EECA bölgesinin en iyi ilk 100 üniversitesi Boğaziçi Üniversitesi’nde açıklandı

QS University Rankings tarafından Gelişmekte Olan Avrupa ülkelerini ve Orta Asya ülkelerini (Emerging Europe and Central Asia - EECA) kapsayan ‘’En İyi İlk 100 Üniversite’’ araştırmasının sonuçları Boğaziçi Üniversitesi’nde açıklandı. Boğaziçi Üniversitesi ilk 100 üniversite arasında 17. sırada yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi ilk 100 sıralamasında fakülte başına makalede 2. sıraya yerleşirken makale başına atıfta 6. oldu.

QS Intelligence Unit Orta Avrupa ve Orta Asya Bölge Müdürü Zoya Zaitseva

Boğaziçi Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Taner Bilgiç’in açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Rusya Milli Eğitim Bakan Yardımcısı A. Klimov, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve QS Intelligence Unit Orta Avrupa ve Orta Asya Bölge Müdürü Zoya Zaitseva katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Akademik İşler Koordinatörü Prof. Dr. Taner Bilgiç, Gelişmekte Olan Avrupa ülkeleri ve Orta Asya ülkelerini kapsayan QS üniversiteler sıralamasının bu bölgelere göre yeni kriterler oluşturduğunu belirterek buna göre QS dünya sıralamasından ayrıştığını ifade etti. Bu bölgelerde İngilizce yayın sayısı daha az yapıldığı gerekçesiyle QS'in araştırma etkisi ağırlığını % 5'e düşürdüğünü söyleyen Bilgiç, anketlere ağırlık verildiğini ve sonuçları ağırlıklı olarak anketlerin belirlediğini vurguladı. Web'de görünürlük diye yeni bir kriter konulduğunu belirten Bilgiç, çok az tanıdığımız bölge üniversitelerini Boğaziçi Üniversitesi'nde ağırlamaktan mutlu olduklarını belirtti.

QS University Rankings’in hazırladığı 500’den fazla üniversite arasında yapılan ilk 100 değerlendirmesinde Gelişen Avrupa ve Orta Asya (GAOA) 2014/15 sıralamasına göre Boğaziçi Üniversitesi 100 üniversite arasında 17. olarak yer aldı.

Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Kazakistan, Kosova, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Makedonya, Moldova, Karadağ, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Özbekistan olmak üzere 30 ülkenin dâhil edildiği araştırmada ilk 100 arasında Türkiye’den 12 üniversite yer aldı.

Gelişen Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında yapılan araştırmada birinci Rusya’dan Lomonosov Moscow State Üniversitesi, ikinci yine Rusya’dan Novosibirsk State Üniversitesi üçüncü de Çek Cumhuriyeti’nden Charles Üniversitesi oldu.

Dünya sıralamalarından farklı olarak, GADA sıralamalarında kullanılan kriterler şöyle sıralandı: Akademik saygınlık anket sonuçları (%30), İşveren saygınlık anket sonuçları (%20), öğrenci-öğretim üyesi oranı (%15), öğretim üyesi başına yayın (%10), Webometics’deki web etkisi (%10), makale başına atıflar (%5), doktoralı öğretim üyesi oranı (%5), uluslararası öğrenci oranı (%2.5), uluslararası öğretim üyesi oranı (%2.5).

• QS Intelligence Unit Orta Avrupa ve Orta Asya Bölge Müdürü Zoya Zaitseva
  • Boğaziçi Üniversitesi/ Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Akademik Koordinatör Prof. Dr. Taner Bilgiç