Boğaziçi Türkiye’nin girişimci fabrikası konumunda

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV) tarafından düzenlenen “İlham Verici İyi Yönetim Uygulamaları Forumu” (IBPF) “Girişimcilik” temasıyla ülkemizin girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimlerini çevrimiçi ortamda bir araya getirdi.

Forum açılış konuşmacıları

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’nın (BYV) bu sene dokuzuncu kez gerçekleştirdiği “İlham Verici İyi Yönetim Uygulamaları Forumu” (IBPF) Türkiye’nin önde gelen girişimcilerini ağırladı. 1 Mayıs’ta düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, girişimciliğin her aşamasını kolaylaştıracak önemli altyapılar kurduklarını ifade etti.

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KISIR ÇEKİŞMELERE MALZEME OLMAMALI”

Forumda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank anayasaya ve kanuna uygun şekilde gerçekleştirilen bir atamaya verilen gerekçesiz tepkilere değinerek ülkemizin en güzide yükseköğretim kuruluşlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin kısır çekişmelere malzeme edilmesinin üzücü olduğunu vurguladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız bu gündemi sıcak tutmaya çalışanlara seslenerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kendileri de gayet iyi biliyorlar ki üniversite rektörlerinin sandık kurup oylamayla seçilmesi diye bir uygulama dünyada yok. Bu devlet üniversitelerinde de böyle vakıf üniversitelerinde de böyle. Kamu üniversitelerinde rektör seçimi diye yapılan zaten herkesin de katılamadığı uygulamalar, ideolojik kamplaşmalara sebep olmaktan, üniversiteleri tek tipçi anlayışlara mahkûm etmekten öteye gitmiyor. Biz bunu eski sistemde bizatihi test ettik. Bilimde yarışmasını beklediğimiz akademisyenlerimiz, yöneticilik yarışına girip, hizipçilik yapıyorlardı. Üniversitelerdeki kadrolar akademik liyakate göre değil bir sonraki seçimde verilecek oylara göre dağıtılıyordu. Artık bu devir kapandı. Ben inanıyorum ki Rektörümüz, Boğaziçi Üniversitesini çok daha iyi bir seviyeye taşıyacak ve çok kıymetli hizmetler verecek."

"ULUSAL TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİĞİ STRATEJİ VE EYLEM PLANI BU AY PAYLAŞILACAK"

Yenilikçi ve teknolojik girişimlerin her zamankinden daha fazla önem kazandığını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı bu alanda temel yol haritası olacak ‘Ulusal Teknoloji Girişimciliği Strateji ve Eylem Planı’nı da bu ay içerisinde kamuoyu ile paylaşmayı planladıklarını belirtti:

“Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programıyla özellikle cari açık verdiğimiz orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinin yerli imkanlarla üretimini sağlayacak bir uçtan uca, tek pencere destek mekanizması tasarladık. Ar-ge, Ür-ge, ticarileştirme, yatırım ve üretim süreçlerinin tamamını kapsayan destekleri bir paket halinde sunuyoruz. Verdiğimiz bu desteklerle, teknoloji tabanlı girişimlerle üretim tecrübesi bulunan firmaları da iş birliğine teşvik ediyoruz. Böylelikle sanayimizde topyekûn bir dönüşümün gerçekleşmesini hedefliyoruz.”

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV) Mütevelli Heyeti Başkanı Halim Sırçancı ise açılış konuşmasında 1996 yılında bir grup Boğaziçi mezunu tarafından kurulan vakfın kuruluş amacının Boğaziçi’nde okuyan öğrencilere ve Boğaziçi mezunlarına medeniyet bilinci temelinde destek vermek olduğunu belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi: “Bizler bu milletin, bu toplumun sağlamış olduğu bazı imkanları kullanarak bu günlere geldik, okuduk, iş sahibi olduk. Dolayısıyla sahip olduğumuz tüm kazanımlarda; bu toplumun, bu milletin ve bizden sonraki nesillerin bir hakkı olduğuna inanıyoruz; yani topluma karşı borcumuzun olduğuna inanıyoruz. BYV bu borcu ödemek amacıyla kurulmuş bir Sivil Toplum Kuruluşudur.”

Etkinlikte, Getir ve Bitaksi’nin Kurucusu Nazım Salur, Colendi’nin Kurucusu Bülent Tekmen, Architecht Genel Müdürü Dr. Mücahit Gündebahar ve Ödeal CEO’su Fevzi Güngör gibi ülkemiz girişimcilik ekosisteminin birçok önemli ismi bir araya gelerek kendi deneyim ve önerilerini paylaştı.

*/

  • Forum açılış konuşmacıları