Prof. Dr. Selami Kuran: ‘’Türkiye’de hukuk fakültesi alanında bir numara olmayı hedefliyoruz’’

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde yeni açılan Hukuk Fakültesi’nin dekanlığına atanan Prof. Dr. Selami Kuran, dekan olarak atanmasının ardından Milliyet Gazetesi’ne verdiği mülakatta dekanlık sürecini anlattı.
Kenan Özcan

Lisans, yüksek lisans ve doktorasını İsviçre'de Zürih Üniversitesi Hukuk ve Siyasal Bilimler Fakültesi'nde tamamlayan Prof. Dr. Selami Kuran, doçentlik ve profesörlük unvanlarını Marmara Üniversitesi'nin akademik kadrosundayken edindi. Fakültenin Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı olan Kuran, aynı zamanda İstanbul Barosu'na kayıtlı bir avukat. Alman-Türk Hukukçular Birliği Kurucu Üyesi olan Prof. Dr. Kuran'ın, Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası ile Türk Alman İş adamları Derneği üyeliği de bulunuyor.

‘’Türkiye’nin en zeki öğrencileri donanımlı hukukçu olmalı’’

Prof. Dr. Selami Kuran mülakatta Türkiye’deki Hukuk Fakültesi’ne giren birçok öğrencinin ticaret veya ceza hukukuna yoğunlaşıp, mezun olunca avukatlığa yöneldiklerini ancak dünyanın çok farklı bir yöne gittiğini belirterek, uzman yetkin hukukçulara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Boğaziçi’nde kurulacak Hukuk Fakültesi’nde uluslararası hukuk, deniz hukuku, AB hukuku, bilişim, enerji, insan hakları hukuku gibi tematik alanları önceleyen ve öğrencileri bu vizyona kanalize edecek bir eğitim anlayışı olacağını söyleyen Kuran, ‘’Türkiye’nin en zeki, algısı açık, sorgulayan öğrencileri donanımlı hukukçu olmalı. Fakültede asgari 60, azami 100 öğrencinin eğitim alacağı bir yapı oluşturacağız. Türk Hukuku’nu Türkçe, diğer alanlarda İngilizce öğretim yapacağız. Yüzde 100 İngilizce hukuk eğitimi sömürge ülkelerinde olur. Türkiye’de hukuk fakültesi alanında bir numara olmayı hedefliyoruz’’ dedi.

‘’Liyakata önem verilecek’’

Prof. Dr.Kuran, Hukuk Fakültesi’nde görevlendirilecek akademisyenlerin Boğaziçi’nin akademik atama ve yükseltme kriterlerine uygun olarak görevlendirileceğini belirtti. Kuran sözlerini şöyle sürdürdü:  ‘’Zamanla bu kriterleri de yükseltmeyi hedefliyoruz. Beni bilen bilir. Hiç kimsenin yaşam tarzı, siyasi görüşü, inancıyla ilgilenmem. Tek kriterim herkesin işini yapması, liyakat ve adalettir’’.

 

Söyleşinin tamamı için:

https://www.milliyet.com.tr/gundem/bogazici-hukuk-fakultesinin-yeni-dekani-milliyetin-sorularini-yanitladi-adaletten-asla-odun-vermem-6436162