Öğr. Gör. Dr. Burcu Ertürk Kılıç: “Geleceğin belirsizliğinde sanat ve tasarım en önemli yol arkadaşımız olacak”

Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi ve Mezunlar Ofisi iş birliği ile mezun ve öğrencileri bir araya getiren "Boğaziçililer Buluşuyor" serisinin son seminerinde konuşmacı, Mezun ve Kariyer Merkezi Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Burcu Ertürk Kılıç oldu. “Sanatsal Yaratıcılıkla Hayatı Tasarlamak" başlıklı etkinlikte Dr. Ertürk Kılıç, bu alanda 2021 Boğaziçi Üniversitesi Doktora Tez Ödülü kazandığı çalışmalarını Boğaziçili öğrenci ve mezunlarla paylaştı.
Ozan Sezgin

Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi ve Mezunlar Ofisi’nin düzenlediği “Boğaziçililer Buluşuyor” etkinliğiyle mezun ve öğrencilerin bir araya gelmesi amaçlanırken, mezunlar kariyer yolculukları konusunda farklı perspektifler sunuyor. Serinin 12 Nisan’daki konuşmacısı olan Mezun ve Kariyer Merkezi Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Burcu Ertürk Kılıç, “Sanatsal Yaratıcılıkla Hayatı Tasarlamak” sunumunda araştırmalarındaki önemli noktaları, kariyer bağlamı içinde öğrenci ve mezunlarla paylaştı.

“BELİRSİZLİK KARİYER PLANI YAPMAYI ZORLAŞTIRIYOR”

Etkinlikle ilgili Medya ve İletişim Koordinatörlüğü’nün sorularını yanıtlayan Dr. Ertürk Kılıç, sunumda bu alana neden odaklandığını, “Yaşadığımız çağın en önemli problemleri olarak karşımıza çıkan değişimin hızı ve belirsizliğin artışı, kariyer planı yapmak da dahil birçok planlama girişimimizde olduğu gibi bizleri zorluğa sokuyor. Bu ortamda en önemli yaşam becerilerinden biri de aslında, yaratıcılık. Çünkü değişen planlarımızda yeni alternatifler ve çözümler ortaya çıkarmak için yaratıcılığa çok ihtiyacımız var. Seminerde aslında bu değişimi ve hayatlarımızdaki dönüşümü inceledik” sözleriyle açıklıyor.

“TASARIM MANTIĞIYLA HAYATIMIZI DÖNÜŞÜMSEL SÜREÇLERLE DİZAYN ETMEMİZ GEREKİYOR”

Pandemiyle birlikte hakikat-ötesi (post-truth) olarak tanımlanan dönemin etkilerinin daha çok hissedildiğini ve kariyerlerinin henüz başındaki gençlerin bu yüzden kafa karışıklığı yaşayabileceğini ifade eden Dr. Ertürk Kılıç, bunun üstesinden gelmek için sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücüne vurgu yapıyor:

“Doğruluğunu tam kestiremediğimiz bilgilere kolaylıkla erişebildiğimiz bu dönem literatürde ‘post-truth’ yani hakikat ötesi dönem olarak tanımlanıyor. Kafa karışıklığı yaratan, rasyonellikten çok, duygular üzerinden karar vermeye başladığımız bu dönemde aslında sanat ve tasarım en önemli yol arkadaşımız olacak. Kendimizi ifade ederken ve anlamaya çalışırken aslında bu yaratıcı kanalları sürekli kullanmamız gerekiyor. Sanatın yaratıcılığımızı ve iletişimimizi artıran rolüyle birlikte iki önemli dönüştürücü gücü de var aslında, bunlardan ilki iyileştiren psikolojik etkisi, ikincisiyse empati kurmamızı sağlayan ve diğerlerini anlayıp hayata daha kapsayıcı bir gözle bakmamızı sağlayan sosyal rolü. Bu iki etkisi de özellikle hakikat ötesi dönemde ortaya çıkan ruhsal yorgunluğumuza iyi gelecek ve algoritmalarla ayrışan toplumların kapsayıcılığını artırabilecek çok önemli dönüştürücü mekanizmalar. Bu yüzden hayatımızın her alanında olduğu gibi sanat ile renklerimizi fark etmemiz ve tasarım mantığıyla hayatımızı dönüşümsel süreçlerle dizayn etmemiz gerekiyor."

“YARINI DÖNÜŞTÜREBİLECEK SANATSAL DÜŞÜNCE TARZINA YABANCI DEĞİLİZ”

Dr. Ertürk Kılıç, Boğaziçililerin sunuma yoğun ilgi gösterdiğini ve iyi geribildirimler aldıklarını da sözlerine ekliyor. Yarını dönüştürebilecek sanatsal düşünce tarzına Boğaziçililerin yabancı olmadığını da ifade eden Dr. Ertürk Kılıç şunları söylüyor:

“Geleceğin belirsizliklerle dolu olduğu günümüzde, hayatımızı tasarlamak için işte bu çelişkileri bir arada görüp farklı açıları birleştirebilen sanatsal düşünce tarzı sadece yarınımızı değil, yarından sonramızı da dönüştürecek bir beceri kazandıracaktır. Boğaziçililer olarak biz aslında bu kültüre hiç de yabancı değiliz. Kaliteli eğitim sistemimizle analitik düşünce tarzımızı geliştirirken, zengin kampüs olanaklarıyla sanatsal yaratıcılığımızı ve inovatif bakış açımızı besliyoruz. Böylece kendimizi bütünsel açıdan geliştirebilen bireyler olarak topluma liderlik yapmaya devam edeceğimize inanıyorum. Gelecekteki belirsizliklerden korkmayan, hatta onlardan anlam yaratabilen Boğaziçililere talep gittikçe artmaya devam edecektir.”

Dr. Burcu Ertürk Kılıç kimdir?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden 2003’te mezun olduktan sonra aynı üniversitede Medya ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans Programı’nı bitirdi. Doktora çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi'nde Eğitim Bilimleri Bölümü’nden tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi Koordinatörü olarak görev yapan Dr. Ertürk Kılıç, akademik olarak sanatla öğrenme ve yaratıcı iletişim alanlarıdna çalışmalar yürütüyor. Sanat temelli liderlik gelişimi üzerine yazdığı doktora teziyle "2021 Boğaziçi Üniversitesi Doktora Tez Ödülü"ne layık görülürken, seslendirme sanatçılığı ve tiyatro oyunculuğu da yapıyor.