Haluk Beker hocamızı kaybettik

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak 1974-75 yıllarında görev yapan, ayrıca 1984-1985, 1994-1997 ve 2007-2008 tarihleri arasında YADYOK Müdürlüğü görevinde bulunan Fizik Bölümü'nün çok değerli öğretim üyesi Emeritus Prof. Dr. Haluk Beker, 23 Ocak tarihinde aramızdan ayrıldı.

1944 yılında İstanbul'da doğan Haluk Beker, 1955'de Şişli Terakki İlkokulu'nu, 1960'da Robert Akademi Orta kısmını, 1963'de Robert Akademi Lise kısmını bitirdi ve 1967 yılında Robert Kolej Yüksek Okulu Fizik dalından lisans diploması aldı. Aynı yıl ABD'de University of Wyoming'de lisansüstü öğrenime başladı. Doktora çalışmalarını University of Colorado profesörlerinden Asım O. Barut danışmanlığında 1972 yılında tamamlayarak derecesini aldı ve Türkiye’ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1978 yılında doçentliğe, 1988 yılında ise profesörlüğe yükseltildi.

Aynı zamanda Koç Üniversitesi, Hava Harp Okulu, University of Wyoming'de de dersler veren Haluk Beker, 1 Temmuz 1972 tarihinden, yaş haddinden emekli olduğu 19 Eylül 2011 tarihine kadar Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde çalıştı ve farklı idari görevlerde de bulundu. Beker, emekliliğinin ardından Emeritus ünvanı ile ders vermeye devam etti.

Grup Teorisi ve Elektrodinamikler alanlarında araştırmalar yürüten Haluk Beker’in Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanmış ve uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi Fizik ve Elektrik Mühendisliği öğrencilerine verdiği bir dersin notlarının genişletilmiş biçiminden oluşan “Fen ve Mühendislikte Matematiksel Yöntem” (2006) başlıklı beş kitaplık bir yayın dizisi ve 1981’de Çağlayan Kitabevi tarafından yayınlanan Matematik Analiz El Kitabı adlı kitapları bulunuyor. Beker’in prestijli akademik yayınlarda yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmakta.