Prof. Dr. Ferhunde Özbay'ın makaleleri kitaplaştı

Geçtiğimiz Nisan ayında yitirdiğimiz, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün değerli hocalarından Prof. Dr. Ferhunde Özbay'ın makaleleri, “Dünden Bugüne Aile, Kent, Nüfus” başlıklı kitapta toplandı.

Nüfus bilimleri, göç, aile, ev içi emek, sosyal tarih gibi konularda çalışan, feminist çalışmalara katkıda bulunan Özbay’ın 30 yıllık bir dönemi kapsayan makaleleriyle Türkiye’nin 1950’lerden bugüne geçirdiği değişimi ortaya koyan kitabı üç bölümden oluşuyor: Kırsal kesimde toplumsal ve ekonomik yapı değişmelerinin aile işlevlerine yansıması; İstanbul nüfusu ve göçler; Nüfus ve iktidar.

İletişim Yayınları arasında çıkan kitabın girişinde Özbay, iktidar ile nüfus ilişkisini analiz eden bu makalelerin tümünü “nüfus sosyolojisi” olarak adlandırdığını belirtiyor. Özbay, bu kitabı ve amacını şöyle anlatmış:

“Cumhuriyetin başından bu yana nüfus yapısındaki değişmeler, iktidarlar tarafından, sosyal ve çoğunlukla da ekonomik kaygılarla bir sorun olarak nitelendirildi. Çözüm yolları genellikle erkekleri, egemen kültürel grupları ve üst sınıfları güçlendirme yönünde oldu. İktidarların nüfus ve sosyal yapı arasındaki ilişkilerden çıkarak belirlediği ‘sorun’ alanları buraya aldığım konulardan daha kapsamlı. Refah hizmetlerinin yeniden oluşturulması süreci ve bu süreç içinde benimsenen politikalar takip edildiğinde ‘nüfus mühendisliği’nin sınırsız ve ürkütücü boyutlarını görmek ve bunları sergilemek için daha çok ve daha yoğun emeğe gereksinim var. Bu kitapta sorduğum soruların ve yıllar içinde aradığım cevapların, gitgide karmaşıklaşan iktidar tekniklerine karşı yapılacak araştırmalara ilham vermesini umuyorum.”

8 Nisan 2015’te aramızdan ayrılan Özbay, emekli olduktan sonra haftada bir gün sürdürdüğü öğretim üyeliğine ara vermişti.