçi Üniversitesi olarak öncelikli alanlarımızdan biridir. Çeşitli enerji ve iklim politikası seçeneklerinin ekonomik etkilerini analiz etmek ve emisyon azaltma hedeflerini belirlemek için kullanılan ulusal enerji modelleme sistemlerini geliştirdik. Türkiye ve Avrupa'nın ilk karbon negatif entegre biyorafinerisini geliştirdik ve kampüs içi rüzgar enerjisi üretimi ile elektrik konusunda kendi kendine yeten Kilyos Sarıtepe kampüsümüzde biyoyakıt üretiyoruz” dedi.

“BU KONFERANS GEÇEN YIL BAŞLAYAN İŞ BİRLİĞİNİN SOMUT SONUÇLARINDAN BİRİDİR”

Konferansın enerji ve sürdürülebilirlik konusunda bölgesel iş birliğini geliştirmek için eşsiz bir platform sunduğunu belirten Rektör İnci, sözlerine şöyle devam etti: “Tek millet, iki devlet olan Azerbaycan ve Türkiye arasındaki enerji ve sürdürülebilirlik sinerjisinin daha geniş Avrasya bölgesine yayılmasını kolaylaştıran bu uluslararası organizasyonun eş başkanlığını yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni liderliği olarak bu bölgeye büyük önem veriyoruz. Geçen yıl Boğaziçi Üniversitesi rektörü olarak ilk yurt dışı seyahatim Bakü'ye olmuştu ve bunun sonucunda Azerbaycan Teknik Üniversitesi de dahil olmak üzere Azerbaycan Üniversiteleri ile birçok iş birliği anlaşması imzalandı. Bu konferans geçen yıl başlayan iş birliğinin somut sonuçlarından biridir.”

“TÜRKİYE-AZERBAYCAN İŞ BİRLİĞİNİ VE BİR MİLLET İKİ DEVLET SİNERJİSİNİ ESASEN HAREKETE GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

Boğaziçi Üniversitesini temsilen konferansa katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Selçuk Kumbaroğlu, moderatörlüğünü üstlendiği “Enerji Güvenliği: Uluslararası Enerji Görünümü ve Avrasya Bölgesine Etkileri” başlıklı panelde yaptığı sunumda Uluslararası Enerji Ajansının son revizyonu ile bir önceki yılın öngörülerinden önemli ölçüde farklılaşan enerji arz ve talep projeksiyonlarına dikkat çekti.

İklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşı perspektifinde geleceğe yönelik beklentilerin ve stratejilerin tartışıldığı oturum sonrası Kumbaroğlu, Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi vizyonuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Doğalgazın Avrupa’ya taşınması noktasında Türkiye’nin bir ticaret merkezi oluşturma vizyonu var. Panelistlere bu konudaki düşüncelerini sorduğumda desteklediklerini, katkılarını esirgemeyeceklerini içtenlikle ifade ettiler. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde itici güç olan bir millet iki devlet sinerjisini burada da gördük. Bu sinerjiyi etkin kılmak, bölgesel iş birliğinde atılacak adımlara yönelik değerlendirmelerde bulunmak ve bilimsel katkı sunmak üzere düzenlediğimiz konferansımız amacına ulaştı.”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Metin Başbay konferansta “Avrasya'da Enerji Sektörüne Jeopolitik Etkiler: Talep ve Arz İkilemi” başlıklı oturumun başkanlığını yaptı. Çeşitli ülkelerden araştırmacıların katıldığı oturumda yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinin jeopolitik sonuçları üzerine sunumlar gerçekleştirildi. Başbay sunumunda, enerji altyapısındaki değişimin sadece çevresel ve ekonomik değil aynı zamanda uluslararası güç dengelerinde de köklü değişiklikler yaratacağından bahsetti ve yenilebilir enerji devriminin kazanan ve kaybeden aktörlerini analiz etti.