Boğaziçi Üniversitesi'nden Soma'yı Araştırmak İçin Kampanya

Mayıs ayında Manisa ilinin Soma ilçesinde kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facia sonrası, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri konu hakkında çok boyutlu çalışmalar yürütmek üzere Soma Araştırma Grubu oluşturdu.

Grupta, ekonomi, politika, sosyoloji, psikoloji, eğitim bilimleri, elektrik mühendisliği, inşaat mühendisliği, makina mühendisliği, kimya mühendisliği, çevre mühendisliği, iş sağlığı güvenliği gibi çok çeşitli uzmanlıklara sahip akademisyenler, multi-disipliner çalışmalar yürütecek.

Boğaziçi Üniversitesi Soma Araştırma Grubu’nun yapmayı planladığı çalışmalar arasında;

• Soma'da yaşanan facianın nedenlerine dair bilgi toplamak;
  • Soma'da yaşanan facia hakkında bilimsel mütalaa hazırlamak;
  • Kaza ile ilgili gerekirse bilirkişilik yapmak;
  • Madenlerde iş güvenliğini ve üretkenliği arttıran son teknolojiler hakkında araştırma yaparak bir rapor hazırlamak, tavsiyelerde bulunmak;
  • Çeşitli uzmanlık konularında araştırma alanları tespit ederek, proje önerileri yazmak ve araştırmalar başlatmak;
  • Bölgede faciadan etkilenen yetişkin ve çocuklara yönelik rehabilitasyon ve eğitim programları hazırlamak; eğitim materyali üretmek ve uygulamak.
  • İş sağlığı ve güvenliği, afete hazırlık, acil durum yönetimi gibi çeşitli alanlarda değişik seviyelerde eğitim programları hazırlamak ve vermek.

Grubun çalışmalarına, hem sosyal sorumluluk çerçevesinde, hem de eğitim programlarının bir parçası olarak Boğaziçi Üniversitesi'nin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin de dahil edilmesi hedefleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü Soma çalışma grubunun araştırmalarında kullanmak üzere bir de bağış kampanyası başlattı. Araştırma çalışmalarına destek vermek isteyen kişi ve kurumları, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'na bağış yapmaya davet eden Rektörlük yaptığı açıklamada üniversitelerde üretilen bilginin toplumun hizmetine sunulması gerekliliğinin altını çizdi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Soma araştırmaları için bağış yapmak isteyenler Boğaziçi Üniversitesi’nin aşağıdaki hesaplarına "Soma çalışma grubu" açıklamasıyla bağış yapabilecek.

Garanti Bankası

Boğaziçi Üniversitesi Şubesi (şube kodu 303)

Açıklama: SOMA ÇALIŞMA GRUBU Şartlı Bağış

TL bağışlar için IBAN no: TR18 0006 2000 3030 0006 2999 05