Filistinli yazar, hukukçu, insan hakları savunucusu Raja Shehaded, Hrant Dink Konferansı için Boğaziçi Üniversitesi’ne Geliyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin 2008’den bu yana her yıl düzenlediği ve bu yıl 18 Ocak 2019, Cuma günü gerçekleşecek “Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı”nın konuşmacısı, Filistinli yazar, hukukçu ve insan hakları savunucusu Raja Shehadeh olacak.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Sosyoloji Bölümü ve Tarih Bölümü tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen, Hrant Dink Anısına İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı bu yıl, 18 Ocak 2019’da Albert Long Hall’de gerçekleşecek. Dink’in demokratikleşme, eşitlik ve insan hakları savunucusu olarak geride bıraktığı mirası yaşatmak amacıyla düzenlenen konferans, ilerici bir siyasete katkıda bulunmak ve farklı fikirlerin dile getirilebileceği bir platform olarak onuncu yılını geride bırakıyor. 

Konferans bu yıl dünyaca ünlü Filistinli yazar, hukukçu, insan hakları savunucusu Raja Shehadeh’i konuk ediyor.  ‘İnsan Hakları Ne Yapabilir? Ortak Dünyamızda Filistin’ başlıklı bir konuşma yapacak olan Raja Shehadeh,  İsrail’in Filistin Ramallah'ı işgal süreci ve sonrası gelen ilhak hareketinin tüm dünyaya duyurulması anlamında önemli bir figür olarak kabul ediliyor. Madrid barış müzakereleri sırasında FKÖ'deki görevinden muhalif bir danışman olarak istifa eden Shehadeh, Filistin diasporasını, yıllardır işgal altında yaşayan Filistinliler’in gerçekleriyle yüzleşemedikleri yönündeki eleştirileri ile de gündeme geliyor.

Arap-İsrail çatışmasında işgalden kurtulmuş, iki devletli bir çözümü destekleyen Shehadeh, Filistinli bir Hıristiyan aileden geliyor. 1951, Yafa doğumlu Raja Shehadeh, halihazırda Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yaşıyor. Büyükbabası Saleem Bey, İngiliz Filistin Yönetimi mahkemelerinde bir yargıçtı. Büyük büyük amcası, gazeteci Najib Nassar, I. Dünya Savaşı'ndan önce, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Hayfa merkezli Al-Karmil gazetesini kurmuştu. Resmi Filistin Devleti’nin ilk vatandaşlarından biri olan babası Aziz Bey, aynı zamanda bir avukattı.

Bölgede Araplar ve Yahudiler’in eşit olarak yaşayacağı, bir federasyon fikrini savunan Shehadeh aynı zamanda, insan hakları örgütü Al-Haq'ın kurucusu ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu'nun üyesi. Uluslararası hukuk, insan hakları ve Orta Doğu hakkında pek çok kitap yazan Shehadeh’in eserleri arasında Filistin Yürüyüşleri, Evdeki Yabancılar, Bülbül Susturulduğunda, Hattın Çekildiği Yer: İşgal Altındaki Filistin'de Sınırlar, Savaş Dili, Barış Dili ve İsrail Kontrol Noktalarının Ardındaki Yaşam kitapları yer alıyor.

Galeri 1 Fotoğraf