Prof. Dr. Rana Sanyal, ‘’Kanserle Mücadelede Elimizde Neler Var’’ dersiyle Malatyalılarla buluştu

Boğaziçi Üniversitesi’nin sosyal, beşerî ve fen bilimlerini kapsayan ve dört yıldır “Açık Ders” adı altında düzenlediği; Tekfen Holding desteğiyle ilk kez İstanbul dışına açılan seminer Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 4 Aralık tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizin önde gelen araştırma üniversitesi olarak Yaşam Bilimleri ve Sağlık başta olmak üzere farklı disiplinlerden yenilikçi araştırmalara ev sahipliği yapan Boğaziçi Üniversitesi, kanserle mücadele alanında önemli araştırmalar yürüten bilim insanlarından Prof. Dr. Rana Sanyal’ı Malatyalılarla buluşturdu.
Kenan Özcan

Kanser alanında tümörlü hücreleri doğrudan hedef alan ve preklinik çalışmaları Türkiye’de yapılarak klinik araştırmalar için tüm onaylarını almış ilk ilaç adayını geliştiren Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sanyal, 4 Aralık’ta Malatyalı dinleyicilere ‘’Kanserle Mücadelede Elimizde Neler Var’’ başlıklı bir seminer verdi.

 

Türkiye’nin köklü eğitim kurumu Boğaziçi Üniversitesi ile Tekfen Holding iş birliğiyle düzenlenen “Açık Ders” etkinliklerinin ikinci seminerinde kanserle mücadele konusu ele alındı. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla, 4 Aralık’ta gerçekleştirilen seminerde Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Sanyal, dinleyicilere bir ilacın keşfinden eczane rafına ulaşıncaya kadar başından geçenleri anlatırken son yıllarda kemoterapi ilaçlarındaki yeniliklere de değindi.  Farklı kanser türleri için dünya genelinde çok sayıda ilaç geliştirildiğini anlatan Sanyal, geçmiş dönemlere göre günümüzde bu alanda çok büyük ve önemli gelişmeler olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Sanyal konuşmasında, ilaç geliştirilme sürecinde klinik çalışmaların önemine değindi ve bu çalışmalar sayesinde hastalara ilaca erken erişim fırsatı sunulduğunu aktardı. Kanser gibi tedavide zamanın önemli olduğu bir hastalıkta ilaca erken erişimin kritik önem taşıdığını, en iyi datanın klinik araştırmalara dahil olan hastalarla tutulabildiğini ve bu sayede hasta-doktor iletişiminin geliştiğini belirten Prof. Dr. Rana Sanyal, ekibiyle birlikte Türkiye’de hastaların yeni ilaçlara erişimini kolaylaştıracak araştırmalara imza atmaya devam edeceklerini belirtti. Rana Sanyal ayrıca, sağlıkta dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla yerli teknoloji geliştiren araştırmacılara her zaman destek olunması gerektiğini vurguladı. Sanyal,  kanserle mücadelede sağlıklı bir yaşam için beslenmenin yanı sıra hareketli bir yaşam sürmenin ve sporun  vazgeçilmez olduğunu belirtti; spor yapmanın hücre yenilenmesine önemli faydası olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Rana Sanyal kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Prof. Dr. Rana Sanyal kimya alanındaki doktora derecesini Boston Üniversitesi’nde organik sentez çalışmaları ile aldı. Daha sonra Kaliforniya’da, biyoteknoloji şirketi Amgen’de onkoloji ve nöroloji alanlarında araştırmacı olarak çalıştı. 2004 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan bilim insanı ve RS Research Kurucu Ortağı Sanyal, RS Research bünyesinde kanser alanında tümörlü hücreleri doğrudan hedef alan ve preklinik çalışmaları Türkiye’de yapılarak klinik araştırmalar için tüm onaylarını almış ilk ilaç adayını geliştirdi.

Prof. Dr. Rana Sanyal, 2018 yılında Ekonomist Dergisi, Garanti Bankası ve KAGİDER “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi”, 2012 yılında Boğaziçi Üniversitesi “Araştırmada Üstün Başarı” ve 2011 yılında Türkiye Bilimler Akademisi “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı” ödülleri gibi birçok ödüle layık görüldü. 50’yi aşkın uluslararası tescilli patent ve patent başvurusunda buluş sahibi olarak yer alan Sanyal, aynı zamanda uluslararası bir mükemmeliyet merkezi olan Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi’nin müdürü olarak görevini sürdürüyor

Malatya’da son Açık Ders 10 Aralık’ta…

Açık Ders programı Malatya ayağı 10 Aralık tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özertan’ın "Tarımda Yenilikçi Uygulamalar”  başlıklı dersiyle sonra erecek. Açık Dersler önümüzdeki dönemde Tekfen Holding desteğiyle Anadolu’nun farklı kentlerinde bilim meraklıları ile buluşacak.